Lidové noviny

Macík vyhrál Dakar

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Zčeského pohledu to byl mimořádně povedený závod. Posuďte sami. Národní i vlastní maximum vylepšil mezi automobily o jednu pozici Martin Prokop, který dovezl svého „Shreka“v konkurenci továrních týmů na úctyhodné páté místo.

Český rekord motorkářů vyrovnal Martin Michek, skončil jako před třemi lety a jako Stanislav Zloch v roce 1998 desátý. V kategorii bez asistence se neztratili David Pabiška (čtvrtý, v celkovém pořadí 42.) s Liborem Podmolem (osmý, celkově 53.).

Dvaadvacát­ý byl ve společném žebříčku Milan Engel, sedmadvacá­tý Jan Brabec.

A pak je tu kategorie kamionů. Na Dakaru, přiznejme si, doplňková, a ne tak sledovaná, v Česku i díky šestinásob­nému šampionovi, legendární­mu Karlu Lopraisovi, milovaná.

Právě na jeho poslední triumf z roku 2001 navázal včera Martin Macík, druhý skončil s téměř dvouhodino­vou ztrátou Lopraisův synovec Aleš.

Aby dvě první příčky obsadili Češi, se mimochodem naposledy stalo v roce 1988, kdy premiérově triumfoval Loprais a stříbrný byl Jiří Moskal. Ale zpět do současnost­i a do Saúdské Arábie, kde slavil Macíkův oranžový tým.

„Když jsme projeli cílem, i mně došla slova,“popisoval šampion. „Tohle je prostě splněnej sen!“

Čtyřiatřic­etiletý pilot proměnil ve vítězství svou dvanáctou účast v závodě, jeho dosavadním maximem bylo loňské druhé místo.

Navazuje na rodinnou tradici, pro Dakar se na přelomu tisíciletí nadchl i jeho otec (nejlépe desátý), který dnes týmu MM Technology šéfuje.

Ve finiši se oba Macíkové dlouze objímali.

„Jak přišel můj táta, vyměnili jsme si emoce a po 23 letech, co se on rozhodl jet na Dakar, jsme tady jako vítězové,“radoval se.

Také Loprais překonal svůj bronz z Dakaru 2007 a byl rovněž spokojený. Po loňském odstoupení z vedoucí pozice kvůli havárii, kdy jeho kamion trefil v dunách fotícího fanouška, jenž později zemřel, dlouho zvažoval, zda nejnáročně­jší motoristic­ký závod planety ještě vůbec pojede.

„Pro mě to byl náročný návrat a jsem rád, že jsme to s posádkou a celým týmem zvládli. Přál jsem si víc, ale lépe to nešlo. Jsem vděčný za to, jak to je,“pravil Loprais.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia