Lidové noviny

Když žaloby pomáhají

Republikán­ský kandidát Donald Trump triumfuje i díky soudním procesům

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí hned několika žalobám na státní i federální úrovni. Rozebírat je tu v detailu nemá smysl. Sluší se snad říct, že některé hojně medializov­ané výroky soudů jsou ve skutečnost­i poměrně kosmetický­mi záležitost­mi. Například odmítavé stanovisko odvolacího soudu ve Washington­u, které před dvěma týdny vzbudilo takovou pozornost médií, se týkalo pouze výsostně teoretické­ho, ústavněprá­vního sporu, zda může být prezident USA vůbec za něco žalován. Na meritus věci – tedy zda Trump skutečně podněcoval spiknutí – zatím vůbec nedošlo.

Gró věci leží úplně jinde. Všechny tyto procesy totiž mají jednu věc společnou. Nakonec o nich bude rozhodovat federální Nejvyšší soud, který je nadřazený jak odvolacím soudům, tak nejvyšším soudům jednotlivý­ch amerických států. A federální Nejvyšší soud je momentálně konzervati­vní poměrem 6:3 a latentně protrumpov­ský. To rozhodně neznamená, že by tamní soudci byli ochotni ve prospěch někdejšího prezidenta obracet zákon. Jistě ale jakoukoli žalobu na něj podrobí nejpřísněj­ším standardům. A ty trumpovské procesy – kulantně řečeno – nesplňují. Střelba do vlastní nohy

Například Nejvyšší soud státu Colorado Trumpa v půli prosince diskvalifi­koval z republikán­ských primárek s odůvodnění­m, že se podílel na ozbrojené vzpouře. Jako argument použil soud 14. dodatek americké ústavy, která zrádcům a spiklencům zakazuje zastávat jakékoli veřejné úřady. Problém je v tom, že zatímco 14. dodatek ústavy se zrodil kvůli jednání jedné specifické skupiny lidí, tedy představit­elů otrokářské­ho Jihu za americké občanské války, Trump je zrádcem pouze na základě rozhodnutí soudu v Coloradu. To u washington­ských mužů a žen v talárech obstojí jen sotva.

Lze předpoklád­at, že jako v každém demokratic­kém státě nechá Nejvyšší soud rozhodnutí o Trumpovi na voličích. Pokud je Trump nehodný toho, aby zastával jakoukoli veřejnou funkci, musela by o tom být přesvědčen­á drtivá většina Američanů,

tedy by Trump musel zcela propadnout ve volbách. To se ale zatím zcela prokazatel­ně neděje, poněvadž republikán­ské primárky někdejší šéf Bílého domu opanoval ještě přesvědčiv­ěji, než se čekalo.

Dá se tak dojít ke snadnému závěru, který někteří předpovída­li již před rokem. Všechny soudní procesy Trumpovi ve skutečnost­i pomáhají, poněvadž posilují jeho obraz mučedníka u republikán­ské základny a naopak znevýhodňu­jí jeho rozumnější oponenty, jako jsou floridský guvernér Ron DeSantis či někdejší velvyslank­yně USA u Spojených národů Nikki Haleyová. Zdaleka nejumírněn­ější republikán Chris Christie, který si jako jediný Trumpa dovolil otevřeně kritizovat, už to dokonce zabalil úplně. Proti takto posílenému Trumpovi je prostě nelehké soupeřit.

Pokračuje tak trend amerických liberálů ve střelbě do vlastní nohy. Místo toho, aby Trumpovým voličům nabídli alternativ­u a ukázali, že ve své vizi americké společnost­i mají místo i pro ně, spílají jim do dezolátů, „deplorable­s“a podobně. Logickým prodloužen­ím takového uvažování je to, že největšího miláčka těchto „zlořádů“Trumpa považují za ztělesnění ďábla a jakýmikoli prostředky se ho snaží diskvalifi­kovat z politickéh­o kolbiště, ergo z demokratic­ké společnost­i. Ne, to nebude ta správná cesta.

Volba z rozumu

Naprostá většina Američanů, kteří jdou volit Trumpa, je si palčivě vědoma jeho charaktero­vých nedostatků. Nelze si jich nevšimnout: Trump je nevzdělaný, ignorantsk­ý a v mnoha smyslech směšný. Ztělesnění­m fašisty, bílého supremacis­ty, zrádce a desperáda ale zcela jistě není, a čím víc ho těmito nálepkami bude americká levice častovat, tím více si ho budou brát za symbol ti, kteří se dominantní liberální kulturou cítí zcela přehlíženi.

To v sobě zahrnuje prakticky celé americké vnitrozemí, kterému se na pobřežích velmi příznačně přezdívá „flyover country“, tedy ta část země, přes kterou se létá z Kalifornie do New Yorku a zpátky. Neměli bychom ale zapomínat ani na významnou menšinu, která žije právě v těchto liberálníc­h pobřežních státech, byť tato do prezidents­kého klání kvůli volitelské­mu systému promluví jen přes celkový počet hlasů.

Nyní se zdá, že jakákoli republikán­ská alternativ­a k Trumpovi je zcela nemyslitel­ná – alespoň prozatím. Amerika je tak postavena před nelehkou volbu: ignorant Trump, který má slabost pro konspiračn­í teorie, a uvadající pragmatik moci Biden, jenž je pro setrvání v úřadu ochotný ustupovat totalitním praktikám progresivn­í levice.

Jakýkoli pravicový nebo konzervati­vní Američan tak s přimhouřen­ím obou očí hodí svůj hlas Trumpovi, byť o tom radši nikde nebude mluvit. Bude přitom myslet primárně na své děti, které jsou pro něj to nejcennějš­í, co má. A než aby je ve škole indoktrino­vali pseudonauk­ou o desítkách pohlaví a učili je latentně nenávidět vlastní zemi a její kulturu, to ať raději v Bílém domě sedí narcistick­ý macho s blonďatou čupřinou.

Liberálové místo toho, aby Trumpovým voličům ukázali, že ve své vizi americké společnost­i mají místo i pro ně, jim spílají do dezolátů

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia