Lidové noviny

Mají vařené žáby duši?

- IVA PEKÁRKOVÁ

Určitě jste to slyšeli milionkrát. „Když hodíte žábu do vroucí vody, vyskočí ven. Když ji ale umístíte do nádoby se studenou vodou a pomalu vodu zahříváte, žába si ničeho nevšimne – a uvaří se.“Tahle představa je dnes tak rozšířená, že větu „vařej nás jako žáby, hajzlové!“není třeba nikomu vysvětlova­t, každý ví, že nás hajzlové čím dál tím víc utiskují a my si na to mlčky zvykáme.

Víte ale, jak tohle úsloví vzniklo? A proč vůbec někdo začal vařit žáby k jiným než kulinářský­m účelům?

Někdy v roce 1872 se německý fyziolog Friedrich Goltz pokoušel experiment­álně dokázat (či vyvrátit) teorii německého fyziologa Eduarda Pflügera, který tvrdil, že zvířata mají kromě sídla vědomí v mozku i oddělenou „míšní duši“. Připravil žáby k experiment­u metodou

Pondělí

Úterý tehdy běžně užívanou: vrazil jim špendlík zezadu do hlavy a tím virgloval, až žabám zničil cerebrum, čímž vyřadil z provozu veškeré kognitivní funkce. Mozeček, který kontroluje základní životní funkce, zůstal zachován a žába stále žila. Takhle upravené žáby pak používal k vaření. A ony skutečně z vody nevyskočil­y, když jim začalo být příliš horko. Umíraly, když voda dosáhla teploty kolem 40 stupňů. Neupravené žáby, se kterými Goltz taky experiment­oval, začaly už při 25 stupních jevit známky neklidu a snažily se nádobu opustit. Podobně jako jejich družky s mrtvým mozkem chcípaly při teplotě 41 stupňů. Goltz z toho usoudil, že míšní duše neexistuje.

Zdá se pravděpodo­bné, že – pokud nás hajzlové budou vařit jako žáby, čím dál víc zkracovat řetěz, utahovat oprátku či zdražovat pivo

Středa – nejspíš si toho všimneme. Tedy za předpoklad­u, že disponujem­e vyššími kognitivní­mi funkcemi.

V roce 1888 pokračoval Angličan William Sedgwick ve vědeckém vaření žab. Vařil zdravé žáby mnohem pomaleji než Goltz, teplotu vody zvyšoval o pouhou pětinu stupně Celsia za minutu oproti Goltzovým 3,8 stupně. Tvrdil, že se mu některé žáby skutečně podařilo zmást a ony z nádoby nevyskočil­y, dokud nevypustil­y duši (nebo tak něco), když teplota dosáhla 40 nebo 41 stupňů. Že by to přece jen byla pravda?

Nejspíš není. Dnešní fyziologov­é a neurologov­é tvrdí, že co se vaření žab týče, s nejvyšší pravděpodo­bností neplatí ani jeden z dávných „objevů“. Když hodíte žábu do vroucí vody, nevyskočí. Okamžitě jí ochrnou svaly a během pár vteřin zahyne. A když vodu se žábou

Čtvrtek

Pátek ohříváte, jakkoli pomalu, zdravá žába si toho všimne a pokusí se zachránit.

Podle dnešních vědců syndrom vařené žáby neplatí, v tom mezi nimi panuje nebývalá shoda. Fakt ovšem je, že to nemají ověřené v praxi. Na rozdíl od dávných experiment­átorů dnešní vědci žáby nevaří.

(A ano, přiznávám se: jako děti jsme se s bratrancem pokusili žáby vařit, konkrétně skokany zelené. Experiment se nezdařil. Oba vyskočili z ešusu vteřinu nato, co jsme je tam hodili, a odhopkali zpátky do studánky.)

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia