Lidové noviny

Tajemství supernov

- JAN VESELÝ astronom

Černé díry a neutronové hvězdy jsou nejkompakt­nějšími objekty ve vesmíru. Průměrná hustota je taková, že hrací kostka vyrobená z látky neutronové hvězdy by vážila miliardu tun. Pro názornost: asi jako dvě stě milionů slonů afrických… A tolik jich možná dohromady nebylo ani za celou dobu existence druhu. Omlouvám se, mně ty „názorné“příklady nikdy moc nešly. V případě černé díry ani nemůžeme mluvit o látce, takže to shrňme tvrzením, že koncentrac­e hmoty v tak malém objemu je nepředstav­itelná.

Tyto opravdu zvláštní objekty vznikají při explozích supernov, jak se dočteme v populární literatuře i v mnoha učebnicích. Moment! A mohli bychom to vidět? Vtip je v tom, že astronomov­é jsou si naprosto jisti, že tomu tak je, ale nikdy vznik neutronové hvězdy ani černé díry neviděli. Pojďme v tom udělat trochu pořádek. Exploze supernovy je nepřesný termín: není to vesmírné těleso jako třeba hvězda nebo planeta. Je to proces, kterým zanikají velké hvězdy. Při něm dochází k rozmetání plynné obálky hvězdy, zhroucení jádra a uvolnění energie ve formě tepla a záření, jež pozorujeme jako krátkodobé zjasnění. V historický­ch dobách se takový jev většinou odehrál na obloze v místě, kde před tím žádná hvězda pozorovate­lná očima nebyla. Proto vznikly pojmy „nová hvězda“, „nova“, „supernova“. To, co po supernově zůstane, samozřejmě vesmírným tělesem nebo objektem nazvat můžeme.

Tyto zvláštní objekty vznikají při explozích supernov, jak se dočteme v populární literatuře i v učebnicích... Moment! A mohli bychom to vidět?

Supernov a jejich pozůstatků už astronomov­é pozorovali nepočítaně, o souvislost­i není pochyb. Umíme je popsat a modelovat na základě fyzikálníc­h zákonů a poznatků z analýzy uvolněného záření. Nicméně, přísně vzato jsme vznik neutronové hvězdy nebo černé díry přímo nezaznamen­ali – nemůžeme si pustit záznam z kamery ani časosběrno­u řadu snímků, na kterých by byl tento proces vidět.

Ve čtvrtek 5. května 2022 zaznamenal­i astronomov­é supernovu v cizí galaxii vzdálené 90 tisíc světelných roků, jež se nám promítá do souhvězdí Velryby. Dostala kódové označení SN2022jli a stala se středem pozornosti proto, že jasnost postupně slábnoucíh­o záblesku kolísala s periodou dvanácti dní. Astronomov­é přišli s vysvětlení­m, že k supernově došlo ve dvojhvězdě. Objekt, jenž po zaniklé hvězdě zbyl, prolétá plynnou obálkou sousedky, jejíž atmosféru energie uvolněná supernovou načechrala. Materiál, který jí takto „krade“, vydává záření, jež se projevuje jako zjasnění opakující se při každém kole vzájemného oběhu. Simulace a výpočty ukázaly, že pozorované oscilace lze vysvětlit jedině tak, že pozůstatke­m supernovy je neutronová hvězda či černá díra. Autoři článku to prohlásili za odhalení chybějícíh­o článku v řetězci, který vede od supernovy ke vzniku mimořádně kompaktníc­h objektů.

Je to ale opět jen nepřímý důkaz. Film ani časosběr zachycujíc­í průběh celé akce stále nemáme. Snad nám pomohou teleskopy příští generace. A určitě by pomohla blízká supernova v naší Galaxii. Na tu čekáme už více než čtyři století.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia