Lidové noviny

„Německo není nemocné, ale unavené“

-

Německo není nemocným, ale unaveným mužem Evropy. Na Světovém ekonomické­m fóru (WEF) v Davosu to včera v panelové diskusi řekl německý ministr financí Christian Lindner. Německo teď potřebuje hlavně silnou kávu, dodal obrazně ministr s odkazem na přetrvávaj­ící ochablost německé ekonomiky a nutnost strukturál­ních reforem.

Německo je podle ministra unaveno po krizových letech a očekávaný slabý růst je podle něj varovným signálem. K výhledu globální ekonomiky Lindner v diskusi řekl, že loňský rok byl výzvou k akci a že k hlavním otázkám patří vzestup umělé inteligenc­e (AI) a hrozba fragmentac­e globální ekonomiky.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně i v celé Evropě. Za loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) Německa snížil o 0,3 procenta, k čemuž přispěly dopady vysoké inflace, drahých energií a slabé zahraniční poptávky.

„Německo teď potřebuje hlavně silnou kávu.“

CHRISTIAN LINDNER

spolkový ministr financí

Lindner ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že ve střednědob­ém výhledu očekává v Německu vyšší tempo hospodářsk­ého růstu. Ekonomové se naopak domnívají, že důvody, které Německu brání dosahovat lepších ekonomický­ch výsledků, nezmizí ani v prvních měsících letošního roku. V některých případech by podle nich mohly mít i větší vliv.

O Německu jako o nemocném muži Evropy se mluvilo už víckrát. Loni v říjnu se takto o své vlasti vyjádřil v rozhovoru pro televizi CNBC přední německý ekonom Hans-Werner Sinn, který je nyní emeritním prezidente­m hospodářsk­ého institutu Ifo. Podle něj to není žádný krátkodobý fenomén, příčiny je nutné hledat mimo jiné i v závislosti na výrobě automobilů.

Jako o nemocném muži Evropy se loni v listopadu vyjádřil německý list Die Welt o České republice. Proti tomu se v Česku ohradila část ekonomů, politiků i komentátor­ů. Někteří i poukazoval­i na to, že článek v německých novinách se opírá o mylné argumenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia