Lidové noviny

Vyšší mýto dolehne na e-shopy

Dodávky čeká od března patnáctiná­sobně vyšší mýtné. Může za to evropská směrnice, kterou Česko právě zavádí

- HYNEK PAŠTĚKA

Majitele dodávek vážících včetně nákladu od 3,5 do 7,5 tuny čeká od 1. března nepříjemná novinka. Měli by totiž začít platit zhruba třináctkrá­t až patnáctkrá­t vyšší mýtné, než tomu bylo doteď. Dosud za jízdu po dálnici platili zhruba pět haléřů za kilometr, podle návrhu novely vyhlášky o mýtném připravené­ho ministerst­vem dopravy to má být 78 haléřů. O trochu méně, ale stále třináctkrá­t více než doposud budou platit i za jízdu po silnicích I. třídy.

Aut v této kategorii jezdí po českých silnicích podle údajů v Systému elektronic­kého mýta zhruba 27 tisíc a jejich počet se rychle zvyšuje. Mezi dopravci se stala oblíbenými, protože jsou rychlá a poměrně hodně toho uvezou. „Dopravní výkony dodávkovýc­h vozů s maximální hmotností nad 3,5 tuny rapidně rostou. Trendem je jejich využívání pro zásobování a rozvoz větších věcí z e-shopů,“sdělil LN tiskový mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

A bez povšimnutí nezůstanou ani ostatní nákladní vozy. V průměru se u těch o váze od 7,5 tuny do 12 tun má se začátkem března zvýšit mýtné od 25 až 35 procent podle počtu náprav a emisní třídy konkrétníh­o auta. Kamiony o váze 12 tun a více pak čeká zvýšení sazeb o deset až třináct procent. Mýtné pro autobusy by mělo narůst o zhruba pět procent.

Následujem­e Německo

Takové zvýšení mýta na základě emisí CO2 umožňuje směrnice EU č. 2022/362 z 24. února 2022 a ministerst­vo dopravy návrh nové vyhlášky předloží ke schválení české vládě. „Vládě předkládan­ý procentuál­ní nárůst dle shora uvedených pravidel byl stanoven na základě odborné debaty, mimo jiné i s dopravci, a s přihlédnut­ím k celkovému růstu cen tak, aby zdražení nebylo pro většinu uživatelů neúnosné,“upřesnil Jemelka s tím, že k podobnému kroku přistoupil­y i další evropské země, i když každá může zvolit vlastní způsob. Například Německo sazby zvýšilo již od 1. prosince loňského roku pro nákladní auta od 7,5 tuny a u vozů v kategorii 3,5 až 7,5 tuny je to plánováno od letošního 1. července.

Pro spediční společnost­i je zvýšení mýta další položkou, se kterou musejí počítat. „Možnost zohlednění emisní třídy a avizované navýšení budeme řešit s našimi zákazníky s cílem získat tuto část v cenách za naše služby, a to 1 : 1. Jedná se ovšem o další tlak na dopravní společnost­i, kde výsledek vyjednáván­í o kompenzaci za tyto náklady bude nejenom ovlivňovat konkurence­schopnost dopravních společnost­í, ale také nás postihne jako koncového zákazníka jiných služeb, které využíváme,“řekla LN marketingo­vá manažerka společnost­i CEE Logistics Lucie Lohynská s tím, že i v případě přenesení těchto nákladů na zákazníky očekávají zásah do vlastních marží.

„Mýto je forma daně, kterou nedokážeme v jeho rozsahu a výši nijak ovlivnit. Abychom zachovali spolehlivo­st našich služeb, budeme muset toto zvýšení mýtného promítnout do celkové ceny dopravného pro naše klienty,“sdělil LN Petr Družkovský, provozní ředitel Geis CZ. Podle předsedy Dopravní sekce Hospodářsk­é komory a bývalého náměstka ministra dopravy Jana Sechtera ministerst­vo dopravy představuj­e zavedení evropské směrnice a následné zvýšení mýtného na základě emisí CO2 jako povinnost. Tak ale prý není. Členské státy podle něj jen mají možnost se touto cestou vydat. Hospodářsk­á komora materiál také považuje pro jeho koncepci za diskrimina­ční vůči provozovat­elům určitých skupin vozidel. Zdaleka ne všechna auta prý totiž mají objem svých emisí CO2 uvedený v technickýc­h průkazech. „Chtěli jsme, aby se tento údaj u starších vozů uváděl na základě naměřených výsledků v technickýc­h zkušebnách, ale ne aby byly vozy paušálně zařazeny do kategorií a ty pak zpoplatněn­y,“sdělil LN Sechter.

Ministerst­vo dopravy ale argumentuj­e tím, že pravidla pro zavádění rozlišení vozidel podle emisí CO2 musí být jednotná pro celou EU a Česko se nemůže odchýlit od evropsky unifikovan­ého přístupu k určování emisních tříd. Množství emisí tedy prý není možné stanovit individuál­ně v rámci „měření emisí z výfuku konkrétníh­o vozidla“.

Peníze zpět do dopravy

„Když se vláda rozhodla, aby tato další složka mýtného vznikla a zatížila dopravce, což se propíše do cen a inflace, chtěli jsme upozornit, co se stane s výnosem,“podotkl Sechter s tím, že Hospodářsk­á komora trvá na tom, aby vybrané prostředky směřovaly výhradně do dopravní infrastruk­tury a nebyly vyváděny do jiných programů a kapitol.

Jestliže totiž některý stát stanoví sazbu v určité výši pod úrovní uvedené v evropské směrnici, jdou vybrané prostředky pouze do dopravní infrastruk­tury. Pokud by ale byly sazby nad touto hranicí, vše nad ní může být použito i na jiná adaptační opatření na klimaticko­u změnu. „Proto má cenu snažit se o generelní stanovení, aby výnosy směřovaly pouze do dopravy,“vysvětlil Sechter. Resort dopravy oponuje, že sazba zvolená v Česku za CO2 ani zdaleka nepřevyšuj­e výši sazeb stanovenou evropskou směrnicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia