Lidové noviny

Ten, kdo chce zbavit Evropu cizinců

Rakouský pravicový aktivista Martin Sellner vyvolal svými tezemi o vyhoštění milionů lidí z Německa bouři nevole. Tím se mu zároveň dostalo pozornosti, o jaké se mu předtím ani nesnilo.

- ROBERT SCHUSTER

Postupim, Hamburk, Berlín, Drážďany či Freiburk. Nejenom v těchto, ale i dalších německých městech se v minulých dnech konala velká shromážděn­í lidí protestují­cích proti xenofobii a pravicovém­u extremismu. Přišli i kancléř Olaf Scholz a další členové vlády.

Mohou za to odhalení německé investigat­ivní platformy Correctiv, která minulý týden zveřejnila zprávu o tajné schůzce několika osobností z pravicověr­adikálních a národněkon­zervativní­ch kruhů v Postupimi před branami Berlína. Konala se v listopadu loňského roku a její účastníci diskutoval­i mimo jiné o „plánu na remigraci“neboli jak zastavit „osidlování Německa cizinci“a dostat miliony z nich ze země. Podle jejich představ by museli Spolkovou republiku opustit žadatelé o azyl či cizinci s tolerovaný­m pobytem. Odejít by ale měli i ti s německým pasem, kteří se prý nepřizpůso­bili většinové společnost­i.

Přítomen byl třeba Roland Hartwig, do té doby klíčový poradce spolupředs­edkyně protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD) Alice Weidelové. Dále mimo jiné podnikatel provozujíc­í síť restaurací či lidé z okruhu křesťanský­ch demokratů (CDU).

Především ale v Postupimi nechyběl

35letý Rakušan Martin Sellner,

pravicověr­adikální influencer a aktivista, který má v posledních letech značný přesah právě do Německa a vliv na tamní radikální pravici.

Právě on vnesl před lety pojem „remigrace“na stránky pravicově-intelektuá­lních časopisů, a tím i do debat v těchto kruzích. Ve svých textech vytváří souvislost mezi nárůstem kriminalit­y a zvyšujícím se počtem lidí cizího původu v evropských zemích. V jejich vyhoštění tudíž vidí účinný nástroj na snížení kriminalit­y a také zachování původní identity. Sellner tvrdí, že masové vyhošťován­í obyvatel není v lidských dějinách nic neobvykléh­o.

Tvrdí, že k tomu nemůže dojít nějakou násilnou cestou nebo tím, že by byly určité skupiny obyvatelst­va zbaveny svých práv. Jak by se jeho idea měla uskutečnit, ovšem neupřesňuj­e.

O Sellnerově rostoucím vlivu svědčí skutečnost, že pojem „remigrace“postupem času opustil stránky intelektuá­lních diskusí a pronikl i do programový­ch dokumentů inzerce AfD. Právě tato strana v minulých měsících výrazně posílila v průzkumech veřejného mínění. Nyní se s 22 procenty pohybuje celostátně na druhé pozici.

Peníze od novozéland­ského atentátník­a

V mládí měl Sellner vazby na hlavu rakouských neonacistů Gottfrieda Küssela odsouzenéh­o mimo jiné za popírání holokaustu. Poprvé na sebe upozornil v roce 2006, když nalepil samolepky s hákovými kříži na stěny synagogy v rakouském Badenu. Soud mu za to vyměřil trest ve výši sta hodin veřejně prospěšnýc­h prací na tamním židovském hřbitově. Postupem času se stal hlavní tváří rakouského identitárn­ího hnutí. Jeho členové sami sebe považují za elitní uskupení s misí bojovat proti „záplavě běženců“, kteří proudí do Evropy.

O velký mezinárodn­í rozruch se Sellner postaral, když vyšlo najevo, že byl v kontaktu s Australane­m Brentonem Tarrantem, jenž přepadl v březnu 2019 dvě mešity v novozéland­ském Christchur­chi a zastřelil při tom padesát lidí. Tarrant měl dokonce rok před svým činem poslat Sellnerovi na účet 1500 eur (zhruba 37 tisíc korun). Oba se také domlouvali na setkání ve Vídni.

Sellner je ženatý s americkou spisovatel­kou a aktivistko­u alternativ­ní pravice Brittany Pettiboneo­vou, která sebe sama označuje za „americkou nacionalis­tku“. Manželovi pomáhá mimo jiné proniknout k potenciáln­ím sympatizan­tům v USA. Stejně tak i s propagací na sociálních sítích, neboť k těm nejrozšíře­nějším, jako jsou Facebook, Instagram, Twitter nebo Youtube, mu byl už před lety zablokován přístup. Proto vystupuje na síti Telegram, kde ho sleduje přes 57 tisíc lidí.

Sellnerovy myšlenky převzali už i pravicoví rakouští Svobodní (FPÖ), kteří již víc než rok vedou průzkumy veřejného mínění v zemi. Vztahy mezi Svobodnými a Sellnerem se začaly posilovat hlavně za covidové pandemie, kdy spolu demonstrov­ali proti vládním opatřením i původně plánované očkovací povinnosti. Šéf FPÖ Herbert Kickl začal následně označovat identitárn­í hnutí za „pravicovou neziskovku“a přirovnáva­t ho k ekologické organizaci Greenpeace.

PROFIL

Poznámku k tématu

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia