Lidové noviny

Unie a hříšníci

EU by měla se svými přísnými tresty šetřit

- Marek Hudema

Snížení přílivu peněz z evropských fondů postihlo Polsko, Maďarsko a na řadě je možná Slovensko. Kvůli ohrožení právního státu a také kvůli tomu, že hrozí riziko ztráty. Změní ale pozastaven­í přítoku peněz něco?

V případě Polska došlo k zablokován­í miliard eur z unijních fondů kvůli sporu o justiční reformy ohrožující nezávislos­t soudnictví. Byly tu i další problémy, což podle Evropské komise vedlo k ohrožení právního státu. A právní stát, vláda práva a demokracie jsou základní věci, na nichž stojí EU. Podobné to bylo s Maďarskem. Také tam byly a jsou pochyby o stavu demokracie, právního státu a navíc jsou tam podezření ze zneužívání peněz z evropských fondů.

Něco podobného by mohlo hrozit i Slovensku. Tento týden schválil Evropský parlament rezoluci odsuzující plány vlády premiéra Roberta Fica na zrušení Úřadu speciální prokuratur­y a faktického vyřazení Úřadu veřejného evropského žalobce ze hry. Evropští poslanci kritizoval­i i chystané změny v médiích.

Problém je v tom, že dosavadní tresty příliš neovlivnil­y chování evropských hříšníků. Polsko od své reformy soudnictví léta odmítalo ustoupit a změny přicházejí až s novou vládou Donalda Tuska, která ale navazuje na předchozí vládu ve svém chování k médiím. Maďarsko to uhrálo ještě lépe. Blokováním rozpočtu a dlouhodobé unijní pomoci Ukrajině donutilo Evropskou komisi k tomu, aby výměnou za maďarské ano v některých věcech uvolnila Budapešti část peněz. Evropský parlament proto včera vyzval Komisi, aby vůči Maďarsku byla tvrdší. Požaduje další blokaci fondů a nepřímo aby bylo zahájeno řízení o zbavení Maďarska hlasovacíh­o práv v EU.

Měla by Unie přijmout tohle „atomové řešení“, které je určeno skutečně pro mimořádné události? Ne. Bylo by lepší sankcemi velmi šetřit a pak na nich neústupně trvat. Strašení a pak ústup, protože ztrátu hlasovacíc­h práv zřejmě nikdo neschválí, totiž vedou jen k tomu, že si nakonec z unijních pravidel dělá každý jen dobrý den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia