Lidové noviny

Hledá se komisař

Nechtěná Nerudová a černý kůň vzadu

- Marek Hudema

Kdo bude příštím českým eurokomisa­řem? Ve vládní koalici, protože nového komisaře navrhne po červnových eurovolbác­h vláda, to kolem tohoto postu stále více jiskří a vynořují se další potenciáln­í kandidáti.

Vládní politici totiž trpí jakousi sklerózou. Po jednání o složení vlády se sice koaliční představit­elé dohodli na tom, kdo navrhne komisaře, ale každý si to zřejmě teď pamatuje jinak. Piráti jsou přesvědčen­i, že místo bylo slíbeno jim, stejně tak si to ovšem myslí i politici ze Starostů a nezávislýc­h. Že do toho mohou mluvit, jsou přesvědčen­i také politici z dalších stran.

Piráti chtějí za komisaře svého europoslan­ce Marcela Kolaju. Není to ale v Evropě silná váha, aby dostal v Evropské komisi dobrý resort. To STAN má lepšího potenciáln­ího kandidáta, ministra průmyslu Jozefa Síkelu, který si v průběhu českého předsednic­tví udělal vynikající renomé. Pak je tady ještě ministr pro Evropu Martin Dvořák. A nakonec se na post třese neúspěšná prezidents­ká kandidátka Danuše Nerudová, která kandiduje za STAN do europarlam­entu.

Nahrává jí, že je žena a kandidátek do Komise v členských zemích Unie až tak moc nebývá, nicméně to jaksi na dobrý resort nestačí. Z různých důvodů ji navíc vládní politici nechtějí. Nechtějí ji lidovci, TOP 09 a ODS, tedy eurokoalic­e Spolu, nechtějí ji Piráti a zřejmě ani STAN. Eurokomisa­ř by mohl vzejít i z ODS, od jejích koaličních partnerů ze Spolu se ozvalo nepřímo jméno europoslan­ce a bývalého ministra obrany Alexandra Vondry. Ten to ovšem nechce.

Když nedojde ke shodě v politickém­u výběru, zbývá ještě kompromis ve formě „nepolitick­ého odborníka“. Tady se už objevili dva černí koně: Jiří Šedivý, diplomat a nyní šéf Evropské obranné agentury, a Marek Mora, bývalý viceguvern­ér ČNB a premiérův vyjednavač na Evropských radách, nyní náměstek ministra financí. Těžší vahou je bezpochyby Mora. Musí ale o sobě dát vědět, což už dělá, a zároveň nesmí vzbudit ani náznak podezření, že má předem podporu nějakých politiků třeba z ODS. I kdyby ji nakrásně měl. Byl by to pro něj totiž polibek smrti. Takže ještě uvidíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia