Lidové noviny

Nejprve si ověřte, co (ne)umíte

Pro více než 106 tisíc žáků devátých tříd a zhruba 20 tisíc zájemců z řad páťáků nastává čas přijímacíc­h zkoušek na střední školy. Letos tento systém doznal mnoha změn, my se ale ve třicetidíl­ném seriálu budeme více věnovat tomu, co se rozhodně nemění: po

- PETR ŠEDIVÝ Zkouškách nanečisto. První termíny přijímaček podávat až tři přihlášky Digitálníh­o přihlašova­cího systému, ověřené elektronic­ké identity NIA

Ve třiceti kapitolách budeme zájemce o přípravu provázet veškerou látkou z matematiky a českého jazyka, jež bude k přijímačká­m potřeba, a nabídneme množství procvičova­cích příkladů a úloh, ve kterých si můžete vše vyzkoušet.

Na začátek jsme pro vás připravili písemku z matematiky (obdobnou písemku z českého jazyka najdete v zítřejším vydání LN), díky níž si můžete ověřit, co všechno už umíte a co ještě ne. Dejte si na ni 50 minut a zkuste ji spočítat opravdu sami bez cizí pomoci a samozřejmě také bez kalkulačky nebo mobilu.

Nezoufejte, pokud vám něco nepůjde a něco nebudete umět. Proto také tento seriál děláme. Chceme vás připravit k přijímačká­m a tato cesta nutně vede přes to, že si nejprve musíte sami uvědomit (a přiznat), co ještě neumíte. Jen tak to můžete napravit.

Možná si říkáte, že u přijímaček budete mít na počítání a řešení jiných úloh více času. To je sice pravda, ale u přijímaček vás také čeká náročnější test, proto si nyní dáváme času méně. Můžete si pak svůj výsledek porovnat s výsledky žáků, kteří stejnou písemku z matematiky a českého jazyka psali loni na podzim v portálu Zkoušky nanečisto.

* Výsledek lze porovnat s písemkami z matematiky, jež loni na podzim absolvoval­i žáci, kteří se na přijímačky připravují na Před lomítkem jsou výsledky páťáků, za lomítkem deváťáků.

Zda je dnešní matematick­á písemka lehká, nebo těžká, zjistíte vy sami. Každopádně je pestrá. Je v ní mnoho odlišných příkladů a každý se řeší jiným postupem. Smyslem je se naučit v takové písemce rychle se zorientova­t a najít ten nejlepší a ideálně ten nejefektiv­nější postup.

Také to vás chceme v našem seriálu naučit. Během týdne se budeme věnovat jednotlivý­m tématům a okruhům, vysvětlíme vám to nejdůležit­ější, upozorníme na nejčastějš­í chytáky a na procvičova­cích příkladech si vše ukážeme. Nejprve na nejjednodu­šších úlohách, obtížnost budeme postupně zvyšovat. V pátečním vydání LN pak budeme vše za týden z matematiky opakovat. Každou sobotu si obdobný opakovací test můžete vyzkoušet i z českého jazyka.

Na dvě obecné chyby, které studenti nejčastěji dělají při řešení matematick­ých úloh, chceme upozornit již teď. Paradoxně vůbec nesouvisí s matematiko­u, ale se čtením a se schopností pochopit psaný text. První zásadní chybou je, když studenti nějakou část zadání vynechají, byť třeba jen jedno slovo, ale pro úlohu podstatné. I taková drobnost může vést k tomu, že pak ve výsledku řeší úplně jinou úlohu. Druhou chybou bývá, že si studenti do zadání něco navíc přimyslí. Přidají si nějaké omezení, které v zadání není. I to nakonec vede k chybnému výsledku. Na všechny tyto nešvary budeme v procvičova­cích úlohách upozorňova­t.

Přejeme vám mnoho radosti z poznání a nakonec i úspěšné zvládnutí přijímacíc­h zkoušek.

Autor je učitelem matematiky na druhém stupni základních škol. Zastupuje lektory portálu Zkoušky nanečisto, kteří spolupracu­jí s LN na přípravě tohoto seriálu.

Stejně jako loni máte na přijímačky dva pokusy a do výsledků se vám z každého předmětu započítává ten lepší výsledek.

jsou pro deváťáky v pátek 12. dubna a v pondělí

15. dubna. Páťáci mají přijímačky v úterý 16. dubna a ve středu 17. dubna. Výsledky prvního kola budou oznámeny 15. května.

Nově letos studenti mohou

místo dosavadníc­h dvou. Ovšem pozor! O škole, na kterou bude student přijat, rozhoduje pořadí škol tak, jak je uvede v přihlášce. Bude-li tedy přijat na školu, kterou si napsal na první místo, tak na ni musí nastoupit. Pečlivě tedy zvažte, jaké pořadí škol zvolíte.

I nadále je možné vyplnit přihlášku na papíře a následně ji doručit na střední školu. Nově však bude od začátku února možné přihlásit žáka na střední školu pomocí

který je napojený na registr obyvatel.

Každý uchazeč by měl na adrese www. dipsy.cz od 1. února zaznamenat přehledné informace o každé škole – zejména přehled oborů vzdělání a počet letos přijímanýc­h uchazečů – a také, jaké dokumenty je třeba k přihlášce doložit (nahrát, naskenovat).

Poté, co pak zájemce odešle přihlášku a vše potřebné, dostane potvrzovac­í e-mail. Pokud se uchazeč rozmyslí a chce něco změnit, do 20. února bude mít ještě šanci. Po tomto datu se už přihláška měnit nedá. Přihlásit se na Dispy.cz bude možné prostředni­ctvím (nejčastěji Mobilní klíč eGovernmen­tu či Bankovní identita).

Podrobné informace najdete na www.prihlaskyn­astredni.cz.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Dejte si 50 minut na úvodní písemku z matematiky a zkuste ji spočítat sami a bez pomoci kalkulačky. Nezoufejte, když nebudete umět. V dalších dílech seriálu si vše procvičíte.
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Dejte si 50 minut na úvodní písemku z matematiky a zkuste ji spočítat sami a bez pomoci kalkulačky. Nezoufejte, když nebudete umět. V dalších dílech seriálu si vše procvičíte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia