Lidové noviny

Policisté neměli aktuální fotku vraha

Před střelbou na fakultě měli detektivov­é pátrající po Davidu K. několik let starý snímek

-

Jakub S. ze speciální pořádkové jednotky měl ten den s kolegy nacvičovat postup proti aktivnímu střelci, který by se objevil v obchodním centru. Jenže z rutinní přípravy byla rázem ostrá akce. Bylo odpoledne 21. prosince, když v budově Filozofick­é fakulty UK zavraždil David K. čtrnáct nevinných lidí a dalších 25 zranil. „Byli jsme nedaleko Staroměsts­kého náměstí. Okamžitě

jsme tam vystartova­li a pelášili ke škole,“popsal v Reportérec­h ČT kritické chvilky policista.

Jak zjistily LN, hledání střelce, který už byl během časného odpoledne v celostátní­m pátrání, ale ztěžovala jedna zásadní věc. Policie neměla k dispozici správnou fotografii Davida K.

„Při pátrání byla na počátku potíž, že v evidencích chyběla aktuální fotografie,“popsal LN důvěryhodn­ý zdroj, který je obeznámen s vyšetřován­ím tragické masové střelby. Policisté tak zprvu tápali ohledně skutečné podoby podezřeléh­o.

„Naším cílem je vždy mít co nejaktuáln­ější podobu pro potřeby pátrání, protože na správném rozklíčová­ní podoby pohřešovan­é osoby může záviset úspěch celé pátrací akce. Je logické, že když je platnost vybraných průkazů 10letá, tak jsou v databázi uvedené starší typy fotografií,“napsal LN Ondřej Moravčík z Policejníh­o prezidia. A právě to byl dle informací LN problém, protože policie vycházela z registru občanů. Údajně měl v této databázi čtyřiadvac­etiletý David K. několik let starou fotografii.

Proto se detektivov­é snažili získat aktuální portrét jinak než přes státem spravované databáze. Okopíroval­i si například jeho fotku z evidence na studijním oddělení filozofick­é fakulty. To vyplynulo i z časové osy, již zveřejnila univerzita.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia