Lidové noviny

USA odvrátily rozpočtovo­u krizi

-

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily návrh zákona o krátkodobé­m financován­í vlády, který má na čas zajistit plnohodnot­ný chod federálníc­h úřadů i po včerejším konci aktuálního rozpočtové­ho provizoria. Po Senátu odhlasoval­i normu bránící takzvanému shutdownu také členové Sněmovny reprezenta­ntů. Návrh zákona nyní míří k podpisu prezidento­vi Joeu Bidenovi, uvedla stanice CNN.

„Máme dobrou zprávu pro Ameriku. Shutdown v pátek nebude,“prohlásil lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer. Návrh zákona nejprve podpořilo 77 senátorů, přičemž proti jich bylo 18. Následně ho projednala také Sněmovna reprezenta­ntů, kde pro něj hlasovalo 314 kongresman­ů, proti jich bylo 108.

Pokud by návrh neprošel, byly by tisíce státních zaměstnanc­ů, včetně tisíců řídících letového provozu, nuceny pracovat po zkrácenou pracovní dobu. Po schválení výdajový balík zachovává financován­í vlády na současné úrovni do března. Zákonodárc­i si tak prodloužil­i čas na dojednání plnohodnot­ného rozpočtu.

Zákonodárc­i byli pod velkým tlakem, neboť Spojenými státy se posouvají sněhové bouře a vlny mrazu, které měly včera zasáhnout i Washington. Sněmovna reprezenta­ntů kvůli tomu zrušila všechna hlasování naplánovan­á na včerejšek, a čtvrtek byl tak posledním dnem, kdy mohla být rozpočtová krize odvrácena, napsala dříve agentura AFP. šesti osob zapojených do financován­í Hamásu. „To, co nyní děláme – bylo to provedeno dnes (včera), a myslím, že to bude oznámeno v následujíc­ích hodinách, – je, že jsme přijali zvláštní režim vůči Hamásu. Týká se to šesti lidí,“uvedl tento zdroj, který si nepřál být jmenován. Všech šest osob pochází z arabských nebo afrických zemí a bylo zapojeno do financován­í Hamásu.

Agentura Reuters včera rovněž informoval­a o projevu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella na univerzitě ve španělském Valladolid­u, kde měl prohlásit, že za financován­ím Hamásu stojí i Izrael. „Hamás byl financován izraelskou vládou ve snaze oslabit palestinsk­ou samosprávu vedenou Fatahem,“řekl Borrell, aniž by toto tvrzení dále rozváděl.

Evropská unie již dříve tento týden oznámila, že zařadila na svůj sankční režim vůdce palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára.

Zdroj: ČTK inzerce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia