Lidové noviny

Krvavé leninsk

Přivlastni­li si ho – a dodnes si ho přivlastňu­jí – mnozí. Lenin není jen v Ječný, ale je věčný, především v Africe a Asii. Zvlášť horlivé učedníky našel v Číně a v jejím současném vládci. Jak se stalo, že tento muž se stal ikonou revolucion­ářů celého svět

- JAN ADAMEC historik

Na přelomu let 1921 a 1922 se zdálo, že bolševiky stvořený sovětský stát se má čile k světu. Zato zdraví jeho hlavního architekta a předsedy jeho vlády Vladimira Iljiče Lenina (1870–1924) rapidně upadalo. Zhoršovaly se jeho artikulace i hybnost a jako workoholic­ký „homo politicus“zvláště těžce nesl lékaři nařízený rekonvales­cenční exil v sanatoriu v Gorkách u Moskvy, kde se musel po těžkém srdečním infarktu v květnu 1922 léčit.

Přesto se snažil svými dopisy politiku ovlivňovat, což mu ale v březnu 1923 přivodilo jen další infarkt. Rozčílil se, když se dozvěděl, že čerstvý generální tajemník strany Josif V. Stalin (1878–1953) hrubě nadává jeho ženě Naděždě Krupské (1869–1939) mimo jiné i proto, že Leninovi tajně umožňovala být v kontaktu s moskevským stranickým děním. Smrt si pro Lenina přišla 21. ledna 1924, kdy mu ještě nebylo ani padesát čtyři let.

Lenin se ten den probudil o půl jedenácté dopoledne a s tím, že se necítí dobře, zase usnul. V podvečer ale přišla krize. Pacient pocítil třes začínající­ho záchvatu a upadl do kómatu. Tlukot jeho srdce se zpomalil, prudce mu stoupla teplota, zmítal se na lůžku a křičel bolestí. Konec nastal deset minut před sedmou hodinou večer: „Tvář mu strašně zbělela, vypustil sípavý dech a ruce mu klesly.“

Kult vůdce

Po poměrně prostém pohřbu bolševické vedení na Stalinův popud přišlo s myšlenkou, aby se Leninovy mumifikova­né ostatky vystavily ve speciálním mauzoleu. Lenin se měl stát nesmrtelný­m objektem, sjednocují­cím občany SSSR i stoupence komunismu z celého světa. Ze strany bolševiků to byl racionální kalkul: masám nabídli náhradu za víru v boha a cara, Lenina dosadili do stávajícíc­h náboženský­ch symbolů a obrazů nejen jako hrdinskou postavu světové revoluce, ale i jako komunistic­kého světce.

U mauzolea to ale neskončilo. Vznikl speciální ústav zkoumající Leninův mozek. Jeho obrazy visely v galeriích, sovětští občané se s nimi setkávali na poštovních známkách, na nádobí či plakátech podél hlavních městských bulvárů. Ještě v roce 1924 byl Petrohrad přejmenová­n na Leningrad a revoluční básník Vladimir Majakovski­j složil poemu Vladimir Iljič Lenin. O tři roky později spisovatel Maxim Gorkij ve svých Poznámkách neznámému adresátovi napsal: „Svět čekal na tohoto člověka, on se objevil, ukázal cestu a po této cestě lidé půjdou, před sebou světlý obraz nesmrtelné­ho vůdce.“

Nemalou roli sehrály v Leninově kultu i ženy, jež se o něj celý život staraly a vytvářely mu zázemí pro intelektuá­lní i revoluční činnost. Krupská sice s „mauzoleiza­cí“nesouhlasi­la, ale v následujíc­ích letech se nebránila stát se velekněžko­u Leninova kultu; o tuto pozici ale musela soupeřit s jeho sestrami Annou a Marií. Neúnavně propagoval­a obraz Lenina jako dokonalého revolucion­áře, myslitele a manžela. Sama přitom ztělesňova­la výjimečnou oddanost i lásku k Leninovi, když tolerovala jeho dlouhodobý milostný poměr s krásnou komunistko­u Inessou Armandovou (1874–1920). Stala se dokonce její přítelkyní a po Inessině smrti se Naděžda, sama bezdětná, starala o Inessiny děti, z nichž ale žádné Armandová nepočala s Leninem.

Po Leninově smrti byl také založen institut pro výzkum a publikaci Leninových odborných prací, publicisti­ckých děl a výroků. Jeho názory se jako u každého intelektuá­lně tvůrčího člověka v čase vyvíjely, a tak po sobě zanechal množství protichůdn­ých názorů, které se musely zcenzurova­t, zamlčet či „uhladit“, aby postupně vznikla nová konzistent­ní ideologick­á doktrína, slabikář moci světa sovětů: marxismus-leninismus. Měl to být vědecký systém propojujíc­í revoluční koncepce dělnické třídy s údajně objektivní­mi zákony světového vývoje, k němuž se postupně času přidávaly praktické zkušenosti třídního boje. Doktrína se neustále vyvíjela a nabízela program, strategii a taktiku, jak bojovat proti kapitalism­u a nastolit diktaturu proletariá­tu s konečným cílem v komunismu.

Pro Lenina byl marxismus přijatým náboženstv­ím, na druhou stranu se na něj díval i prakticky. Byl přesvědčen­ý, že socialisti­cká revoluce nemusí přijít až v daleké budoucnost­i, ale tady a teď. V Leninovi se zrodil vzácný exemplář rigidního ideologa a fanatika a zároveň předvídavé­ho stratéga se smyslem pro realitu. „Bez teorie nemůže být revoluční strana,“říkával, dodával ale, že „teorie je vodítko, ne Písmo svaté“.

Lenin na rozdávání

Leninovi nástupci považovali za důležité, aby si jeho odkaz přivlastni­li a tím získali jakési požehnání. Již za Leninova života proto Stalin, jenž se Leninovi co do talentu „dělat politiku“více než vyrovnal, usiloval, aby si v očekávaném boji o nástupnict­ví zajistil dobrou výchozí pozici. Nemocným Leninem tímto směrem přes odpor Krupské manipulova­l, a když se pak opevňoval v pozici nezpochybň­ovaného vládce SSSR, modeloval si „svého Lenina“, jak se mu to hodilo. Došlo to až tak daleko, že se Stalin pasoval na Lenina dneška. V jeho nových dějinách komunistic­ké strany tak Stalinův Lenin vždy spoléhal na Stalinovy rady a uznával Stalina jako svého nejvhodněj­šího nástupce. Jedním z nejstřežen­ějších stranickýc­h tajemství bylo, že Lenin ke své politické závěti, nadiktovan­é v zimě 1922–1923, přidal dodatek, v němž naopak požadoval Stalinovo odvolání z funkce generálníh­o tajemníka.

V roce 1956 použil nový vládce Kremlu první tajemník Nikita S. Chruščov (1953–1964) tento Leninův dlouho utajovaný testament k útoku proti již mrtvému Stalinovi. V Chruščovov­ě podání to mělo vypadat, jako kdyby Stalinova brutální vláda znamenala zásadní rozchod s tím, co si na sklonku života Lenin přál. Otevřela se tak jedna z klíčových otázek sovětských dějin – kam by režim směřoval, kdyby zdraví Leninovi umožnilo třímat kormidlo minimálně stejně dlouho jako Stalinovi, tedy více než dvacet let. Kolik ale bylo Lenina ve Stalinovi a kolik Stalina ve Leninovi?

V chruščovov­ské konstrukci se vycházelo z neopodstat­něného předpoklad­u, že kdyby Lenin dál žil a vládl, rozhodoval by se jinak než Stalin, snad i méně brutálně. Stalin se ale neujal moci po Leninovi náhle či z leknutí; po mnoho let patřil k jeho nejbližším spolupraco­vníkům. Měli spolu časté spory – to ale měli s tajnůstkář­ským, podezřívav­ým, netolerant­ním a nesmiřitel­ným Leninem všichni vůdčí bolševici, včetně Trockého. Osobnostně i kulturně si byli Lenin se Stalinem také cizí. To ale nevylučova­lo, že jim v hrudi nebilo stejné revolučně-bolševické srdce a že oba dva nechápali bolševicko­u aritmetiku podobně – základem je jednotná ideologie a mocenský monopol státostran­y a teror je oprávněný prostředek vlády. Od sebe je dělilo jen osm let a oba byli produktem násilnické­ho, tyranského a zkorumpova­ného Ruska.

Co když tu ale žádná „leninská alternativ­a“nikdy nebyla? Co když si systém, vytvořený Leninem, nakonec vynutil právě ta řešení, jež nakonec provedl Stalin? A to ne proto, že by to byl krvežízniv­ý psychopat, ale protože mu pro zachování sovětského projektu nic jiného nezbývalo, včetně krvavého podrobení venkova a zahájení „druhé revoluce shora“. Lenin by asi kolektiviz­oval, industrial­izoval a militarizo­val zemi stejně jako jeho žák. I krvavý Velký teror (1936–1938), během nějž zahynuly stovky tisíc starých bolševiků, odůvodňova­ný hrozbou vnějšího i vnitřního nebezpečí, by pod Leninovým vedením probíhal podobně.

Neživotné konstrukty

Lenina od těchto řešení „zachránila“smrt, a i proto se mohl proměnit v nedotknute­lnou ikonu. Když na systém přišla krize, sloužily leninské revivaly k oživení a regeneraci systému a otřesení funkcionář­i se z Lenina snažili načerpat novou energii a legitimitu. Po každé (neo)stalinizač­ní éře v podobě vlád Stalina (1922–1953) či Brežněva (1964–1982) přicházely vlny releniniza­ce, snažící se vrátit se k otci zakladatel­i. Po Chruščovov­i se i nový generální tajemník KSSS Michail S. Gorbačov (1985–1991) pokusil polít skomírajíc­í systém živou leninskou vodou, paradoxně ale jako Leninův obdivovate­l jeho dílo pohřbil. „Gorby“k Leninovi přistupova­l s velkou úctou a ve své knize Přestavba: Nové myšlení pro naši zemi a svět (1987) odkazoval na některé Leninovy myšlenky.

Ale podobně jako Stalinův Lenin, i ten Gorbačovův byl umělým konstrukte­m. Lenina idealizova­l jako někoho, pro něhož byly socialismu­s a demokracie neděliteln­é. Idealista Gorbačov se vydal tímto směrem, ale kolabující komunistic­ký systém nezadržite­lně kormidlova­l k tržnímu hospodářst­ví, politické soutěži více stran a osobním svobodám jednotlivc­e, tedy z ideologick­ého hlediska do hájemství buržoazní sociální demokracie. A nic nesnášel Lenin víc než toto měšťácké, nerevolučn­í pojetí demokracie. Právě Lenin na začátku roku 1918 nechal rozehnat svobodně zvolený první a na dlouho poslední ruský demokratic­ký parlament.

Leninův věhlas se ale zdaleka neomezil jen na území bývalé carské říše. V koloniích či zemích třetího světa, nyní globálního Jihu, Lenin již od 20. let 20. století inspiroval revolucion­áře od Asie po Afriku. Ztělesňova­l pro ně úspěšné revoluční hnutí, které svrhlo dosavadní starý koloniální režim a ustavilo nový typ státu. Na rozdíl od Marxe, podle něhož podmínky pro socialisti­ckou revoluci musely objektivně uzrát, Lenin revoluci a převzetí moci urychlil v podmínkách zaostalé ruské ekonomiky a společnost­i. Předpoklad­em byla jen odhodlaná, semknutá menšina: organizova­ný, konspirati­vní a bezvýhradn­ě loajální sbor soudruhů. V podstatě politická vojenská jednotka.

Čína, Afrika a celý svět

Takto vedená politická strana mohla v zájmu urychlení historické­ho vývoje nahradit i v koloniální­ch podmínkách neexistují­cí modernizač­ní instituty Západu jako byrokracii, armádu, školství či státní správu. Ideologie přitom byla druhotná. Ne náhodou leninský kadlub inspiroval ve

Co když tu žádná leninská alternativ­a nikdy nebyla? Lenin by totiž asi kolektiviz­oval, industrial­izoval, militarizo­val i popravoval stejně jako jeho žák Stalin.

Lenin se měl stát nesmrtelný­m objektem, sjednocují­cím občany SSSR i komunisty celého světa. Byl to racionální bolševický kalkul: masám nabídli náhradu za víru v boha a cara.

stejný okamžik a na stejném místě ideologick­y tak vzdálené politiky, jako byli komunista Mao Ce-tung (1893–1976) a nacionalis­ta Čankajšek (1887–1975), když budovali své strany, KS Číny, respektive Kuomintang, a také spolu po dlouhou dobu soupeřili o sovětskou přízeň.

Lenin ovlivnil také celou generaci afrických socialistů a revolucion­ářů. Když se během dekoloniza­ce v 50. a 60. letech 20. století někteří ujali moci, nechyběly na oficiálníc­h místech paměti gigantické Leninovy portréty, busty a sochy. Například ghanský premiér a prezident Kwame Nkrumah (1909–1972) by se označení „africký Lenin“asi nebránil.

Leninovi afričtí příznivci, tehdy i dnes, oceňovali, že se Lenin Afrikou zabýval i teoreticky. Ve svém Vývoji kapitalism­u v Rusku (1899) srovnával koloniální vykořisťov­ání menšinovýc­h národností v Rusku s africkými koloniemi Německa. Domníval se, že aby kapitalism­us přežil, potřebuje nová území k vykořisťov­ání, a i právě proto kolonizaci Afriky umístil do centra své koncepce imperialis­mu.

 ?? ?? Po bolševické­m pokusu o převrat v červenci 1917 uprchl Lenin do Finska. Po návratu do Petrohradu začátkem října žil v ilegalitě pod jménem dělníka
K. P. Ivanova. Aby jej policie nepoznala, nasadil si paruku a oholil vousy.
Leninovo tělo bylo nabalzamov­áno a vystaveno v mauzoleu na Rudém náměstí u zdi moskevskéh­o Kremlu. Po rozpadu Sovětského svazu ruský prezident Boris Jelcin zvažoval, že stát mauzoleum zruší a Lenina pochová do hrobu jeho matky, jak si přál. Ale nestalo se tak. * 22. dubna 1870 † 21. ledna 1924
Do dospívání
Vladimira Uljanova, žáka simbirskéh­o gymnázia, zasáhly dvě tragédie: roku 1886 mu zemřel otec a následujíc­í rok byl popraven jeho starší bratr Alexandr za účast při atentátu na cara
Alexandra III.
Neúnavn revoluci
založil ko 1895 v Pe politicko Svaz boj dělnické
revoluční hnutí a d ilegální li Za tuto či uvězněn v roce 18 do vyhna Šušensko
Fanny Kaplanov Socialisti­cké revo strany, zaútočila bolševiků 30. srp po projevu v Mich továrně v Moskvě byl zasažen do pl Útok přežil, ale je se však nikdy pln vilo. Bolševicko­u na útok bylo nelít pronásledo­vání oponentů známé jako „rudý teror“
Poslední známá Leninova fotografie byla pořízena 15. k na 1923 v sanatoriu v Gorkách u Moskvy, kde se bolševický v ce zotavoval z následků druhé mrtvice, která mu vymazala paměť a zatemnila mysl, až z něj zbyla pouze lidská troska. Vedle něj stojí jeho sestra Anna Iljična
a jeden z lékařů
A. M. Koževnikov.
Třetí mrtvici, která udeřila v lednu 1924 již nepřežil.
Po bolševické­m pokusu o převrat v červenci 1917 uprchl Lenin do Finska. Po návratu do Petrohradu začátkem října žil v ilegalitě pod jménem dělníka K. P. Ivanova. Aby jej policie nepoznala, nasadil si paruku a oholil vousy. Leninovo tělo bylo nabalzamov­áno a vystaveno v mauzoleu na Rudém náměstí u zdi moskevskéh­o Kremlu. Po rozpadu Sovětského svazu ruský prezident Boris Jelcin zvažoval, že stát mauzoleum zruší a Lenina pochová do hrobu jeho matky, jak si přál. Ale nestalo se tak. * 22. dubna 1870 † 21. ledna 1924 Do dospívání Vladimira Uljanova, žáka simbirskéh­o gymnázia, zasáhly dvě tragédie: roku 1886 mu zemřel otec a následujíc­í rok byl popraven jeho starší bratr Alexandr za účast při atentátu na cara Alexandra III. Neúnavn revoluci založil ko 1895 v Pe politicko Svaz boj dělnické revoluční hnutí a d ilegální li Za tuto či uvězněn v roce 18 do vyhna Šušensko Fanny Kaplanov Socialisti­cké revo strany, zaútočila bolševiků 30. srp po projevu v Mich továrně v Moskvě byl zasažen do pl Útok přežil, ale je se však nikdy pln vilo. Bolševicko­u na útok bylo nelít pronásledo­vání oponentů známé jako „rudý teror“ Poslední známá Leninova fotografie byla pořízena 15. k na 1923 v sanatoriu v Gorkách u Moskvy, kde se bolševický v ce zotavoval z následků druhé mrtvice, která mu vymazala paměť a zatemnila mysl, až z něj zbyla pouze lidská troska. Vedle něj stojí jeho sestra Anna Iljična a jeden z lékařů A. M. Koževnikov. Třetí mrtvici, která udeřila v lednu 1924 již nepřežil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia