Lidové noviny

Mayské observatoř­e jsou unikát

Česko-slovenská expedice zkoumala ztracenou mayskou metropoli v Guatemale

- RADEK JOHN

Společná česko-slovenská expedice se proslavila svým nedávným objevem starobyléh­o mayského města. Ztracené sídlo tajemných obyvatel Nového světa nazvali badatelé První Jaguár. Zveřejnění výsledků jeho průzkumu by podle jednoho z vedoucích expedice

profesora religionis­tiky na Komenského univerzitě v Bratislavě, nemělo trvat příliš dlouho.

Milana Kováče,

„V závislosti na náročnosti a kvantitě dat a také v závislosti na rozpočtu se podrobnějš­í údaje o nálezech generují a publikují obvykle do jednoho roku od výzkumu,“uvedl Kováč v rozhovoru pro LN.

Už teď je jasné, že podrobnost­i, které objevila expedice Nadace Neuron, budou fascinujíc­í. Džungle skrývala množství staveb a město Mayové podle vědců postavili a opustili hned několikrát. Nejzajímav­ější budou patrně astronomic­ké observatoř­e. Ve městě stály dvě nebo možná i tři, což je unikát. „Tyto stavby se stavěly na pozorování slunovratů a rovnodenno­stí, které sloužily k rituálním účelům,“vysvětlil odborník.

Astronomie byla z hlediska Mayů pouhou služkou astrologie. Sloužila k určování příznivých a nepříznivý­ch dnů pro množství činností.

V mayských očích měla vztah k úrodě, počasí i k výsledkům válek. V myšlenkové­m světě budovatelů stupňovitý­ch pyramid bylo navíc všechno živé.

„Domy, kameny, keramické nádoby – to vše byly bytosti s určitým typem duše, které přicházely do sociálních a náboženský­ch interakcí s lidskými komunitami,“popisuje Kováč. „Tak, jak mohl zemřít člověk, umíral i hrnec nebo dům, každý měl svůj životní cyklus a životní sílu.“Svět prý Mayové vnímali jako giganticko­u želvu nebo krokodýla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia