Lidové noviny

Hútíové jsou šampioni ulice

Ostřelován­ím lodí, které chtějí vplout do Rudého moře, škodí jemenští povstalci nejenom globálnímu Západu, ale i řadě arabských zemí, soudí orientalis­tka Gudrun Harrerová z Vídeňské univerzity. (64)

- ROBERT SCHUSTER moderní arabské dějiny na Vídeňské univerzitě a rakouské Diplomatic­ké akademii, speciální vyslankyní Rakouska a Unie v Iráku. zahraniční redakci rakouského deníku Der Standard.

LN Čeho chtějí Hútíové svými útoky dosáhnout?

Především získat pozornost světové veřejnosti a v Rudém moři jim to velmi dobře funguje. Jestliže byli dříve spíš obskurní severojeme­nskou silou, později zástupnou silou Íránu v regionu, teď najednou představuj­í globální problém. Dalo by se říct, že díky tažení proti Západu se stali absolutním­i šampiony arabské ulice. Avšak tím, že poškozují světovou ekonomiku, škodí i dalším státům včetně arabských. Vezměte si Egypt, který přichází kvůli Hútíům každý den o značné příjmy ze Suezského průplavu. Oni si prostě mohou vzít arabský svět jako rukojmí. Také pro Čínu to bude brzy problém.

LN Hútíové soustřeďuj­í svůj hněv na Izrael. Tak tomu bylo vždycky?

Ano, jejich heslem skutečně je: „Bůh je veliký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židům, vítězství pro islám.“Dnešní Hútíové nejsou ta původní náboženská skupina, co po staletí ovládala sever Jemenu, ale je to opravdu radikální hnutí. Nenávist k Židům je jejich ideologick­ým tmelem.

LN Již přes týden se snaží koalice v čele se Spojenými státy bránit tomu, aby Hútíové pokračoval­i v útocích na lodě. Může je to oslabit?

Reakce vojenské koalice je masivní, samozřejmě nebude možné zastavit Hútíe na jeden zátah. Avšak z dlouhodobé­ho hlediska budou vojensky oslabeni. Domnívám se, že jedině vojenská akce vedená USA spojená z druhé strany s diplomatic­kým úsilím, zejména Číny, může jejich akce ukončit.

LN Jak se dostali Hútíové k tak rozsáhlému zbraňovému arzenálu a vojenským schopnoste­m? Souvisí to s letitou válkou proti koalici arabských států vedené Saúdskou Arábií?

Když se Saúdové a jejich spojenci zapojili do jemenské občanské války, mysleli si, že to celé potrvá několik týdnů. Opak je pravdou, po téměř deseti letech se dá říct, že ji prakticky prohráli.

Ano, Hútíové dostávali podporu a zbraně z Íránu. Ale kromě toho využili i kapacit zevnitř Jemenu. Alí Abdalláh Sálih, který byl prakticky od roku 1978 prezidente­m Severního Jemenu a odstoupil v roce 2012, přešel na jejich

je členkou řady mezinárodn­ích orientalis­tických sdružení.

V roce 2006 byla během rakouského předsednic­tví EU

Řadu let vedla stranu s vojáky a výzbrojí. Takže jejich bojové schopnosti nejsou jen importovan­é.

LN Existují na území ovládaném Hútíi státní struktury, podobně jako u Hizballáhu na jihu Libanonu?

Jde dokonce o vyšší úroveň, protože Hútíové jimi ovládané území skutečně kontrolují a nikdo jim v tom nekonkuruj­e. Jedná se o velkou část Jemenu se značným počtem obyvatel, kde zavedli vládu teroru. Funguje tam válečná ekonomika se všemi charakteri­stickými rysy, takže malá skupina lidí bohatne, staví si honosné paláce, drtivá většina obyvatel nemá ani to nejzákladn­ější. V posledních letech se to trochu zmírnilo díky příměřím.

LN Jaká je jejich pozice v rámci „osy odporu“vedené Íránem ve srovnání s dalšími skupinami?

Jsou to úplní skokani, pokud jde o přízeň běžného lidu v arabských zemích. Jejich obliba nesmírně roste. Ještě když vyhlásili 10. října válku Izraeli, vyvolávali leckde úsměv, dokud nezačali odpalovat rakety a drony. Jejich idelogická vyhraněnos­t, pokud jde o nenávist k Izraeli, jim přináší stále nové příznivce.

LN V jaké fázi se teď nachází válka Hútíů s koalicí vedenou Saúdskou Arábií?

Pravděpodo­bně je ve stavu zamrzlého konfliktu. V roce 2022 bylo uzavřeno časově omezené příměří, které vypršelo bez prodloužen­í. V každém případě platí, že Saúdi chtějí z Jemenu co nejdřív odejít. Zároveň se musí vyrovnat se skutečnost­í, že Hútíové nejenomže nezmizí, ale budou muset být zapojeni do řešení týkajícího se budoucnost­i Jemenu.

LN Počítá se do vojenské koalice na zajištění bezpečného proplutí Rudým mořem i s arabskými zeměmi?

Zatím tam je pouze Bahrajn a u toho to také zůstane. Ale protože Bahrajn nemá sám o sobě nezávislou zahraniční politiku, je to už samo o sobě signálem, že dalším arabským zemím se počínání Hútíů nelíbí. Ostatní státy, včetně Egypta nebo Saúdské Arábie, mají přílišný strach z hněvu ulice, který by v takovémto případě pocítily. To si může dovolit pouze malá diktatura, jako je Bahrajn.

Významný signál vyslalo i Alžírsko, které je čerstvě nestálým členem RB OSN. Když byla schvalován­a rezoluce odsuzující Hútíe, jeho zástupce se zdržel. Přitom je Alžírsko zemí, která pokud jde o Izrael, zastává dlouhodobě nejtvrdší postoje. Přesto se zdrželi, což je v rámci arabského světa významné gesto.

LN Mohlo by se i Rusko snažit zasáhnout do konfliktu?

Rusku vyhovuje vše, co odvádí pozornost od války na Ukrajině. Světová veřejnost není schopna sledovat několik válek současně, Gazu i Ukrajinu. Nemyslím, že by do toho Rusové přímo vstoupili, je to pro ně daleko. Ale nezapomíne­jme, že tam mají své konexe: jižní část Jemenu, kterou dnes ovládají islamisté, byla oficiálně lidově-demokratic­kou republikou a spojencem Sovětského svazu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hrdinové Arabů. V ulicích jemenské metropole Saná provolával­i včera Hútíům slávu i davy dětí s transparen­ty. Američané označují Hútíe za teroristy, což jejich příznivci odsuzují.
FOTO REUTERS Hrdinové Arabů. V ulicích jemenské metropole Saná provolával­i včera Hútíům slávu i davy dětí s transparen­ty. Američané označují Hútíe za teroristy, což jejich příznivci odsuzují.
 ?? ?? Patří k v Rakousku.
Přednáší
Patří k v Rakousku. Přednáší

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia