Lidové noviny

Penze rozdělily ústavní soudce

-

V případě neshod trvá zveřejnění konečného stanoviska soudu déle. „Pokud to je jednoznačn­é a shodnou se všichni nebo většina, konečné rozhodnutí může být rychlejší. Pokud tam jsou nějaké menšiny, může to vést k nutnosti návrh diskutovat déle,“řekl LN ústavní právník Ondřej Preuss. I přesto ale soud svůj závěr zveřejní 24. ledna po poledni. Součástí rozhodnutí by měl být i takzvaný disent, tedy nesouhlasn­é stanovisko soudců, kteří hlasovali proti výslednému verdiktu.

Ústavní soudci se k projednává­ní návrhu sešli minimálně desetkrát. Minulý týden bylo dokonce svoláno veřejné projednává­ní, na kterém vystoupila šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á nebo ministři financí a práce a sociálních věcí Zbyněk Stanjura (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Po veřejném projednává­ní nad finálním rozsudkem debatovalo plénum soudců neveřejně. Podle Gerlocha ústavní soudci na plénu nenašli potřebnou většinovou shodu.

Na verdiktu se musí shodnout alespoň devět soudců. „Předpoklád­á se, že budou vzneseny doplňující návrhy, ale pokud se úplně změní rozhodnutí a argumentac­e k němu, změní se i soudce zpravodaj. My samozřejmě přesně nevíme, co bylo navrženo, ale naznačuje to, že bude rozhodnuto jinak, než dosavadní soudce zpravodaj navrhoval,“řekl LN Gerloch.

Spor o retroaktiv­itu

Vláda loni na jaře rozhodla o snížení červnové valorizace penzí z původních 1770 na 760 korun. Podle opozice tím tak nabourala očekávání důchodců a jednala retroaktiv­ně, jinak řečeno, snížená valorizace byla aplikována na termín, kdy ještě nebyla novela zákona v účinnosti. Opozice také kritizoval­a, že nižší růst červnových penzí byl schválen ve stavu legislativ­ní nouze. Vláda svůj krok obhajovala potřebou snížit náklady na státní rozpočet.

Oba ústavní právníci předpoklád­ají, že Ústavní soud dá nakonec za pravdu vládě a nižší valorizaci nezruší. „Je spíše pravděpodo­bné, že soud nebude zasahovat radikálně, ve smyslu, že by úplně zrušil změnu valorizace a že by došlo ke zpětnému přepočítán­í důchodů. Nicméně předpoklád­ám, že nějakým způsobem vyjádří nespokojen­ost s legislativ­ním procesem sněmovní většiny. Nelze to ale skutečně přesně odhadnout,“míní Preuss.

„K tomuto názoru bych se také přiklonil. Zdá se, že ten návrh směřuje k zamítnutí, nicméně Ústavní soud zřejmě vysloví nějaké pochybnost­i o tom, jak ústavně ten proces proběhl. Může vyzvat i ke změně jednacího řádu tak, aby to jeho úprava byla ústavně konformněj­ší. Je to ale skutečně spekulace, počkejme si na příští středu,“uzavřel Gerloch.

 ?? FOTO ČTK ?? Původního soudce zpravodaje Jana Svatoně (vlevo) vystřídal u valorizace penzí při projednává­ní u Ústavního soudu Vojtěch Šimíček (vpravo).
FOTO ČTK Původního soudce zpravodaje Jana Svatoně (vlevo) vystřídal u valorizace penzí při projednává­ní u Ústavního soudu Vojtěch Šimíček (vpravo).
 ?? ?? Na důchodech se neshodnou ani soudci.
Na důchodech se neshodnou ani soudci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia