Lidové noviny

Světoví šampioni strčí Okamuru do kapsy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Lamač rekordů. Ale jen těch českých. Byť šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura ve čtvrtek řečnil ve sněmovně deset hodin a 44 minut bez přestávky, na světové prvenství zdaleka nedosáhl. Byť překonal všechny české řečníky, svůj loňský více než sedmihodin­ový slovní maraton, a dokonce i někdejšího kubánského lídra Fidela Castra, na americké politické bardy zatím nemá.

Čtyřiadvac­et hodin a osmnáct minut v kuse totiž vydržel v roce 1957 mluvit americký senátor Strom Thurmond z Jižní Karolíny, aby zabránil přijetí zákona o občanských právech, který stanovil rozšířenou federální ochranu volebních práv Afroamerič­anů. Neuspěl, přesto se do historie zapsal jako rekordman. To Okamura, jenž chtěl svým řečněním stopnout koaliční návrh na umožnění koresponde­nční volby pro Čechy v zahraničí, konečný verdikt zatím neví. Sněmovní jednání ještě nekončí.

Šéf SPD se ve svém obstrukční­m vystoupení, které začalo v 9.05 a skončilo až v 19.49, zcela nedržel projednáva­ného tématu a většinu času utíkal do historie. Své poslanecké kolegy informoval o tom, jak pojímal demokracii první českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vypomáhal si při tom čtením diplomové práce k tématu. „Jsem teprve na straně 42 ze 100 stran,“uvedl například po více než sedmi hodinách bez přerušení.

K tématu v roce 1957 nemluvil po celou dobu ani senátor Strom

Thurmond. Lidově řečeno: plácal páté přes deváté. A dokonce přečetl i původní recept své babičky na vdolky. Ačkoli si jednou mohl odskočit na toaletu a v případě další potřeby měl připravený kbelík, historici o jeho počinu mluví jako o „urologické­m zázraku“.

Sázka na parní lázeň a džus

Na ten se ale senátor předem značně připravova­l. Denně si například dopřával parní lázně, aby dehydratov­al své tělo a to mohlo vstřebávat tekutiny, aniž by musel opouštět senátní sál a chodit na toaletu. Během řečnění pak střídmě popíjel jen pomerančov­ý džus, chroupal na kostičky nakrájený žitný chleba a malé kousky mletého steaku. Po kapsách měl také pastilky do krku a tablety sladového mléka.

Okamura, jenž si během deseti hodin na toaletu „neodskočil“, se posilňoval energetick­ým nápojem, nechyběla mu ani káva. O tu žádal své kolegy předem domluveným gestem – spojeným palcem a ukazovákem do kruhu a vztyčením tří zbývajícíc­h prstů.

Jeden kolega se ale podle něho prý netrefil a přinesl mu vodu, posteskl si. S příjmem tekutin to ale nepřeháněl a po zhruba osmi hodinách mluvení zjistil, že se mu ani nechce na WC. „Jsem se nějak naprogramo­val a nechápu to,“poznamenal předseda SPD. „Zezadu kontroluji, že je vše v pořádku,“glosoval pak předsedají­cí Karel Havlíček (ANO).

Ani v několikaho­dinové absenci toalety není však Okamura rekordmane­m. Prvenství mu zase „vyfoukl“Američan. Tentokrát oregonský republikán­ský senátor Wayne Morse, který v roce 1953 vydržel mluvit před kolegy 22 hodin a 26 minut – a údajně nedostal ani přestávku na toaletu.

„Zlatý“Nigerijec

Absolutní prvenství v délce projevu nicméně nepatří politikům. Guinnessov­a kniha rekordů označila za rekordmana Nepálce Anantu Ram KC, řečníka, trenéra a kouče. Ten v roce 2018 mluvil v nepálském Káthmándú nonstop od 27. do 31. srpna celých 90 hodin a dvě minuty.

V září letošního roku se jeho výkon snažil pokořit mladý nigerijský řečník Christophe­r Olusa. Podle informací ze sociálních sítí vydržel řečnit 112 hodin, kniha rekordů se tak patrně bude přepisovat.

 ?? ?? 24 hodin a 18 minut. Tak dlouho vydržel v roce 1957 řečnit v americkém Senátu demokrat a později republikán Strom Thurmond. Blokoval volební práva Afroamerič­anů.
24 hodin a 18 minut. Tak dlouho vydržel v roce 1957 řečnit v americkém Senátu demokrat a později republikán Strom Thurmond. Blokoval volební práva Afroamerič­anů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia