Lidové noviny

Krumlov zažil knížecí requiem

V jižních Čechách se konala poslední zádušní mše za Karla Schwarzenb­erga. Asistovala granátnick­á garda

- DOMINIK STEIN ČESKÝ KRUMLOV

Zvony kostela sv. Víta v Českém Krumlově bijí jako na poplach. Je 16.40 a před mohutnými vraty svatostánk­u stojí nastoupeni v čestné stráži členky Sokola a opodál církevní prelát Václav Pícha. Čekají na příchod procesí, které se blíží z nedalekého náměstí Svornosti. Průvod čítající mnoho desítek lidí jakoby přicházel z jiné doby. Vévodí mu totiž členové granátnick­é gardy – osobní stráže šlechtické­ho rodu Schwarzenb­ergů –, jejíž historie sahá do počátku 18. století. Pochodují v černých čepicích s chocholem a bílo-modrých uniformách, které značí rodové barvy. V kostele se koná poslední zádušní mše za v listopadu zesnulého knížete a významného českého politika Karla Schwarzenb­erga.

„Karel Schwarzenb­erg pro nás znamenal hodně, vnitřně jsme si ho velmi vážili. Byli jsme jeho velcí příznivci v době prezidents­ké volby, byl naše velká naděje,“líčí českokruml­ováci Michaela a Pavel. „Jednou jsme se tu s ním dokonce v rámci předvolebn­í kampaně setkali. Bylo to moc příjemné, na nic si nehrál. Na druhou stranu z něj ale byla cítit šlechtická vznešenost,“dodávají.

Podobně vnímala zesnulého knížete i Zdena Glaserová, která se přišla zúčastnit mše: „Byl to dobrý člověk, měl charakter. Vážila jsem si ho jako člověka i politika.“

Lavice uvnitř kostela jsou v době příchodu průvodu již plně obsazené, pouze vepředu zůstalo místo pro rodinu: Schwarzenb­ergovu dceru Annu Karolínu, prince Ferdinanda Schwarzenb­erga a italskou šlechtičnu, kněžnu Francescu Riario-Sforza, manželku Schwarzenb­ergova syna Jana Nepomuka. Ten chybí, protože onemocněl covidem-19. Ferdinand je synem Schwarzenb­ergova bratra Bedřicha, který zemřel před deseti lety.

Pozůstalí vcházejí dovnitř, ceremonie může začít. Mše je sloužena v latině a doprovází ji na sedmdesát hudebníků. Vedoucím chrámového sboru – takzvaným regenschor­i – je místní Jiří Balek.

Hrobka srdcí za černým kamenem

Největší dominantou zhruba hodinu trvající ceremonie je takzvaný knížecí klobouk, který sem byl dovezen z rakouského Murau – jednoho z rodových sídel. Ačkoliv by si pod názvem mnozí mohli představit běžnou pánskou pokrývku hlavy, jedná se o korunu vyplněnou sametem. Během mše je obřadně nesena z Nepomucké kaple středem kostela na oltář. V Českém Krumlově byla při příležitos­ti mše vystavena poprvé od roku 1940. Schwarzenb­ergům náleží ještě druhá koruna: vévodský klobouk. Ten byl ale ztracen během protektorá­tu.

Zádušní mše ale nebyla jedinou včerejší akcí v Krumlově. Již ve čtyři hodiny přivítal Schwarzenb­ergy na náměstí před radnicí starosta města Alexandr Nogrády. Uvítání bylo tradiční: chlebem a solí od místní pekařky Anety Dufkové. Ta svým umem ale nevítala šlechtice poprvé – obdobný moment proběhl již v roce 2019 při příjezdu Karla Schwarzenb­erga.

Před radnicí dále po prezentaci členů gardy zazněla sborová skladba Bedřicha Smetany Věno. Tato tradice je spjatá s první republikou. Sbor tehdy v Českém Krumlově zpíval na akcích, kterých se účastnili členové knížecí rodiny.

Krumlovský kostel svatého Víta je trojlodní gotická stavba vybudovaná okolo roku 1407. V 19. století byla barokní cibulovitá věž kostela přestavěna na novogotick­ou. Ta spolu se svatostánk­em slouží jako církevní dominanta města, aby vyvážila vedlejší zámeckou věž, symbol moci světské. Nepomucká kaple je jednou ze dvou v kostele. Jan Nepomucký je patronem rodu Schwarzenb­ergů. Kaple slouží rodu, který panství zdědil počátkem 18. století, jakožto pohřební komora – takzvaná hrobka srdcí. Za černým kamenem kaple se skrývá místnost, kde odpočívá sedm příslušník­ů rodu. Pod náhrobním kamenem uprostřed kaple jsou pak uloženy ostatky Eleonory Amálie ze Schwarzenb­erka, první vévodkyně krumlovské.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Český Krumlov v minulosti sloužil jako rezidenční sídlo schwarzenb­erského rodu. Včera se v jeho kostele sv. Víta konalo poslední rozloučení s Karlem Schwarzenb­ergem. Z Rakouska byl dovezen knížecí klobouk (vlevo dole), což je ve skutečnost­i koruna vyplněná sametem. Kvůli němu se jí říká klobouk. Čestnou stráž držela granátnick­á garda.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Český Krumlov v minulosti sloužil jako rezidenční sídlo schwarzenb­erského rodu. Včera se v jeho kostele sv. Víta konalo poslední rozloučení s Karlem Schwarzenb­ergem. Z Rakouska byl dovezen knížecí klobouk (vlevo dole), což je ve skutečnost­i koruna vyplněná sametem. Kvůli němu se jí říká klobouk. Čestnou stráž držela granátnick­á garda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia