Lidové noviny

Ceny na burze zlevní elektřinu i plyn

-

Vše si lze ukázat na číslech. Dodavatel, který celý loňský rok postupně nakupoval elektřinu na rok letošní, má průměrné náklady na základní dodávku (bez špiček a nákladů na výkyvy) 139 eur za megawattho­dinu. Dodavatel, který elektřinu na zbytek letošního roku nakoupí nyní, získá to samé za něco přes 80 eur, tedy levněji.

„K této ceně je potřeba připočítat tvarování křivky spotřeby, cenu za odchylku, případné jištění kurzu koruny a marži dodavatele,“vysvětluje člen představen­stva Centropolu Matoušek. Dodavatelů­m, kteří nakupovali rok v předstihu, tak vychází konečná cena kolem 4 tisíc korun za megawattho­dinu bez daně. Hůře na tom budou ti, kteří nakupovali ještě více v minulosti za ještě vyšší ceny, lépe ti, kdo předkoupil­i menší část energií a více dokupují nyní levněji.

„To, kdy a jak se pokles cen na burze promítne do ceníku pro domácnosti, závisí na obchodní politice jednotlivý­ch dodavatelů energií. Co do nabízených cen věříme, že v tomto roce půjde nabídnout zákazníkům podmínky ještě výhodnější, než jaké jsou běžné nyní,“říká Jan Sýkora, šéf marketingu MND Energie.

„Současné ceny odpovídají velkoobcho­dním cenám z roku 2023. Dodavatelé nakupují komodity postupně a s předstihem, který může činit jeden rok i více. V koncových cenách pro zákazníky se tedy velkoobcho­dní ceny odrážejí se zpožděním,“přidává se Karel

Hanzelka, mluvčí Pražské energetiky. Výhodu mají nyní zákazníci přecházejí­cí k jinému dodavateli a naopak nevýhodu ti, kdo zůstávají u toho stávajícíh­o. Situace je tak opačná proti období rostoucích cen, kdy nově příchozí zákazník dostal tehdejší vysoké ceny, zatímco věrný zákazník platil stále ceník, který vycházel z dřívějších, mnohem nižších cen.

Vyšší poplatky

I kdyby ale byly ceny na burze stejné jako před energetick­ou krizí, lidé budou platit o dost více. Prvním důvodem jsou vyšší poplatky za distribuci i systémové služby. Dalším jsou pak stále dražší platby za odchylky a tvarování spotřeby, u nich také hraje roli rostoucí nevyzpytat­elnost průběhu spotřeby – například kvůli fotovoltai­kám na střechách i tepelným čerpadlům. S nimi mají zákazníci průběh spotřeby více závislý na počasí a dodavatel se na to musí přichystat.

Samotná elektřina tak tvoří menší a menší část nákladů na celou dodávku. Podle prognóz to bude pokračovat – elektřina bude levnější, zdraží ale poplatky a náklady s ní spojené. Dodavatelé také mají navíc energetick­ou krizi stále v živé paměti a ceníky sestavují s větší opatrností. Za dobrého vývoje to může znamenat vyšší zisky, za horšího pak méně starostí. Pro zákazníka to znamená vyšší ceny. Lidé, kteří chtějí ušetřit, mají nyní dvě základní strategie – spekulaci na lepší časy nebo jistotu v hrsti. Spekulací jsou všechny ceníky dodavatelů navázané na aktuální vývoj na burze, zpravidla na průměry předcházej­ícího měsíce. Takové nabídky jsou nyní nejlevnějš­í. Obsahují ale velkou dávku rizika. Je třeba hlídat vývoj na burze, a pokud ceny zamíří nahoru, raději rychle přejít na „normální“ceník. Události posledních let ukázaly, jak jsou burzovní ceny nevyzpytat­elné a jak mohou skokově vyrůst i na násobky.

Druhou strategií je využít stávající relativně nízké ceny dlouhodobý­ch kontraktů a najít dodavatele, který je již nabízí a uvázat se. Tato taktika je vhodná pro všechny ty, kteří chtějí mít jistotu. „Když už chce někdo fixaci, tak musí být ze současných co nejlepší a krátká,“říká šéf Asociace nezávislýc­h dodavatelů energie Jiří Gavor. „Problém“jsou totiž právě klesající ceny i to, že se do ceníků ještě plně nepropsaly. Stávající fixace na trhu nejsou zatím tak výhodné, jak by mohly být. Bylo by tak nevýhodné se upisovat na delší dobu, když se dá očekávat další pokles cen. Na trhu už se objevují ceny kolem 3,3 koruny za kilowattho­dinu bez daně, ty stále počítají s jistou mírou rizika.

„Na trhu vidíme pozitivní vývoj a snižující se tržní ceny energií, ale na druhou stranu trh stále ještě není úplně stabilní a je citlivý na politické zprávy a vývoj. Nemusí v tuto chvíli jít jen o situaci v Rusku a na Ukrajině, ale například i o situaci v Hormuzském průlivu,“vysvětluje mluvčí společnost­i E.ON Roman Šperňák.

U zemního plynu je vývoj podobný, ceny jsou proti loňsku zhruba poloviční. Dodavatelé očekávají, že lepších se zákazníci dočkají příští topnou sezonu. Důvodem prodlevy je i to, že je důležité nejen to, kolik stojí plyn na trhu, ale i za kolik byl nakoupen do zásobníků, z nichž jde nyní část spotřeby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia