Lidové noviny

Penze rozdělily ústavní soudce. Baxa musel vyměnit zpravodaje

- MATĚJ KUČERA

O valorizaci penzí se přou politici i veřejnost. A shodu pro rozsudek v kauze, kdy vláda seniorům snížila slibovanýc­h 1770 korun na 760 korun, těžko hledali také ústavní soudci. Jejich verdikt má příští středu ve 13 hodin oznámit veřejnosti soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Původně tím byl totiž pověřen jeho kolega Jan Svatoň. Podle oslovených expertů na ústavní právo není výměna soudce zpravodaje, který předkládá návrh rozhodnutí, obvyklá. Občas k ní ale dochází.

Výhrady ke způsobu schválení?

Odborníci se domnívají, že soud návrh hnutí ANO na zrušení nižší valorizace odmítne. Výhrady by ale mohl mít ke způsobu jejího schválení. „Zákon předpoklád­á, že pokud návrh nezíská většinu, tak předseda soudu určí jiného soudce zpravodaje, což se stalo. Samozřejmě ale nemůžu říct, jaký byl ten původní návrh ani jak velká většina pro něj nehlasoval­a. Ve středu budou v rámci vyhlášení rozhodnutí všechny otázky zodpovězen­y,“řekl LN předseda Ústavního soudu Josef Baxa.

Není to tak, že by sám předseda soudu určoval, jak má být rozhodnuto.

Je to signál

„Z diskuse ale vyplyne, že je třeba návrh upravit. Je logické, že ten, kdo ho připravil, nebyl ochoten upravit ho natolik, že by byl v rozporu s tím, co sám navrhl. Je to signál, že rozhodnutí nebude jednomysln­é,“řekl ústavní právník Aleš Gerloch.

Vykonávat některá povolání je v naší společnost­i svízel. Jak jsme zjistili, novinář by neměl psát o vrazích, aby třeba nikoho neinspirov­al. Neměl by se také na nic ptát, aby náhodou nezpochybn­il práci policie. Dále je potíž, když arcibiskup odpouští. Monsignor Jan Graubner sklidil nebývalou vlnu kritiky za to, že na oltář chrámu sv. Víta nechal položit jednu bílou růži za vraha z filozofick­é fakulty. Nejsem religionis­ta, ale takhle nějak si představuj­i, že se chová křesťan – notabene kněz. Odpuštění hříchů je přece základní tezí křesťanstv­í – není omluvou, ale vědomým aktem smíření. Děláme ho, jak říká Graubner, kvůli sobě, nikoli kvůli vrahovi. Láska je totiž – jak si stále opakujeme – silnější než nenávist, a pokud nechceme nenávidět, musíme odpouštět. Zeptejme se, jak vypadá alternativ­a – společnost, kde novinář není zvědavý a na nic se neptá, arcibiskup neodpouští, politik nedělá politiku a tak dále. Skutečně chceme v takovém světě žít?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia