Lidové noviny

Nejmladší letecké eso

-

Během druhé světové války získaly téměř tři desítky českoslove­nských stíhacích pilotů pět a více vzdušných vítězství nad nepřátelsk­ými letouny, což je řadilo do mezinárodn­ě uznávané kategorie leteckých „es“. Nejmladším mezi nimi byl Otto Smik, jehož hvězda naplno zazářila až ve druhé polovině války.

KALENDÁŘ HRDINŮ

Narodil se 20. ledna 1922 ve vyhlášenýc­h lázních Bordžomi v Gruzii. Jeho otec pocházel z Tisovce u Rimavské Soboty a do Ruska se dostal jako válečný zajatec. Maminka byla Ruska údajně částečně židovského původu. Její rodina však měla české kořeny.

V roce 1934 se rodina vrátila ze Sovětského svazu do tehdejšího Českoslove­nska. Usadili se v Bratislavě, kde Otto po skončení měšťanky vychodil dvouletou obchodní školu, kterou ukončil v roce 1939.

Krátce pak pracoval jako úředník. Od návratu do ČSR byl skaut, ale zajímal se hlavně o letectví – díky Masarykově letecké lize absolvoval ještě před svým odchodem za hranice kurzy bezmotorov­ého létání.

Kvůli pročeskosl­ovenské výchově, které se mu v rodině dostalo, se na jaře roku 1940 rozhodl odejít bojovat se zbraní v ruce za obnovu společného státu. Přes Maďarsko, kde byl několik týdnů vězněn, Jugoslávii, Řecko, Turecko, Sýrii a libanonský Bejrút se dostal lodí do Francie a 3. června 1940 byl prezentová­n jako vojín čs. zahraniční armády v jihofranco­uzském Agde. Šlo o vůbec poslední skupinu čs. dobrovolní­ků, kterým se podařilo dostat přes Středozemn­í moře před vstupem Itálie do války.

Nadprůměrn­ý žák

V Agde byl sice zařazen k letecké skupině, avšak již po třech týdnech jej čekala v důsledku porážky Francie evakuace do Velké Británie. Po příjezdu na Britské ostrovy byl zařazen do čs. letectva v rámci Royal Air Force, až do března 1941 však sloužil u pozemního personálu. Následně byl zařazen do pilotního výcviku. Ten trval téměř dva roky a částečně jej absolvoval v Kanadě. Patřil však k velmi nadprůměrn­ým žákům, díky čemuž dosáhl již v jeho průběhu britské důstojnick­é hodnosti.

Počátkem ledna 1943 byl přidělen k čs. stíhacím perutím jako operační pilot. Setkal se zde však s chladným přijetím právě kvůli své hodnosti, kterou získal bez bojových zkušeností. Požádal proto raději o přeložení k britské jednotce. Během následujíc­ích devíti měsíců vykonal 176 bojových letů, většinou nad územím okupované Francie a Beneluxu, kde zničil řadu vojenských cílů. Dosáhl také šesti a půl sestřelu (zlomky letounů znamenají sestřel ve spolupráci). Stal se tak nejúspěšně­jším čs. stíhačem na západní frontě roku 1943. Byl vyznamenán pěti Čs. válečnými kříži a vysoce ceněným britským Leteckým záslužným křížem.

Po několikamě­síčním odpočinku, kdy působil jako instruktor střelby, nastoupil dobrovolně druhý turnus u operační jednotky. V polovině března 1944 byl přidělen ke 134. čs. stíhacímu křídlu RAF, s nímž se zúčastnil invaze do Normandie. Během ní mu bylo uznáno dalšího dva a půl sestřelu. V jediném dni v červenci 1944 sestřelil tři střely V-1 směřující na Londýn. Od léta velel „B“letce 312. čs. stíhací peruti.

Třetího zářijového dne 1944 byl během útoku na letiště Gilze-Rijen v Nizozemí sestřelen protiletad­lovým dělostřele­ctvem. Podařilo se mu však ukrýt u holandskýc­h vlastenců a koncem října 1944 se za dramatický­ch okolností dostal zpět za spojenecké linie.

Po návratu na Britské ostrovy byl povýšen do hodnosti Squadron Leader (major) a jmenován velitelem 127. stíhací peruti RAF. Byl teprve třetím Čechoslová­kem, kterému se dostalo cti velet britské peruti.

Osudové nouzové přistání

Již 28. listopadu 1944 byl však jeho letoun během střemhlavé­ho útoku na seřaďovací nádraží v nizozemské­m Zwolle opět vážně poškozen německým protiletad­lovým dělostřele­ctvem. Otto Smik zahynul při pokusu o nouzové přistání.

Vinou omylu byl pohřben pod cizím jménem a teprve v roce 1965 se podařilo jeho ostatky identifiko­vat. Od roku 1994 se jeho hrob nachází v Bratislavě na hřbitově ve Slavičím údolí.

Tento silný úder možná černý při propočítáv­ání 18. tahu přehlédl. „Samozřejmé“23.Ve1 nešlo kvůli 23...d5! 24.Jxd5 f5! a pozice se otočila, na výhru by stál černý.

23.Dxh7!

Vzdát se dámy byla jediná obrana před hrozícím matem.

23...Dxc4 24.Ve1 Dxe7 25.Vxe7 Kxe7 26.De4+ Se6 27.f5 Vd8 28.g4 c6 29.g5! Kf8 30.fxe6 Ke7 31.gxf6+ gxf6 32.Dg4 d5 33.Dg8 Sd4 34.Sg3 Se5 35.Sxe5 fxe5 36.h4 e4 37.h5 d4 38.Df7+ Ke6 39.e7 Vc8 40.Df4+ Kxe7 41.Dxe4+ Kd7 42.Dxd4+ Jd6 43.h6

se vzdal. a černý

1-0

 ?? ?? Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek
Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek
 ?? ?? Otto Smik byl teprve třetím Čechoslová­kem, kterému se dostalo cti velet britské peruti
Otto Smik byl teprve třetím Čechoslová­kem, kterému se dostalo cti velet britské peruti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia