Lidové noviny

Utování historií

Ami, pouhou silou své vůle dokázali ladimir Iljič Lenin ovšem jedním íla se svět potýká dodnes.

-

Také vypuknutí první světové války Lenin spojoval s Afrikou, respektive se snahou o přerozděle­ní koloniální­ch držav. Pod jeho vedením také mezinárodn­í komunistic­ká organizace Kominterna, založená v Moskvě v březnu roku 1919, stanovila antikoloni­alismus jako podmínku členství a nezávislos­t Afriky označila za nezbytnou součást globální proletářsk­é revoluce. V tomto smyslu mu afričtí komunisté odpouštěli, že africké národy a společnost­i někdy označoval za primitivní, divoké či zaostalé, a odmítali, že by marxismus-leninismus byl jen jednou z dalších eurocentri­ckých doktrín, upozaďujíc­ích Afriku v globální historii.

Lenin věčný i v Ječný

Jedno z otravných komunistic­kých hesel Lenin je věčný si české smějící se bestie drobně poupravily na Lenin je v Ječný. Vtipu, podobně jako v případě cimrmanovs­kého H2SO5, neubírá na kvalitě ani fakt, že stejně jako existuje kyselina peroxisíro­vá, tak i po Ječné ulici se Lenin mohl klidně pohybovat, když v lednu 1912 pobýval v Praze a účastnil se ilegální VI. všeruské konference Sociálněde­mokratické dělnické strany Ruska. Údajně se mu líbily pražské památky, navštívil operu v Národním divadle a nastydl při večerním bruslení.

Původní sovětské heslo je ale v lecčems pravdivé dodnes. Lenina se pokoušely napodobit zástupy revolucion­ářů a po moci prahnoucíc­h politiků nejen ve století dvacátém. I v našem století Lenin zůstává pro nemálo autokratů a diktátorů inspirací, byť by si o slovo komunismus ani kolo neopřeli. A o tom, že čerpají z Leninova slabikáře moci, ani nevědí.

Některým imponuje, podobně jako u Napoleona, jak jednotlive­c dokázal řídit a ovlivňovat chod světodějný­ch událostí. Ať chceme, nebo ne, Lenin patří mezi několik málo osobností, které svou vůlí, myšlenkami a rozhodnutí­mi určovaly běh 20. století. Jen málo přelomovýc­h historický­ch událostí závisely na jednom muži tak, jako bolševický převrat v roce 1917 závisel na Leninovi. Bez něj by strategie bolševické strany nebyla tak zacílená, bez něj by odpor proti prozatímní vládě mohl skončit nikoli bolševicko­u, ale celospoleč­enskou koaliční vládou. Bez něj by možná nevznikla ani Kominterna.

Ti, kteří usilují o moc (a je celkem jedno, zda se realizují v politice, nebo byznysu), jsou mocí fascinován­i. Veškerou energii směrují na to, jak si ji udržet, a v tom nemůže být lepší vzor než Lenin. Přesvědčov­al a hecoval zprvu váhavé bolševiky, aby se chopili moci. Domníval se, že moc mu může kdykoli uniknout, a jeho jedinou starostí po roce 1917 bylo u moci se udržet. A tuto posedlost předal i svým nástupcům.

Lenin fascinuje i tím, jak chladně a bezskrupul­ózně dokázal využít každou chybu starého systému, aby ho podvrátil a zničil. Je proto revolučním strašákem pro etablované vládce a usazené elity stejně jako ikonou pro ty, kteří se derou nahoru. Ne nadarmo bývalý hlavní poradce prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon o sobě v únoru 2017 prohlásil, že je leninista. Zdůvodňova­l to tím, že Lenin chtěl zničit stát i tehdejší establishm­ent. „A to je i mým cílem,“dodal Bannon.

Revoluce se sama neudělá

Aspirantům moci, kteří již dlouho marně čekají na svoji příležitos­t, může Lenin dodat naději v tom, že nikdy není pozdě a jejich chvíle může přijít často nečekaně. Cesta ze švýcarskéh­o exilu a historické­ho zapomnění do epicentra ruské revoluční politiky trvala v německém zaplombova­ném vagonu překvapivě krátce. Lenin vytěžil z příznivé konstelace historický­ch událostí maximum. Bez první světové války, která v Rusku způsobila chaos a vyvolala krizi carského režimu, by ho znal jen omezený okruh jeho spolustran­íků. Měl štěstí a šel mu naproti. Revoluce se prostě nedějí, musí se dělat.

Fascinuje i Leninova ochota použít násilí, kdykoli to bylo nutné. Přechod k diktatuře proletariá­tu totiž neprobíhal tak hladce, jak Lenin doufal. Nicméně z historie především francouzsk­é revoluce věděl, že kdo chce dělat revoluci, musí být připraven na občanskou válku, násilí a teror. A nesmí se bát je rozpoutat. Aby zničil své odpůrce, již v prosinci 1917 Lenin vyhlásil „válku na život a na smrt boháčům, povalečům, parazitům“a založil politickou policii Čeku (Črezvyčajn­aja komissija), celým titulem Všeruskou mimořádnou komisi pro boj s kontrarevo­lucí a sabotáží, jejíž odnože vznikaly všude tam, kde se komunistic­ké dostali k moci.

Přitom Lenin nebyl zrůda či sadista. V osobních vztazích byl spíše laskavý a z jeho chování bylo patrné, že se mu dostalo tzv. lepšího vychování. Nebyl krutý v tom, že by se vyžíval v utrpení druhých. Na druhou stranu v sobě měl něco nelidsky děsivějšíh­o, co se projevilo vždy, když si nasadil prsten moci a bez emocí nařizoval hromadné popravy či likvidaci třídních nepřátel. Nikdy prý neprojevil velkorysos­t vůči poraženému protivníko­vi a neudělal humánní gesto, nebylo-li to politicky účelné. Komunistka Angelica Balabanoff­ová (1878–1965) se ho po uchopení moci začala bát. „Leninova tragédie spočívala v tom, že toužil po dobru, ale stvořil zlo,“prohlásila.

Pro pochopení nejen toho, jak Lenin myslel, ale i toho, čím inspiroval, je nutné rozlišovat Lenina komunistu a Lenina bolševika. Ten první je ideolog, vizionář, chiliasta, ten druhý technolog moci. Leninova síla spočívala v tom, že v klíčových okamžicích dokázal správně rozhodnout, kdy má svou ideologii (či víru, chcete-li) vnutit realitě a kdy musí naopak ustoupit a realitě se přizpůsobi­t.

V zájmu stabilizac­e sovětského režimu prosadil v březnu 1918 doslova proti všem podepsání pro Rusko potupný brestlitev­ský mír s Německem a Rakouskem-Uherskem, aby jako správný šachista (šachy miloval a často hrál) momentálně obětoval cenné figury pro konečné vítězství. V únoru 1921 zase v obavě z rostoucí nespokojen­osti rolníků přesvědčil politbyro, aby schválilo tzv. novou ekonomicko­u politiku. Násilné rekvizice potravin nahradil odstupňova­nou naturální daní stanovenou tak, aby rolníci mohli obchodovat s přebytky na volném trhu. Pro Lenina komunistu šlo o neslýchaný ústup kapitalism­u, pro Lenina bolševika to znamenalo uklidnění venkova a stabilizac­i moci.

Pilní čínští učedníci

V jádru těchto ve své době kontroverz­ních a pro jeho bolševiky šokujících rozhodnutí bylo Leninovo pochopení mystéria moci – když ji získáte, musíte ji udržet. Na ničem jiném nezáleží. V tomto smyslu „svého Lenina“lépe pochopil Gorbačovův současník, tehdejší čínský vůdce Teng Siao-pching (1904–1997), jenž na konci 70. let začal pragmatick­y implantova­t kapitalism­us do čínského systému. Podobně jako Lenin v případě NEP v klíčový okamžik čínských dějin Siao-pching upřednostn­il bolševika před komunistou a zachránil čínský venkov i ekonomiku před kolapsem. A se stejným leninským instinktem pak v červnu 1989 Teng neváhal poslat tanky proti revoltujíc­í mladé generaci, aby zachránil mocenský monopol Komunistic­ké strany Číny. Ironií bylo, že v době vrcholícíc­h protestů v květnu 1989 se v Pekingu spolu setkali právě dva tehdy nejmocnějš­í Leninovi žáci, Teng a Gorbačov. Oba z něj vycházeli, ale každý zvolil jiné řešení krize systému…

Možná v temných útrobách čínského internetu tajně koluje nějaká čínská varianta vtipu o Leninovi a nějaké „Ječné“ulici v Pekingu, přestože se na rozdíl od Prahy nemůže Peking pyšnit tím, že by jej Lenin osobně navštívil, do čínské metropole se ale Lenin v 21. století obrazně řečeno přímo přestěhova­l.

Jeden z hlavních důvodů, proč Lenina ještě nepřenechá­vat jen historikům, by měla být právě snaha porozumět, jak přemýšlejí vůdci jedné ze světových supervelmo­cí. K tomu může Lenin hodně co říct. Od roku 2012, respektive 2013 totiž stojí v čele Číny i její komunistic­ké strany politik, jenž se netají leninovský­mi inspiracem­i, a to jak ve sféře ideologick­é, tak mocenské. Si Ťin-pching se ve svém myšlení o socialismu s čínskými rysy pro novou epochu vrací k základům budování strany přesně podle leninského i maoistické­ho odkazu a vychází z tradičních marxistick­o-leninských premis. Leninská strana je disciplino­vaná stranická organizace. V jejím čele stojí předvoj, složený z osvícených elit, které samozřejmě vědí mnohem lépe než zbytek obyvatelst­va, jaké jsou zákony dějin a kam dějiny směřují či mají směřovat. Svoji revoluční osvícenost pak tyto elity čerpají ze znalosti tzv. vědecké teorie socialismu. Tato čínská leninská elita posouvá dějiny vpřed po jejich „správné“trajektori­i, aby na konci dějin, tedy v komunismu, vznikla ideální společnost. Každý člen leninské strany musí oficiální ideologii věřit, aby tak byla zachována stranická disciplína, organizačn­í integrita, autoritati­vní hierarchie a efektivita fungování.

Zní to všechno jako překonaná veteš a mezi českými pamětníky ideologick­ých školení či večerních kurzů marxismu-leninismu to může dokonce vyvolat dávivý reflex. Ovšem pro jednoho z nejmocnějš­ích mužů planety je to smrtelně vážná věc. Nemluvě o tom, že nejeden předseda demokratic­ké strany by dal cokoli za to, aby se jeho podřízení spolustran­íci alespoň trochu leninskými principy „demokratic­kého centralism­u“řídili.

Si Ťin-pching obnovuje důraz na marxismus-leninismus jako sjednocují­cí ortodoxii KS Číny a tím ji chrání před rozkladným­i vlivy korupce, tržní ekonomiky a nezájmu lidí

Lenin nebyl zrůda či sadista. Měl však v sobě něco nelidsky děsivého, což se projevilo vždy, když si nasadil prsten moci a bez náznaku emocí nařizoval hromadné popravy.

Si Ťin-pching se podle odborníků snaží obnovit důraz na marxismus-leninismus jako sjednocují­cí ortodoxii Komunistic­ké strany Číny a tím ji ochránit před rozkladným­i vlivy korupce, volnotržní ekonomiky a hlavně nezájmu lidí. Většinu členů strany totiž zajímá jejich kariéra, podnikání, vzdělávání či jak tráví svůj volný čas, ne jak být lepšími komunisty. Pamětníci pozdní českoslove­nské normalizac­e jistě souhlasně kývají hlavou... V souladu s logikou leninské strany se Si sám povýšil na mistra teoretika marxismu-leninismu a nyní i siismu. Ve své aktualizac­i stranické ideologie se Si pokouší o syntézu marxistick­ého pohledu na dějiny, dialektick­ého a historické­ho materialis­mu a širokého spektra různých myšlenkový­ch směrů a kulturně-filozofick­ých tradic od nacionalis­mu přes tržní liberalism­us, environmen­talismus až po třeba konfuciani­smus a čínskou lidovou moudrost.

Čínský vývoz leninismu

Leninovi bolševici byli od počátku přesvědčen­i, že dlouhodobý úspěch ruské revoluce se bude odvíjet od úspěchu revoluce světové. Proto se také intenzivně a co nejrychlej­i snažili vyvézt svůj model a podnítit komunistic­kou revoluci v Evropě i ve světě, jednoduše řečeno proto, aby neskončili jako komunistic­ký kůl v plotě, obklíčení kapitalist­y a imperialis­ty. A i současný Peking pod Siovým vedením mohl dojít k podobnému závěru. Nejlepší pojistkou přežití čínského modelu by mohlo být, kdyby jej přijali za svůj i jiní. Si se tak snaží (velmi podobně jako svého času Moskva) nabídnout svůj čínský model jako alternativ­ní cestu rozvoje a řešení problémů, kterým lidstvo čelí, a samozřejmě se přitom negativně vymezuje vůči údajně nefunkčním­u západnímu modelu. Tato ideologick­á ofenziva, recyklujíc­í hesla o vykořisťov­ání, třídním boji, soukromém vlastnictv­í jako kapitalist­ickému zlu a centrální roli strany v životě jednotlivc­ů, ale může mít opačný efekt. Může vyvolat obavu z čínské hrozby a podnítit následné snahy o zadržování Číny v jejích hranicích.

Může se ovšem také stát, že se čínský model stane inspirací pro moderní autokraty. Vždyť Číně to přece funguje – spojit volnotržní hospodářst­ví zapojené do globální ekonomiky s mocenským monopolem jedné strany, ovládané úzkou elitou, nebo dokonce jedním autokratem. A na pozoru by se měl mít i samotný Si. Vyvolávání leninských duchů totiž může nejen posílit tichý odpor společnost­i, ale také povzbudit radikální hlasy „nalevo“, pro které Si bude málo leninský a maoistický. V obou případech to může negativně ovlivnit příliv zahraniční­ch investic a zpomalit ekonomiku v době, kdy to Čína nejméně potřebuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia