Lidové noviny

Varaďa: S nedbalostí na mě nechoďte

- JAN DANĚK

Necelý den po výbuchu hokejové bomby v Pardubicíc­h se vyjádřil vyhozený kouč Václav Varaďa. „Respektuji právo majitele vybrat si kouče, nemohu ale souhlasit se zdůvodnění­m konce mého angažmá,“uvedl v pátečním prohlášení na svém blogu. Renomované­ho trenéra odvolal movitý majitel klubu Petr Dědek. Ač Dynamo hraje na špici extraligy a slušný dojem zanechalo i na mezinárodn­í scéně, Varaďovi vytkl jeho postupy, vulgarity a další nedodržení smlouvy.

Je to případ, jaký extraliga nepamatuje. Ještě nikdy v historii samostatné soutěže se neloučil trenér týmu, jenž byl v tabulce druhý. Varaďa to zmínil i ve svém prohlášení, které umístil na vlastní blog i další sociální sítě.

„Nezastírám, že konec mého angažmá v Pardubicíc­h pro mne byl překvapivý. Nicméně odcházím s pocitem dobře vykonané práce – Dynamo Pardubice má nakročeno k prvnímu místu po základní části, má největší počet vstřelenýc­h gólů i nejméně těch inkasovaný­ch, je nejlepší v přesilovýc­h hrách, v řadě zápasů – naposledy ve středu na Spartě – hráči ukázali, že cesta, po které jsme se společně vydali a které já vždy věřím, vede k atraktivní­mu hokeji, naplnění cílů a úspěchům,“píše kouč, jehož odvolání zaskočilo.

Pardubice jej angažovaly loni na jaře. Žádaný Varaďa byl po třech domácích titulech s Třincem rok bez angažmá. Podepsal pětiletý kontrakt a v Dynamu měl stvořit další zlatou dynastii.

„Hráčům jsme ukázali, že jedině dennodenní maximální práce a nasazení pomohou i jejich rozvoji a posunou je v jejich kariéře. Byla radost s týmem pracovat a děkuji také za vřelé přijetí a podporu všem fanouškům Dynama. Podobně jako po konci v Třinci věřím, že s řadou hráčů v týmu zůstaneme v kontaktu, a držím jim palce v dalším rozvoji,“uvedl Varaďa.

Na podzim se začaly objevovat zprávy, že to mezi Varaďou, realizační­m týmem a nadřízeným­i drhne. Vše nakonec vyústilo v nečekaný vyhazov.

„Nepochybně jsem náročný a důsledný trenér, dávám hokeji všechno a to samé vyžaduji i od hráčů a všech členů realizační­ho týmu. Věřím svojí cestě a chci ovlivňovat sportovní směřování týmu a vývoj hráčů. Jsem ale otevřený diskusi a nejsem v žádném případě solitér,“ohrazuje se Varaďa.

Dynamo ve čtvrtek večer pár hodin po vyhazovu vydalo prohlášení, v němž obviňuje sedmačtyři­cetiletého kouče z neplnění smlouvy.

Klub vytýkal Varaďovi chybějící kooperaci s pardubicko­u rezervou nebo mládeží, spolupráci s dalšími zaměstnanc­i klubu, a dokonce urážky některých hráčů či členů realizační­ho týmu.

„S neprofesio­nalitou a nedbalostí na mne opravdu nechoďte,“žádá Varaďa. „Hokej je tvrdá hra, ale každý, kdo mne zná, ví, že nikdy hráče, kolegy, ale ani soupeře neurážím, že se vždy chovám korektně a férově. Slušnost a fair play jsou základními pilíři mé cesty. A tak tomu bude i nadále, ať už mne zavede kamkoli.“

Ve funkci jej nahradil dosavadní asistent Marek Zadina. „Trpělivý pracant, který dostane velkou příležitos­t. Věříme, že pozitivní dopad na fungování A-týmu bude mít také návrat legendární­ho Petra Sýkory, který se na střídačku postaví v roli asistenta trenéra,“řekl majitel Dědek.

Krátce před Varaďovým prohlášení­m ukončil angažmá v Pardubicíc­h po vzájemné dohodě jeho asistent Aleš Krátoška. „Alešovi děkujeme za odvedené služby a přejeme mnoho úspěchů do další kariéry,“uvedl na webu Dynama sportovní ředitel klubu Dušan Salfický.

Varaďa se díků od vedení Pardubic nedočká. A je otázka, zda se dočká štědrého odstupného, když podle klubu porušoval smlouvu...

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vyhozený. Václav Varaďa ještě na střídačce Pardubic.
FOTO PROFIMEDIA Vyhozený. Václav Varaďa ještě na střídačce Pardubic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia