Lidové noviny

Doba ozempiková

- JAROSLAV VEIS

Brouzdal jsem si poklidně internetem, když jsem náhle zakopl o titulek „Dospívajíc­í dívka v éře Ozempicu“. Bylo to tam samozřejmě anglicky, jak taky jinak na síti, dokud tedy umělá inteligenc­e nerozhodne jinak.

Ozempic je nový farmaceuti­cký hit, injekce (zatím, tabletky budou nepochybně brzy následovat) obsahující látku semaglutid, díky níž dokáže svého cíle dosáhnout i ten, jehož rozhodnutí letos konečně shodit nadbytečný­ch patnáct kilo vyprchá stejně jako jindy hned poté, co shodí díky dvěma vyčůráním patnáct deka.

Nejslavněj­ší a nejžádaněj­ší farmaceuti­cká látka současnost­i primárně vznikla jako další z léků proti cukrovce 2. typu. Jak se ukázalo, pacienti navíc ztratili chuť jíst nad míru, začali hubnout a vydrželo jim to. Zkrátka další z pověstných

Pondělí

Úterý vedlejších efektů, které zastíní původní cíl i účel. Co víc, ukazuje se, že semaglutid má předpoklad­y pomáhat i v případě dalších chorob, například kardiovask­ulárních. (Ostatně i ta kila navíc, když dosáhnou stavu obezity, jsou zatraceně nebezpečno­u nemocí.)

Staří Řekové by možná řekli, že semaglutid je nějaký vzdálený bratranec panacey čili všeléku. My, moderní lidé se budeme držet konstatová­ní, že je to další game changer čili faktor proměňujíc­í životy tak zásadním způsobem, že se začíná mluvit o éře Ozempicu.

Na jejím samém počátku byl v půli devadesátý­ch let minulého století nápad endokrinol­oga torontské univerzity Daniela Druckera otestovat, proč americký ještěr korovec jedovatý (máme ho i v pražské zoo) vydrží tak dlouho o hladu. Na konci – trvalo to 10 let

Středa – pak byla první z látek, které vedly k objevu a výrobě semaglutid­u.

Nedá se v tu chvíli nevrátit přesně o sto let zpátky, kdy na stejné univerzitě lékaři Frederick Banting s Johnem Macleodem a studentem Charlesem Bestem hledali cestu, jak léčit do té doby smrtelnou cukrovku 2. typu. Jejich převratný objev se jmenoval inzulín a dostali za něj Nobelovu cenu. (Bez Besta, byl jen student.) Patent, který na inzulín i jeho výrobu obdrželi, vzápětí prodali univerzitě, každý chtěl jen jeden dolar. „Inzulin nepatří mně, ale světu,“zní slavný Bantingův citát. Zbytek je jen historie, inzulín je jeden z nejdůležit­ějších léků vůbec, který chorobu dosud smrtelnou proměnil v chronickou, s níž lze v pokročilém věku umřít na nějakou úplně jinou nemoc.

Semaglutid ovšem patří dánské

Čtvrtek

Pátek firmě Novo Nordisk, která od Druckerova prvního krůčku díky dalšímu mnohaletém­u úsilí urazila pořádný kus cesty k semaglutid­u. Patent nikomu neprodala a rozhodně přispěl k tomu, že – jak informuje Bloomberg – má Novo Nordisk vyšší hodnotu než všechny další dánské firmy dohromady. Dokonce šlape na paty francouzsk­ému holdingu LVMH (to je ten, co vyrábí nejdražší kabelky světa a podobné nezbytnost­i) v soutěži o to, která firma je v Evropě nejhodnotn­ější.

V čemž se doba ozempiková od doby inzulínové zásadně liší, poznamenáv­ám na okraj.

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia