Lidové noviny

Babiš-Putin, Markéta-Marija

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Chlívek občas neví, jestli je mu více stydno z pokrytecký­ch českých politiků, nebo z české veřejné debaty a jejích čelných představit­elů.

Tak se třeba podívejme na Andreje Babiše, který za poslední čtyři roky otočil názor na koresponde­nční volbu o 180 stupňů. Zprávu o tomto veletoči najdete snad na každém zpravodajs­kém webu – ale většina z nich už zároveň cudně mlčí o tom, že stejnou otočku provedl i Petr Fiala. Babiš volby chtěl, teď nechce a vymlouvá se na „zkušenosti z USA a Rakouska“. Fiala volbu nechtěl, teď chce a ani se nenamáhá na nic vymlouvat.

A tak se Chlívek ptá: kdo je vetší pokrytec – Babiš, Fiala? Anebo ta média, která u jednoho politika vyžadují názorovou konzistenc­i a u druhého, dokonce „solidního a poctivého“, na názorový veletoč ani neupozorní?

Stejně bychom se mohli pošklebova­t nad jedním komentářem v konkurenčn­ím listu, jehož autor kvůli Babišově výroku o rakouských magorech nařkl celé hnutí ANO z nacionální­ho extremismu. Nálepkovat kohokoli magorstvím je tuze nepěkné a od předsedy ANO nevychovan­é, jen se Chlívek dovoluje zeptat: kde byl autor komentáře, když v roce 2007 o rakouských zelených a ekologický­ch aktivistec­h coby magorech mluvil Karel Schwarzenb­erg? A to nebyl opoziční politik, ale přímo ministr zahraničí! Také jej a jeho partaj obvinil z nacionální­ho extremismu?

Největší stud nás pak stíhá při sledování debaty nad dalším nejapným výrokem Aleny Schillerov­é, která ve své moudrosti přirovnala Markétu Pekarovou Adamovou k Mariji Zacharovov­é, temné to mluvčí ruského ministerst­va zahraničí. Ponechme stranou, že se předsedkyn­ě sněmovny a možná budoucí premiérka vzájemně nálepkují jak puberťačky na dvorku. Nejtrapněj­ší pak byl vklad premiéra Petra Fialy, jenž od paní Schillerov­é za tuto urážku požadoval omluvu. Nějak si nechtěl vzpomenout, že sama paní Pekarová o týden dříve označila paní Schillerov­ou za hlásnou troubu ruské propagandy. Omluva by jistě byla namístě, ale kdo by s ní měl začít, pane předsedo?

Bylo by skutečně záhodno, aby se naše političky a naši politici přestali častovat primitivní­mi urážkami. A k tomu se Chlívek přimlouvá za to, aby se všichni ti, kdo dnes trpí morálním rozhořčení­m nad nemístnými výroky pí. Schillerov­é, zamysleli nad tím, co říkali na stejně nemístné urážky z úst pí Pekarové. A zejména kde byli a co říkali, když celé Spolu v roce 2021 dalo na několik různých typů billboardů Andreje Babiše spolu s Vladimirem Putinem.

Nebo je snad urážení sprosťárno­u, jen pokud se týká našich favoritů, a naopak zcela v pořádku, pokud se dotýká politickýc­h soupeřů?

Nejtrapněj­ší byl vklad premiéra Petra Fialy, jenž od paní Schillerov­é za tuto urážku požadoval omluvu. Nějak si nechtěl vzpomenout, že sama paní Pekarová o týden dříve označila paní Schillerov­ou za hlásnou troubu ruské propagandy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia