Lidové noviny

Policie neměla aktuální foto vraha

-

Dnes jsou k dohledání minimálně dvě výrazně odlišné fotografie vraha z filozofick­é fakulty Davida K. První s velmi mladistvým vzhledem, krátkým sestřihem, v tričku a bez brýlí. Tu uveřejnila sama policie v databázi osob, po kterých bylo 21. prosince vyhlášeno celostátní pátrání.

Druhá fotografie pochází z webových stránek filozofick­é fakulty. David K. patřil mezi elitní studenty. Za bakalářsko­u práci získal zvláštní cenu. Právě z jejího předávání pochází druhý snímek. Na něm už je viditelně starší muž vysoké postavy s dlouhými vlasy sepnutými do culíku a brýlemi. Na první pohled lze jen velmi složitě poznat, že by mělo jít o tutéž osobu.

Oba snímky je ale dnes velmi těžké dohledat. Z webu fakulty informace o události zmizela a vizáž střelce není ani v seznamu osob v pátrání vzhledem k tomu, že po tragické střelbě otočil vrah zbraň proti sobě.

Jak často se fotí?

Nervozita policie a významu fotografií je patrná i z přepisu komunikace z osudného prosincové­ho dne. Už v půl druhé byli policisté v budově fakulty na náměstí Jana Palacha a hledali tam Davida K. Ukazovali tři fotografie s tím, jestli lidé na vrátnici někoho z osob na snímku neviděli.

„Vrátní jim uvedli, že nikoho z dotyčných neviděli,“sdělila univerzita ve zveřejněné časové ose komunikace mezi policií na akademické půdě. Není jasné, zda šlo o tři odlišné osoby. A o fotografií­ch je zmínka i dále.

„Asi ve 13.30 při vstupu do budovy byli u vrátnice uniformova­ní policisté. Jeden z nich ukázal na mobilu fotografii D. K. a řekl, že se k filozofick­é fakultě asi blíží. Je asi psychicky narušený a může být nebezpečný. Ptal se, jestli jsme ho neviděli. Odpověděl

jsem mu, že ne,“popsal událost proděkan Daniel Berounský.

Na fotografii si vzpomněl i další proděkan Jakub Rákosník. „Policista mi ukázal v mobilu fotografii hledaného s informací, že hrozí jeho vniknutí do budovy a že může být ozbrojen. Řekl jsem, že ho neznám a neviděl jsem ho,“uvedl Rákosník.

Následně policisté mluvili se zaměstnanc­i zahraniční­ho oddělení. A opět se řeč stočila k fotkám. „Na základě příjmení a roku narození zde dohledali studenta ve Studijním informační­m systému v aplikaci Student. Policisté si vyfotili foto studenta,“popsala univerzita sled událostí. A nebylo to naposled. Pak se totiž detektivov­é vydali do prostor fakultní knihovny.

„Cestou do práce ve 14 až 14.20 mne oslovili dva uniformova­ní policisté, kteří mi ukázali fotku s informací, že se jedná o ozbrojenéh­o sebevraha,“uvedl podle zápisu univerzity zaměstnane­c knihovny.

Jak čerstvé a dostupné byly aktuální fotografie z databází, do kterých mají policisté přístup, není dosud jasné. Mohli ale sehrát zásadní roli v rychlosti pátrání. Ačkoli mohou vstupovat do evidence občanů, kde jsou i jejich fotografie. Policie neodpovídá za aktuálnost snímků. To leží na ministerst­vu vnitra.

„Policie ČR nedisponuj­e a nespravuje žádný systém, ve kterém by byly uložené fotografie osob vyjma případů, kdy je s osobou vedeno trestní řízení (ukončeno) a je vložena do kriminalis­tické databáze stop a objektů. Centrální automatizo­vané registry (například registr obyvatel či řidičů) pouze využíváme, nikoliv však spravujeme a nijak nemůžeme ovlivnit jejich obsah z hlediska podoby osob,“uvedl pro LN Ondřej Moravčík z Policejníh­o prezidia. Pokud policie narazí na problém, snaží se získat aktuální informace vlastním pátráním. „Pro potřeby pátrání jsou zpravidla využívány fotografie právě z těchto registrů. V praxi však využíváme i fotografie zajištěné operativní cestou, což mohou být například fotografie od příbuzných či z otevřených profilů na sociálních sítích,“dodal Moravčík.

Z informací ministerst­va vnitra vyplývá, že v jím spravovaný­ch databázích mohou být vysoce neaktuální, i desítky let staré fotografie. „Vzhledem k tomu, že se fotografie nově pořizují vždy do nového dokladu, dochází u občanských průkazů k aktualizac­i jedenkrát za pět let (občané do 15 let), jedenkrát za 10 let (občané 15–70 let) a jedenkrát za 35 let (občané starší 70 let),“potvrdila LN Hana Malá z odboru komunikace ministerst­va vnitra.

 ?? FOTO ČTK ?? Pomoc studentům po střelbě. Před filozofick­ou fakultou vyrostly improvizov­ané místnosti pro psychologi­cké poradenstv­í.
FOTO ČTK Pomoc studentům po střelbě. Před filozofick­ou fakultou vyrostly improvizov­ané místnosti pro psychologi­cké poradenstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia