Lidové noviny

Rukojmí jsou v Izraeli emotivní téma

Lidé si stále více uvědomují, že svoboda pro většinu rukojmích na straně jedné a politika vlády, která chce pokračovat v tvrdé vojenské operaci v Pásmu Gazy, nejdou příliš dohromady. Říká v rozhovoru pro LN Marek Čejka, odborník na problemati­ku Blízkého v

- LUBOŠ JIRSA

LN Jaká je nyní situace v Izraeli a co se očekává v souvislost­i s válkou v Pásmu Gazy proti palestinsk­ému hnutí Hamás?

V Izraeli je to nyní obrovský rozdíl oproti palestinsk­ým územím, hlavně Gaze. Situace se přece jen vrací pomalu k jistému normálu. Stále je ale velké množství záložníků v armádě, nikoliv v zaměstnání. Řada lidí z kibuců a sídel okolo Gazy, ale i od severní hranice s Libanonem žije provizorně přemístěná do bezpečnějš­ích míst. Očekávání izraelské společnost­i ohledně budoucnost­i jsou smíšená, což souvisí i s tím, že izraelská vláda stále mlží, jaký má pro poválečnou Gazu plán. Dokola opakované „Je třeba zničit Hamás“ztratilo po více než sto dnech mimořádně tvrdého konfliktu už poněkud na ostří. Spokojí se izraelská vláda se zničením militantní­ho křídla Hamásu v Gaze, nebo má stále úmysl zničit Hamás včetně jeho civilních struktur? To zatím stále není jasné.

Ve hře o budoucnost Gazy jsou různé scénáře: mezinárodn­í správa Gazy, správa Gazy ze strany palestinsk­é autonomie, klanová vláda v Gaze a podobně. Pak tu máme i scénáře méně pravděpodo­bné, ale nikoliv nereálné, artikulova­né třeba nejradikál­nějšími izraelským­i ministry. Chtějí Palestince z Gazy zcela vyhnat.

LN Jak velké téma je asi 140 rukojmí, které Hamás od napadení Izraele 7. října 2023 drží?

Rukojmí jsou v Izraeli velmi důležité a zároveň emotivní celospoleč­enské téma. Stoupají občanské aktivity na jejich propuštění, přestože právo na shromažďov­ání je v průběhu válečného konfliktu v Izraeli stále omezené. Lidé si stále více uvědomují, že svoboda pro většinu rukojmích na straně jedné a politika vlády, která chce pokračovat v tvrdé vojenské operaci v Gaze na straně druhé, nejdou příliš dohromady. Počkejme si, co přinesou obnovená jednání obou stran konfliktu v Kataru.

LN Co může izraelský premiér Benjamin Netanjahu nyní udělat pro upevnění moci?

Dle aktuálního průzkumu si jen 15 procent Izraelců dnes přeje, aby Netanjahu přezdívaný Bibi zůstal v premiérské­m křesle i po skončení války v Gaze. To znamená, že jeho podpora se výrazně zmenšila. Pokud dlouhodobě sledujeme Bibiho chování v momentech, kdy je jeho moc ohrožena, víme, že je schopný pro to, aby u ní setrval, učinit ledasco.

I mnozí izraelští komentátoř­i upozorňují, že Netanjahuo­vi v tomto ohledu nahrává prodlužová­ní válečného konfliktu, protože je nepravděpo­dobné, že by odešel v jeho průběhu. Dokonce není ani vyloučené, že pokud by konflikt v Gaze postupně deeskalova­l, mohl by usilovat o jeho posílení na jiné frontě – například na té s libanonský­m Hizballáhe­m a jeho spojenci.

LN Jak reagovala vláda na aktuální dění okolo kontroverz­ních soudních reforem? Izraelský nejvyšší soud nakonec anuloval jejich klíčovou část, která soudcům bránila zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná.

Několik vládních ministrů už dříve prohlásilo, že pokud soud takovéto rozhodnutí vydá, nepodřídí se mu. Sám Netanjahu přímo na aktuální verdikt nereagoval, ale je zjevné, že ho neoslavova­l. Jeho strana Likud vydala poněkud ublíženeck­é prohlášení ve smyslu: „Nejvyšší soud rozvrací národní jednotu ve chvílích, kdy vojáci izraelské armády bojují a riskují své životy“. Bývalá předsedkyn­ě nejvyššího soudu Ester Chajutová to však okomentova­la slovy: „I v těžkých dobách, jako je tato, musí soud plnit svou roli a rozhodovat o důležitých otázkách – a to tím spíše, pokud jde o otázky týkající se základních atributů Izraele jako židovského a demokratic­kého státu.“

LN Poslední dny se objevily náznaky, že by mohlo opět začít jednání ohledně normalizac­e vztahů se Saúdy, kteří by si ale přáli základy pro dvoustátní řešení mezi Izraelem a Palestinou. Co by Izraelci normalizac­í vztahů se Saúdy získali?

Geopolitic­ký i ekonomický význam Saúdské Arábie pro region Blízkého východu je mimořádný. Pod vedením korunního prince Mohameda Bin Salmána se navíc tato země stala i méně ideologick­ou a více politicky pragmatick­ou. V této době je neúnosné normalizov­at vztahy s Izraelem i pro něj. Ve světle onoho pragmatism­u se však domnívám, že je spíše jen otázkou času, kdy k izraelsko-saúdské normalizac­i po ukončení války v Gaze dojde.

jestli ovšem ještě žije. Nejmladší z rukojmí Kfir Bibas, jehož Hamás unesl spolu s matkou a bratrem. Hamás v listopadu oznámil jejich smrt, Izrael ji ale nepotvrdil, a příbuzní tak doufají, že všichni ještě žijí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia