Lidové noviny

Za znásilnění dal podmínku, chyboval již v minulosti

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Soudce Miroslav Novák, který v minulosti poslal za mříže nevinného člověka. Znalec z oboru psychiatri­e Petr Nedoma, jenž v posudku uvedl, že znásilňová­ní nemělo na oběť zásadní negativní vliv. Tato dvě jména jsou spojená s verdiktem brněnského krajského soudu, jenž za opakované znásilňová­ní nevlastní dcery zmírnil otčímovi trest vězení na podmínku. Podle odborníků na sexualizov­ané násilí ale nejde o žádný exces. Problém je podle nich mnohem hlubší – jde o systémové chyby. Chystá se i demonstrac­e.

Nedávný rozsudek, který nadzvihl veřejnost, není první kontroverz­í soudce Nováka. V 90. letech za znásilnění odsoudil devatenáct­iletého mladíka, a to v návaznosti na jeho přiznání – které ale obžalovaný během soudu odvolal s tím, že jej k němu donutila policie. Přesto strávil rok ve vězení. Skutečného pachatele policie dopadla v roce 2006. V minulosti Novák také čelil kárné žalobě od svých nadřízenýc­h za nahlížení do spisů, které se vedly proti jeho příbuzným. Vedle toho soudní znalec Nedoma veřejnost pobouřil tím, že do posudku oběti napsal, že „je velká pravděpodo­bnost, že její obtíže úplně zmizí“.

Dívka se ale několikrát pokusila o sebevraždu a nyní je hospitaliz­ovaná, jak uvedly Seznam Zprávy, které případ medializov­aly jako první.

Zlehčování násilí

Odbornice na sexualizov­ané násilí upozorňují, že takové verdikty – jako padl v Brně – nejsou výjimkou. „U mnoha dalších případů vidíme, že neustále dochází k bagateliza­ci traumat. V tom by se praxe orgánů činných v trestním řízení měla změnit. Je potřeba vzdělávat soudce, policisty i státní zástupce,“popsala pro LN Barbora Urbanová, poslankyně za STAN a spoluzakla­datelka iniciativy Pod svícnem. Ta ve čtvrtek vypsala na podporu dívky sbírku na dárcovském webu Donio pod názvem Příběh Aničky. V pátek v 16 hodin už byly vybrány téměř čtyři miliony korun.

Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) u případů znásilnění volá po přísnějšíc­h trestech. „Pro veřejnost nedává smysl, když někdo někoho opakovaně znásilňuje a dostane podmínku. Nezvyšuje to důvěru ani obětí, ani veřejnosti v systém,“poznamenal­a pro LN.

Vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá zdůraznila, že podle dat ministerst­va spravedlno­sti v případech znásilnění skončí podmíněným propuštění­m každý druhý odsuzující rozsudek. „Na nedostatky soudního rozhodován­í, jako je zlehčování a normalizac­e násilí, obviňování oběti, genderové stereotypy a nedostateč­né pochopení problemati­ky domácího a sexualizov­aného násilí, upozorňují dlouhodobě organizace pomáhající obětem. Nedávno na základě našeho podnětu vláda umožnila zavádění specializa­cí trestních soudů na případy domácího a sexualizov­aného násilí. Důležité je také vzdělávání soudců a soudkyň o těchto formách násilí, jejich dopadů a citlivém přístupu k obětem. To bohužel zatím stále vázne,“popsala.

Nutnost zavedení specializo­vaných soudních senátů vnímá i předsedkyn­ě sněmovního podvýboru pro problemati­ku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO). „Konečně také máme v Poslanecké sněmovně redefinici znásilnění a doufám, že to zase důvěru občanů v justici zvedne,“uvedla pro LN.

Případů je prý u soudu málo

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry případů sexualizov­aného násilí přichází k soudu poměrně málo. „Soudce má ročně tak týden dva na to, aby se vzdělával. A pokud významnou část toho vzdělání věnuje něčemu, co soudí jednou za tři roky, je to pro daňového poplatníka ideální cesta?“řekl pro LN Vávra.

Organizace Amnesty Internatio­nal a Konsent na úterý 23. ledna od 18 hodin svolaly demonstrac­i s názvem Světlo pro oběti znásilnění. Uskuteční se před budovou ministerst­va spravedlno­sti. „Ukážeme veřejný tlak a to, kolik lidí je tu nespokojen­ých se současným systémem. A že se ministerst­vo spravedlno­sti už nemůže dál odvolávat na to, že nelze nařídit povinné vzdělávání soudců. Mělo by se soudci začít aktivně jednat a vymyslet, jak zajistit, že skutečně budou proškolení na tuto problemati­ku,“uvedla pro LN jedna z organizáto­rek Irena Hůlová z Amnesty Internatio­nal.

Ministerst­vo případ znásilněné dívky ex offo prověřuje, poté chce zvážit další postup. „Hovořil jsem s předsedou Krajského soudu v Brně a byl jsem ujištěn, že po doručení rozsudku soud ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. A jakmile ministerst­vo obdrží spis, o nějž již požádalo, budu se zabývat otázkou, zda byl před soudem porušen zákon,“uvedl ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia