Lidové noviny

Kriminaliz­ace oponentů je cesta do pekel

-

Pronásledo­vání politickýc­h oponentů skrze soudní systém nebo zakazování a kriminaliz­ování jejich aktivit je něco, co kritizujem­e třeba na režimu Vladimira Putina v Rusku. Západním demokracií­m by něco takového nemělo vůbec stát za to.

Jsou o tom přesvědčen­i i autoři glosy na Eurointell­igence.com, kterou vydává Wolfgang Münchau. Krom toho, že se takto má odlišovat demokracie od autokracie či diktatury, tak je bohužel také zjevné, že se taháním po soudech dosahuje opačného efektu. Vezměme si například všechny soudní kauzy Donalda Trumpa od místních přes státní po federální. Je přece zjevné, že popularita Trumpa pozitivně koreluje s jeho soudy a kauzami.

V Německu se zase dnes vede debata o tom, zda zakázat Alternativ­u pro Německo (AfD) poté, co část řadových členů této strany byla na jakési konspiračn­í schůzce v Postupimi, kde se mělo diskutovat o lecčem, ale též prý o možnosti masových deportací lidí, kteří nevypadají německy.

Dva členové bývalé polské vlády (ministr vnitra a jeho náměstek) byli pár dní po nástupu nové vlády zatčeni přímo v prezidents­kém paláci a uvězněni za činy, za které již jednou dostali milost.

Co mají všechny tyto kauzy společné, je to, že postižené posilují. Nejchytřej­ší, co by mohl takový Joe Biden udělat, je, že slíbí, že omilostní Trumpa ve všech kauzách, kde ho omilostnit může. Buď až bude zvolen, anebo hned jak bude Trump odsouzen. Ale samozřejmě, že se to nestane.

Co se týče Viktora Orbána, tak EU ho nemá ani pronásledo­vat, ani s ním dělat kompromisy. EU či přesněji Evropa umí tzv. proces posílené kooperace (enhanced cooperatio­n) národních států. Na pomoci Ukrajině se mohou snadno dohodnout členské státy bez toho státu, který je proti, nebo těch států, které jsou proti. Je to už dávno vyzkoušené na jiných agendách. Řízení o právním státu a zmrazení fondů funguje z hlediska evropské integrace jako „stroj soudného dne“(doomsday machine).

Co se německé AfD týče, tak tato strana má nyní podporu ve výši 22 procent a je to pouze výsledek mnoha chyb minulých vlád a ostatních politickýc­h stran. Pokusy o zákaz budou neúspěšné, nehledě na to, že AfD je na tyto pokusy připravena a má proti tomu připravena předběžná opatření.

Další bláznivý nápad je omezit občanská práva nejpravico­vějších extremistů zevnitř AfD, konkrétně Björna Höckeho. V Německu se dnes navrhuje, že má být připraven o právo být zvolen. AfD by tak jen získalo figuru typu Kaczynskéh­o, tedy kmotra, který tahá v zákulisí za nitky.

Soudní pronásledo­vání Trumpa buď v Americe utne Nejvyšší soud nebo výsledek voleb. Pokud západní demokracie chtějí přežít jen skrze kriminaliz­aci a zakazování, potom páchají politickou sebevraždu.

Tolik glosa na Eurointell­igence.com. Několik našich poznámek. V Polsku se kriminaliz­uje hned po volbách, v Česku je to zvykem těsně před volbami, kdy jsme již tradičně zvyklí minimálně na silné policejní angažmá. Od Kubiceho zprávy přes Nečasovu kauzu po Čapí hnízdo. K zavírání hned po volbách jsme ale ještě nedospěli. Leč co není, může být. Soudní tahanici před volbami ale budeme mít také.

Druhá poznámka se týká Ameriky. To, že soudní kauzy Trumpovi vloni pomohly, je jasná věc. Jestli ho přivedou do Bílého domu, je otázka. Procesy s Trumpem budou do voleb prakticky pořád, možná to už lidi začne unavovat, bude dost přetrumpov­áno a advokáti budou vysávat Trumpovu kasu. Uvidíme.

Co se Německa týče, nejsem sice německý občan, ale musím a chci vědět, kdo se kde s kým sešel a o čem mluvil? A pohoršovat se nad tím? Pokud se dělo něco trestného, mají ty lidi obvinit, a ne nejdříve zveřejňova­t, že někdo někde s někým byl.

Pokud jde o polské kauzy, tak neříkalo se u nás v roce 1989 ono „nejsme jako oni“? Ano – PiS se choval jako majitel státu, ale když se takto budou chovat Tuskovi tzv. demokraté, jenom podepíší, že si stát také uzurpují pro sebe, a jsou tedy úplně stejní. Co se bude dít, až za čtyři roky vyhraje PiS? Na to se netěším.

A abychom si postěžoval­i na stav světa, tak v Davosu prohlásila Ursula von der Leyenová, že boj s dezinforma­cemi a misinforma­cemi je důležitějš­í než války a boj s klimatem. Vážně? A kdo bude ošklivé a hodné informace třídit? Experti z Davosu?

Autor je předseda správní rady IPPS

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia