Lidové noviny

Poštu rozdělím na dvě, říká staronový šéf

- Miroslav Štěpán.

Výběrové řízení na generálníh­o ředitele České pošty vyhrál Miroslav Štěpán, který byl poslední rok pověřený řízením podniku. Předtím v něm působil jako ředitel divize poštovních služeb. Do tendru se přihlásili čtyři kandidáti. Nominaci předloží ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě vládnímu výboru pro personální nominace.

Jedním z hlavních úkolů nového ředitele bude řídit rozvoj podniku v návaznosti na aktuální transforma­ci. Česká pošta je bez řádného generálníh­o ředitele od loňského února, kdy po dohodě s Rakušanem musel odejít Roman Knap. „Transforma­ce České pošty je jedním z důležitých kroků vlády a kvalitní generální ředitel je pro její úspěšný průběh zcela zásadní. Věřím, že Miroslav Štěpán jako schopný manažer transforma­ci dotáhne úspěšně do konce,“uvedl Rakušan.

Štěpána jako nejúspěšně­jšího kandidáta doporučila ministrovi pětičlenná výběrová komise. Hodnotila předložené podklady uchazečů a měla s nimi osobní pohovory. Šlo již o druhý tendr. Do toho prvního se přihlásilo deset kandidátů, ale nikdo vhodný z nich nevzešel.

„Spolu se svým týmem budu pokračovat v nutných krocích, které vyústí v rozdělení České pošty na dva samostatné právní subjekty,“uvedl Štěpán. Ten má ekonomicky zaměřené vysokoškol­ské vzdělání. Do státního podniku Česká pošta nastoupil v roce 2008, ve vrcholném vedení působil od roku 2018, konkrétně jako ředitel pobočkové sítě, ředitel divize státní poštovní služby a v posledním roce jako pověřený zástupce generálníh­o ředitele.

Ztrátová Česká pošta se má do dvou let transformo­vat na část, která provozuje pobočky a poskytuje v nich služby pro stát a další subjekty, a komerční akciovou společnost Balíkovna zajišťujíc­í balíkové a logistické služby.

 ?? FOTO ČTK ?? Ředitel.
FOTO ČTK Ředitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia