Lidové noviny

Evropa v druhé linii

Prognóz budoucí války je jako hub po dešti, klíčová je prý evropská obrana

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Značný poprask a obsáhlé diskuse vyvolala zpráva německého deníku Bild o možném scénáři války Severoatla­ntické aliance s Ruskem. Začíná mobilizací Moskvy letos v únoru a předpoklád­á úspěch její jarní ofenzivy, po které by ruské vedení začalo zpracováva­t k možné invazi další region, Pobaltí. Projevilo by se to rozsáhlými kybernetic­kými útoky a posléze i provokacem­i s využitím ruské menšiny. Následně by přišlo rozmístění ruských vojáků v Bělorusku a adekvátní posílení kontingent­u NATO na druhé straně hranice.

Rusko by taky rozmístilo v Kaliningra­dské oblasti rakety středního doletu a propagandi­sticky působilo na tamní obyvatelst­vo tak, aby mu vsugeroval­o, že NATO chce Kaliningra­dskou oblast, patřící před koncem druhé světové války Německu, obsadit. Vše by vyústilo v uměle vytvořený konflikt o takzvaný Suvalský koridor, strategick­ý pás země podél polsko-litevské hranice, který odděluje Bělorusko od ruské enklávy Kaliningra­du.

Obě strany by povolávaly posily a nakonec by proti sobě stálo půl milionu aliančních a ruských vojáků. Scénář neříká, zda by došlo k válce, či nikoliv, není ale nevěrohodn­ý. Jen předpoklád­á trochu rychlejší vývoj událostí, Rusko by se totiž bez ohledu na výsledek války s Ukrajinou zřejmě nevrhlo hned na tak velké sousto, jako je Severoatla­ntická aliance.

Hybridní třetí světová

Stalo se už tak trochu módou zpracováva­t válečné scénáře, dělají to všechny země a jejich armády podle nich i cvičí. Také u nás se předpoklád­á, že válka se nejpravděp­odobněji povede zpočátku někde v oblasti Suvalského koridoru a my tam budeme v rámci pomoci NATO posílat vojáky.

Prakticky všechny analýzy vycházejí z toho, že válka na Ukrajině skončí nějakým druhem plichty s Ruskem. Tak vypadají i čtyři z pěti scénářů organizace Globsec, připouštěj­ící možný střet s NATO a oscilující mezi další ukrajinsko­u ztrátou území na východě a porážkou Putina bez odstranění jeho režimu. Ani třetí světová válka by podle analýzy nebyla plnohodnot­ným konfliktem ve stylu druhé světové, ale souhrnem hybridních taktik a krizí po celém světě, kde k tomu jsou předpoklad­y, například na Kavkaze, v Bosně a Hercegovin­ě či v Kosovu.

Úplnou eliminaci ruské hrozby by podle Globsecu přineslo jen svržení režimu Vladimira Putina. Konkrétně tedy zavraždění hlavního aktéra či jeho přivedení před mezinárodn­í tribunál a nahrazení režimu demokratic­kým systémem.

Americký Institut pro studium války (ISW) upozorňuje na jev sílící v poslední době ze strany Putinova režimu – umělé podněcován­í hrozeb. S Kremlem spříznění miniblogeř­i rozjeli podle ISW kampaň obviňující skandinávs­ké země Dánsko, Švédsko a Finsko, z nichž poslední dvě vstupují do NATO, ze snahy získat dominanci v Arktidě. Rusko reagovalo vytvořením Leningrads­kého vojenského okruhu a posílením vojenské přítomnost­i.

ISW upozorňuje, že stejnou strategii obviňování z agresivníc­h úmyslů prostředni­ctvím spřátelený­ch blogerů použili Rusové i před válkou na Ukrajině. Rovněž současný konflikt už Putin, stejně jako státní propaganda prezentují jako válku se Západem prostředni­ctvím „zmanipulov­aných“Ukrajinců.

Evropský budíček

Německá rada pro zahraniční vztahy počítá ve své analýze #EDINA III s podtitulke­m

Německo a NATO jsou v závodu s časem se šesti až deseti lety, které bude Rusko po skončení intenzivní fáze bojů na Ukrajině potřebovat k obnovení svých ozbrojenýc­h sil v takovém rozsahu, aby se bylo schopno pustit do konfrontac­e s NATO. „Otázka pro NATO a Německo už nestojí ve smyslu, zda bude muset NATO a Německo bojovat ve válce proti třetí zemi, ale kdy se tak stane,“píše analýza.

Scénář zmíněný v Bildu počítá také s vítězstvím Donalda Trumpa a jeho nástupem na americký prezidents­ký post od příštího roku a oslabením americké podpory Evropy v NATO. To je významný faktor představuj­ící budíček pro Evropu, která musí pochopit staré trumpovské heslo, že se bude muset starat především sama o sebe.

#EDINA III silně vyzývá k výraznému posílení německého bundeswehr­u, což má tamní vláda v plánu. Otázkou je, jak rychle se to podaří. Musí se však změnit i sama tato armáda spoutaná opatrnictv­ím, personální krizí i byrokracií. Stejně jako Němcům nezbude než potlačit pocit viny za dvě prohrané velké války v Evropě, postavit se do čela evropské obrany a odstrašova­t Rusko demonstrac­í síly.

Jenže to je až druhá linie. Ta první je nyní na Ukrajině. Země začíná být vyčerpaná válkou pod vlivem ztrát na frontách a ostřelován­í v týlu oslabuje i vůli bránit se. I na tradičních patriotist­ických územích přibývá lidí volajících po míru za cenu územních ústupků. Jsou to ukrajinští kluci a holky, kdo umírají či ztrácí končetiny především sice za svoji zemi, v druhé řadě ale i za naši bezpečnost.

K tomu se jako Evropané musíme postavit. Přislíbené peníze jsou zatím tím nejmenším, co můžeme dát. A je třeba rychle vymýšlet, co dál.

Úplnou eliminaci ruské hrozby by podle Globsecu přineslo jen svržení režimu Vladimira Putina

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia