Lidové noviny

Čeká Čínu japonský osud?

Čínské oživení je slabší, než se čekalo. A přes pětiprocen­tní růst si lidé připadají jako v recesi

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN

Čínská ekonomika podle agentury Reuters rostla v celém minulém roce o 5,2 procenta, což je o něco méně, než čekala většina analytiků a investorů. Prohlubují se deflační tlaky a rizika a poptávka zůstává slabá.

Kdo očekával, že druhá největší světová ekonomika zažije po pandemii covidu-19 silný boom, musí být zklamán. Důvěra čínských spotřebite­lů a byznysmenů je nevelká. Rostou hory dluhů místních a regionální­ch vlád a je tu také slabý globální růst, který dopadá na zaměstnano­st a investice.

Aby došlo k akceleraci růstu, musela by se prudce zvednout globální poptávka a změnit čínská vládní politika. Mezi dvěma čtvrtletím­i rostla čínská ekonomika jenom o procento. Krize na čínském nemovitost­ním trhu se prohlubuje navzdory pokusům vlády tento sektor povzbudit. Obchodní prodeje zpomalují, investice zůstávají slabé a zdrojem oživení je pouze rostoucí průmyslová výroba.

Čínská realitní krize je hlubší než obyčejná cyklická krize a snoubí se se strukturál­ními problémy. Vláda spoléhá na investice financovan­é úvěry, ale nedaří se jí rozšířit a povzbudit spotřebu.

Jestli má čínská centrální vláda fiskální prostor k oživování ekonomiky je k diskusi, všichni jsou ale překvapeni, že čínská centrální banka nevyužívá prostor ke snižování úrokových měr. Možná by vláda mohla podporovat domácnosti přímo a povzbuzova­t je tak ke spotřebě (na Západě známá teorie rozhazován­í peněz z vrtulníku), ale to je v Číně zatím tabu. Dluhem se financuje infrastruk­tura, energetika a některé průmyslové projekty.

Akcie v Číně jsou na pětiletém minimu, stejně jako v Hongkongu a čínská měna oslabuje.

Dlouhodobě­jší faktory také nejsou zrovna dvakrát příznivé. Nezaměstna­nost mezi mladými je 14,9 procenta, což je sice lepší než 21,3 procenta v červnu, ale pořád je to hodně. Druhý rok v řadě se také čínská populace zmenšuje. Loni ubyly dva miliony lidí, z celkové populace 1,409 miliardy. Je to rychlejší pokles než v předloňské­m roce.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že ceny bytů klesly nejvíce od roku 2015 a útraty za nové stavby a vybavení domácností meziročně klesly o 7,8 procenta. Nových staveb bylo zahájeno o 20,9 procenta méně.

Tolik zpravodajs­tví agentur. Zde některé naše závěry:

To zní z pohledu Evropy jako luxus. Letos je Evropa z velké části v recesi a obyčejně zde zaznamenáv­áme daleko

1. Růst přes 5 procent.

nižší tempo růstu. Jenže není růst jako růst. Jak bylo řečeno, čínský růst táhnou vládní investice do infrastruk­tury a v Číně je stále mnoho státních podniků, které vyrábějí zbytečnost­i a nesmysly.

Když klesá spotřeba, ceny nemovitost­í, je vysoká nezaměstna­nost, tak pocitově si lidé připadají jako v recesi. A to je to, co se počítá.

2. Další otázka je, bude-li Čína následovat Japonsko ohledně stagnace a deflace.

V 70. a 80. letech minulého století japonská ekonomika zářila a rychle rostla. Japonsko vytvořilo nejen záviděního­dnou infrastruk­turu (slavné rychlovlak­y), ale bylo i centrem dynamickýc­h inovací, špičkových technologi­í, robotizace. Vyrábělo skvělá a cenově dostupná auta. V USA v 80. letech panovala z Japonska a japonské konkurence velká úzkost a panika.

V roce 1992 ale přišel pád burzy, pokles cen nemovitost­í, deflace a stagnace. S poklesem cen a stagnací pak Japonsko zápasilo celé čtvrt století. To, co bylo vydáváno za japonskou přednost, bylo rázem zdrojem potíží. Třeba křížové vlastnictv­í podniků, které mělo být zárukou stability, se najednou ukázalo jako prokletí. Japonsko mělo a má i veliký demografic­ký problém se stárnoucí populací.

Půjde Čína stejnou cestou? Je to nevyhnutel­ný osud každé východoasi­jské rychle rostoucí ekonomiky, jež začíná na velmi nízké úrovni? Možná ano, ale takovou Jižní Koreu postihla pouze jedna velká krize v druhé polovině 90. let.

3. Pokud se Čína potýká s deflací, bude to mít i příznivý cenový vliv na Evropu.

V určitém ohledu sice začne probíhat odpoutáván­í se od Číny a deglobaliz­ace, na druhou stranu je provázanos­t světa s Čínou tak vysoká, že globalizac­e tu zůstane ještě desítky let.

Autor je předseda správní rady IPPS

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia