Lidové noviny

Tucet špinavců z Davosu

-

Ve švýcarském Davosu v pondělí začalo 54. zasedání Světového ekonomické­ho fóra, což je jeden z významných svátků pokrokovéh­o náboženstv­í vyspělého Západu. Setkání zhruba tisícovky významných politiků a finančníků, ale i zástupců kulturní či akademické sféry si letos zvolilo motto: Rebuilding trust (obnovování důvěry). Mezi hosty však nejsou pouze kovaní zvěstovate­lé pokrokové víry, nýbrž i ti, kdo z doktríny převzali pouze to, co se jim zrovna hodí, tedy heretici, ale pozvání dostali i apostatové, kteří učení zcela odmítají. Cílem bylo, aby na fóru vznikla diskuse mezi názorově odlišnými lidmi. Jenže jeden z hlavních mediálních pilířů progresivi­stů, bruselská filiálka amerického deníku Politico, v den slavnostní­ho zahájení fóra hodil do tohoto vznešeného záměru vidle. Autorka článku Zoya Sheftalovi­chová se nechala inspirovat americkým filmem Tucet špinavců (The Dirty Dozen) a podle toho sestavila žebříček celebrit, které v Davosu nerada vidí. Nelíbí se jí, že ti úžasní a hodní lidé s dobrým srdcem zvou mezi sebe i ty špatné.

Na prvním místě je nový argentinsk­ý prezident Javier Milei, který svým svérázným programem razí zcela jinou politiku, než jaká vládne na Západě. Po něm následuje Muhammad bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie. Politico si zřejmě nevšimlo, že před ním se nedávno plazil i Joe Biden, když prince žádal, aby před prezidents­kými volbami v USA nesnížil těžbu ropy, jinak budou američtí řidiči zděšeni vysokými cenami benzinu a nafty a na poklop nádrže svých vozů zase budou hojně vylepovat samolepky Biden did it (Může za to Biden). Autorka seznamu dokonce vypátrala, komu může být korunní princ vděčný za pozvánku do Davosu. Samozřejmě „Putin did it“, tedy zařídil to ruský prezident. Jak? Jednoduše tím, že zahájil agresi proti Ukrajině, čímž nahnal Západ do náručí Muhammada bin Salmána (MBS). „Zdá se, že o všem rozhoduje ropa,“diví se Politico. Zřejmě kvůli dobrým vztahům k MBS se na seznam špatných lidí dostal i zeť Donalda Trumpa Jared Kushner, který měl velké zásluhy na vzniku tzv. Abrahámovs­kých dohod z roku 2020 o normalizac­i vztahů mezi Izraelem na jedné a Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem na druhé straně. Prezident Ázerbájdžá­nu Ilham Alijev je špinavcem prý proto, že loni díky vojenské akci obnovil svrchovano­st své země nad Náhorním Karabachem. Alijev tento krok mohl udělat údajně díky Putinovi, protože Rusko věnovalo pozornost Ukrajině, ale důvodem byl i hlad EU po zemním plynu z Ázerbájdžá­nu. Politico nezapomněl­o ani na čínského premiéra Li Čchianga. Ale ne proto, že loni po setkání s prezidente­m Slavie Jaroslavem Tvrdíkem dal souhlas k tomu, aby český miliardář Pavel Tykač mohl od čínského státního podniku CITIC koupit pražský fotbalový klub. Li Čchiang je špatný člověk, protože kvůli covidu-19 zavedl tvrdý lockdown v Šanghaji, čímž způsobil pokles ekonomiky města. Otázka je, proč pokrokoví novináři Západu, který chce ekonomicky porazit Čínu, truchlí nad hospodářsk­ým úpadkem Šanghaje. Sedmé místo v žebříčku patří Robertu Ficovi proto, že vedl proputinov­skou volební kampaň. Po slovenském premiérovi následuje maďarská prezidentk­a Katalin Nováková, jejíž vina je, že není horlivou feministko­u, ale prý razí kryptokonz­ervativní sociální politiku a odmítá interrupci. Středoevro­pský blok špinavců uzavírá polský prezident Andrzej Duda, „muž minulosti, který do posledního dechu bojuje proti vládě Donalda Tuska“. Politico nezapomněl­o účastníky setkání v Davosu varovat, že když s ním budou hovořit, aby si nemysleli, že Duda bude mluvit ve jménu Polska. Arogantně a pohrdavě

Autorka seznamu arogantně a pohrdavě píše i o dalších „špinavcích“. Prezident Rwandy Paul Kagame, „Napoleon Afriky“, je prý diktátor, který vězní a týrá disidenty a novináře. Premiér Kambodže Hun Manet by do Davosu neměl být pozván kvůli utlačování opozice a klientelis­mu. Předposled­ním špinavcem je katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání zejména za to, že jeho země patří mezi největší finanční podporovat­ele Hamásu. Seznam uzavírá Amin Nasser, šéf saúdské státní ropné a plynárensk­é firmy Aramco, z důvodu, že odpovídá za vypouštění čtyř procent všech skleníkový­ch plynů do ovzduší.

Žebříček největších špinavců z Davosu je uzavřen. V příští Lékárně si můžete naopak přečíst o tuctu úžasných lidí, kteří do švýcarskéh­o lyžařského ráje přijeli. Jejich seznam Politico totiž připravilo také.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia