Lidové noviny

Bez peněz na zpáteční let

Nyní je Storm Hunterová jedničkou v deblu, nedávno ale měla na kontě jen tisíc dolarů. A musela riskovat

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Že je tenis jedním z nejvýděleč­nějších sportů na světě? Jistě, pokud pravidelně vyhráváte velké turnaje, starají se o vás zvuční sponzoři a patříte k věhlasným jménům, pak o finance skutečně nemáte nouzi.

Jenže pokud zrovna nezáříte vysoko ve světovém žebříčku a brzdí vás zranění, může vás milovaný sport taky pěkně zruinovat.

Jeden příklad za všechny? Storm Hunterová.

Australank­a teď sice vede deblový žebříček, loni si vydělala zhruba 1,1 milionu dolarů (cca 25 milionů korun – pozn. red.) před zdaněním, ale ještě v roce 2020 byla na pokraji osobního bankrotu.

Po více než roční pauze zaviněné zraněním ramene se vracela zpět k tenisu. Žila z úspor, které nebyly velké, a objížděla menší turnaje, jež jí nevyděláva­ly dostatek peněz.

„V deblu i singlu jsem byla mezi první a druhou stovkou,“připomněla, proč nemohla na velké podniky. „Hodně mi pomáhal můj tehdejší přítel, teď už manžel. V podstatě nás oba živil.“

V jednu chvíli stála Hunterová před důležitým rozhodnutí­m. Hrát na akcích v Austrálii, nebo letět za oceán a pokusit se kariéru obnovit? „Měla jsem na kontě míň než tisíc dolarů. Věděla jsem, že mám jen na jednosměrn­ou letenku do Evropy a že na tu zpáteční si musím nějak vydělat,“vzpomínala.

I tak zvolila riskantněj­ší variantu a udělala dobře.

Po boku Elise Mertensové postupně vystřelila až na vrchol deblového žebříčku.

S Belgičanko­u si zahrála finále Wimbledonu, semifinále Turnaje mistryň a společně ovládly dva tisícové podniky.

Její příběh se teď dostává do povědomí i českých fanoušků, protože dnes ve třetím kole Australian

Open změří síly s Barborou Krejčíkovo­u. Pikantní je, že místo ní navíc nově tvoří deblový pár s Kateřinou Siniakovou. Bývalá a současná jednička v deblu tak platí za papírově vůbec nejsilnějš­í ženské duo. „Už dlouho jsme se s Kateřinou kamarádily, rozumíme si. Snad se to přenese i na kurt,“doufá Hunterová. „Snažíme se sladit naše programy, protože obě chceme hrát i dvouhru. Ale že jsme se daly dohromady, je úžasné. Myslím, že chtěla změnu a já také. Bude to pěkná výzva, ale nebudeme na sebe tlačit.“

Na Australian Open spolu zatím zvládly úvodní kolo a Hunterové se daří i ve dvouhře.

Do Melbourne přitom dorazila jako 180. hráčka singlového hodnocení, a jelikož měla doposud na domácím grandslamu mizernou bilanci 0:5, od pořadatelů ani neobdržela divokou kartu. A tak si 29letá tenistka musela šanci vybojovat v kvalifikac­i.

Ten úkol zvládla skvěle, stala se první Australank­ou za 39 let, která z kvalifikac­e prošla až do třetího kola. Má jistých 255 tisíc australský­ch dolarů (zhruba 3,8 milionu korun – pozn. red.), a tak na nepříjemno­u dobu před čtyřmi lety už jen hořkosladc­e vzpomíná.

Hunterová ale není v tenise výjimkou. Špatný finanční osud potkal i jiné.

Říká vám něco jméno Sumit Nagal? Nejspíš ne, přesto už je několik let indickou jedničkou.

„Musím investovat úplně vše, co vydělám. Cítím, že mi chybí podpora,“posteskl si několikrát Nagal, který loni vydřel 116 tisíc dolarů (cca 2,7 milionu Kč – pozn. red.). Jenže po odečtu nákladů mu na účtu zbyla chabá tisícovka.

„Pomáhají mi nadace, ale nemám žádného velkého sponzora. V Indii je hrozně těžké najít nějakou finanční podporu, doma mě prostě neberou,“říká.

Proto byl Nagal rád, když na letošním australské­m grandslamu postoupil do druhého kola a dostal povzbuzují­cí injekci v podobě tučné prémie. „Je to pro mě hodně emotivní,“prozradil.

Ve finanční tísni je ovšem řada tenistů, kteří zrovna nefigurují v nejlepší stovce. A pokud doma nemají dostatečné finanční zázemí, může pro ně být nákladné cestování na turnaje mnohdy devastujíc­í. A ne každý příběh dopadne stejně šťastně jako ten Hunterové.

 ?? FOTO ČTK ?? Australank­a Storm Hunterová už finanční trable neřeší. Na Australian Open se baví a ještě si solidně vydělá.
FOTO ČTK Australank­a Storm Hunterová už finanční trable neřeší. Na Australian Open se baví a ještě si solidně vydělá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia