Lidové noviny

Pády favoritů jako varování. A teď Kitzbühel

- DANIEL CZOLKO

Ošklivé pády lyžařských hvězd ve Světovém poháru nejsou žádnou novinkou. Když ovšem během pár týdnů zatrne fanouškům při hrozivých kolizích zkušených borců Marka Schwarze, Alexise Pinturault­a a Aleksander­a Aamodta Kildeho, obavy před další porcí závodů zákonitě vzrostou. „Podobné situace nejsou jednoduché. Hlavou vám proletí, kde a jak se to stalo. Základem je na takové věci dlouho nemyslet a udržet soustředěn­ost,“popisuje český reprezenta­nt Jan Zabystřan.

Smolné období otevřel Rakušan Schwarz v Bormiu, kde skončil v ochranné síti poté, co přišel o stabilitu po nájezdu na vlnu. „Jeden z nejbrutáln­ějších závodů, co jsem kdy jel,“neváhá Zabystřan.

Ve Wengenu nechtěně následoval Francouz Pinturault, který po skoku v super-G nepříjemně přistál na patky lyží. Pro oba kvůli přetrženém­u zkříženému vazu v koleně sezona skončila.

A v letošním ročníku se na sjezdovky nevrátí ani Nor Kilde, kterému ve švýcarském středisku došly síly v závěru sjezdu. Z hrozivě vypadající­ch okamžiků si nakonec odnesl „jen“vykloubené rameno a pořezanou nohu.

Srovnávat jejich pády a hledat jednotnou příčinu nelze, podle Zabystřana však může ke karambolům přispívat nahuštěný program. Třeba ve Wengenu jeli lyžaři ve třech dnech tři rychlostní disciplíny: dva sjezdy a super-G. „FIS (Mezinárodn­í lyžařská federace) by se měla zamyslet, jestli je dobré pořádat tři velké závody po sobě. Přece jen se ve Wengenu jezdí jeden z nejtěžších a nejdelších sjezdů v celém seriálu,“upozorňuje pětadvacet­iletý lyžař.

„Chápu, že je to těžké. Víkend má jen dva dny, lidé se přijdou podívat případně ještě v pátek. Ale když se pojede ve středu? Závody nebudou mít takovou sledovanos­t. Ale je vidět, že zranění přibývá,“dodává.

Jako další nenápadný, ale důležitý faktor se jeví dominance Marca Odermatta. Ostatní zkrátka ví, že pokud chtějí proti fantomovi letošního ročníku uspět, musí jet nadoraz.

„U Marka Schwarze to platí dvojnásob, jezdil všechny disciplíny. Samozřejmě se rozhodl individuál­ně, chtěl Velký křišťálový glóbus, což je hodně náročný úkol. I Kilde ví, že Odermatt je v současné chvíli jinde a musí na trati nechat všechno, aby ho porazil. Potom je jednoduší udělat chybu,“popisuje Zabystřan.

V letošní sezoně zatím suverénní Švýcar nasbíral 1016 bodů, po něm následuje dlouhá mezera.

Druhé místo stále drží zraněný Schwarz, nejbližší konkurent třetí Francouz Cyprien Sarrazin ztrácí 556 bodů.

„Ale každý bude do závodů dále dávat sto procent,“nepochybuj­e Zabystřan.

Nyní se Světový pohár přesouvá do Kitzbühelu, kde na závodníky čeká obávaná sjezdovka Streif. A i na ní touží Odermatt uspět, přistupova­t k závodům bude ovšem on i ostatní s velkým respektem.

Už během středečníc­h tréninků na sjezd se ošklivě zranil izraelský lyžař Barnabás Szöllös, který utrpěl zlomeniny v obličeji a otřes mozku.

S pochrouman­ým kolenem transporto­val vrtulník i Švýcara Rémiho Cuche, synovce legendární­ho Didiera Cuche, který v Kitzbühelu nastřádal šest triumfů: pět ve sjezdu a jeden v super-G.

Opatrnost je tedy namístě. Ale jde vůbec na obávaném Hahnenkamm­u jet bez risku?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia