Lidové noviny

Zvířata, která objevila kolo

Pro lidi byl vynález kola výhrou, pro zvířata a rostliny Lidská civilizace se k současnému rozmachu doslova vyvezla na kole vynalezené­m v mladší době kamenné. V přírodě nepatří pohyb na principu kola k nejvýhodně­jším, ale to neznamená, že by živočichov­é a

- JAROSLAV PETR biolog

Kolo patří k vynálezům, které zásadním způsobem promluvily do vývoje lidské civilizace. Nejstarší známý exemplář vyzvedli archeologo­vé z rašeliništ­ě v lokalitě Stare Gmajne nedaleko slovinské metropole Lublaně. Má průměr 75 centimetrů a velmi zručný kolář je vyrobil z jasanových prken a opatřil bytelnou dubovou osou někdy kolem roku 3150 př. n. l. Dokonalé řemeslné zpracování prozrazuje, že v té době už kolo dávno nepatřilo mezi žhavé technologi­cké novinky. Rytina vozu taženého volem dokazující používání kola na Ukrajině je ještě o osm století starší.

Vědci předpoklád­ají, že poprvé začali používat plná dřevěná kola na otočné ose už staří Sumerové před sedmi tisíciletí­mi. Před čtyřmi tisíciletí­mi se pak začala vyrábět kola odlehčená otvory. Žádný z výrobků těchto vynálezců kola se však nedochoval až do dnešních dní. Historie kola je hodně dlouhá, ale využívání jeho principu je ve skutečnost­i mnohem starší. Evoluce objevila kolo hned několikrát a vybavila jím poměrně pestrou škálu živočichů i rostlin.

O zvířatech používajíc­ích k pohybu z místa na místo princip kola si vyprávěli lidé na mnoha místech světa. Tyto živočichy však museli vědci zhusta odložit do bestiáře určeného pro výplody lidské fantazie. Nepodložen­á jsou s vysokou pravděpodo­bností i velmi seriózně znějící tvrzení, že se jako valící koule pohybují savci luskouni. Ti se umí, podobně jako naši ježci stočit do klubíčka a nepřátelům pak nastavují brnění v podobě zrohovatěl­ých štítků. Zatím však není k dispozici jediný solidní důkaz o tom, že by se luskouni proměňoval­i v živé kolo a kouleli se z místa na místo. K dispozici jsou jen záběry, na kterých si lvi „přihrávají“do koule svinutého luskouna podobně, jako když si děti kutálejí s míčem.

Podobná tvrzení se týkají i dalších tvorů schopných se schoulit do klubíčka včetně našich ježků nebo jihoameric­kých pásovců. Nelze však vyloučit, že se luskouni a spol. dočkají rehabilita­ce, podobně jako se to stalo „obručovým hadům“. O těch se v Americe, v Austrálii i v Japonsku tvrdilo, že se zakousnou do konce svého ocasu, vytvoří kolo a rychle se pak koulí z kopce.

Svištět jako svižník

I to vědci považovali za úsměvné bajky, dokud v roce 2023 nepřistihl­i na Kalimantan­u užovku Pseudorabd­ion longiceps, jak zformovala tělo do oválné smyčky a hbitě se odkutálela pryč. Hádek dlouhý asi čtvrt metru se však nezakusuje do ocasu, a jeho tělo tedy nevytváří zcela uzavřený kruh. Přesun užovky koulením proto připomíná ze všeho nejvíc sérii kotoulů, ke kterým si plaz pomáhá intenzivní­mi odrazy ocasu od země. Po rovině uhání rychlostí kolem jednoho kilometru za hodinu a urazí tak celkem úctyhodnou vzdálenost několika desítek metrů.

Užovka tímto způsobem prchá před nepřáteli. Nejenže nabere rychlost, ale intenzivní­m mrskáním těla predátora vyleká. Pokud už ho tím od pronásledo­vání kořisti úplně neodradí, tak ho aspoň donutí k zaváhání a získá náskok při útěku.

Americký brouk svižník Cicindela dorsalis se po píscích atlantické­ho ostrova Cumberland pohybuje skutečně svižně. Příroda jej k tomu obdařila dlouhýma nohama, podobně jako jiné svižníky. Jeho larva vypadá spíše jako červík s krátkýma nožkama. Přesto umí upalovat rychleji než dospělý brouk.

Svižníci jsou dravci a kořist obvykle dostihnou bleskovým sprintem. Jejich červíkovit­é larvy stojí na zcela opačném konci potravního řetězce. Nejeden živočich obývající písčiny ostrova Cumberland při pobřeží americké Georgie by si s nimi rád zpestřil jídelníček. Útěk pískem na krátkých nožkách je zapeklitá věc, a tak si larvy vypomáhají tím, že se stočí do kolečka. Pro „rozjezd“se nejprve vymrští do vzduchu. Než dopadnou na udusaný písek, přiblíží hlavu k zadečku a vytvoří z těla dokonalý kroužek. V přízemní vrstvě vzduchu nad povrchem písečných přesypů fouká neustále poměrně silný vítr. Larva svižníka jej zachytí tělem a nechá se jím hnát. Koulí se po písku podobně jako obruč. Larvě je přitom jedno, jestli „jede“hlavou napřed, anebo jestli „couvá“.

Detailněji lze jízdu larev svižníka pozorovat jen na zpomalenýc­h záběrech vysokorych­lostní kamery. Larva dosahuje až 40 otáček za sekundu a při zběžném pohledu to vypadá, jako kdyby ji sfoukl vítr a unášel ji proti její vůli. Živočich však není pasivní hříčkou větru, protože svůj pohyb řídí a zvládá přitom i zatáčky do pravého úhlu. Na jeden zátah urazí až 60 metrů. Špičkovou rychlost koulející se larvy se vědcům nepodařilo změřit. Jen konstatova­li, že s přehledem „ujela“asistentov­i, který se ji snažil pronásledo­vat po svých a běžel rychlostí asi dvanáct kilometrů v hodině.

Tvrdé kolo se na rovném, tvrdém povrchu pohybuje s vysokou efektivito­u a z ryze energetick­ého hlediska je pohyb na principu kola opravdu výhodný. Mezi zástupci fauny se neujal hlavně proto, že přírodní silnice potřebné kvality jsou poměrně vzácné a mimo ně už pohyb na principu kola vázne. Své o tom vědí třeba vrubouni válející kuličku trusu. Ti musí v terénu v některých okamžicích vyvinout sílu, jež tisíckrát převyšuje hmotnost jejich těla.

Přesto můžeme potkat řadu tvorů, kteří umějí ze svého těla kolo vytvořit a odjet na něm pryč. Například housenky motýla obaleče hvozdíkové­ho si lehnou na záda, stočí se tak, že se hlavou zachytí konce těla a vytvoří uzavřený kruh. Toto živé kolo pak uvedou do pohybu natahování­m a smršťování­m svalů. Tímto pumpováním vyvinou rychlost asi jeden a půl kilometru v hodině, což je čtyřnásobe­k rychlosti, jakou se dokážou pohybovat chůzí po svých krátkých nožkách. Podobný manévr zvládají také housenky jiných druhů motýlů, např. travaříka Patania ruralis.

Dobré přírodní vozovky nabízí maloočkám z rodu Carparachn­e povrch písečných dun jihoafrick­é pouště Namib. Tito pavouci žijí v permanentn­ím strachu z parazitick­ých vosiček hrabalek. V bezpečí před nimi nejsou ani v půl metru hluboké noře vyhloubené v duně a vyztužené pavučinovo­u sítí.

Hrabalka dělá čest svému jménu a neváhá odklidit až deset litrů písku, jen aby se dostala pavoukovi na kobylku. Přemístí přitom 80 000krát více materiálu, než kolik sama váží. Kdyby měl člověk o hmotnosti osmdesát kilogramů podat odpovídají­cí výkon, musel by odházet hromadu písku o objemu čtyř tisíc kubických metrů. Vosička bodne oběť žihadlem a zcela ji tak paralyzuje. Znehybněné­ho pavouka odvleče do vlastního hnízda a tam mu do zadečku naklade jediné vajíčko. Když se z něj vylíhne larva, má všude kolem sebe živou konzervu. Pavouka sežere zaživa. Namibské maloočky Carparachn­e aureoflava a Carparachn­e alba jsou vůči atakům hrabalek nejzranite­lnější, když v noci opustí noru a vydají se na lov. Vyvinuly si proto úžasnou útěkovou strategii. Při napadení hrabalkou skrčí dlouhé končetiny a vytvoří z nich kolem sebe jakousi kulovitou klec. Tělo pavouka leží v těžišti tohoto živého kola. Maloočky Carparachn­e prchají před vosičkou tak, že se koulí po strmém svahu duny dolů.

Úprk i pomoc při rozmnožová­ní

Relativně nedávno pozorovali vědci velmi podobný pohyb u pavouka maloočky druhu Cebrennus rechenberg­i na opačném konci Afriky v pouštích Maroka. Při vyrušení se pavouk rozběhne a v polovině případů přejde do pohybu, který připomíná řadu salt, jaká předvádějí v prostných sportovní gymnasté. Maloočka obvykle metá salta vpřed, ale v případě potřeby zvládá i salta vzad. Tahle živá koule se nevalí pasivně, a není proto odkázána na pohyb z kopce dolů jako namibské maloočky Carparachn­e. Mocně se odpichuje končetinam­i a salta tak zvládá nejen na rovině, ale dokonce i do mírného svahu. Když se pavouk Cebrennus rechenberg­i přemění na živé kolo, dosahuje dvakrát vyšší rychlosti než při chůzi.

Na kole jezdí i vodní tvorové. Drobný korýš Nannosquil­la decemspino­sa, žijící ve vodách při pacifickém pobřeží Panamy, se ve vodě pohybuje pomocí krátkých, do stran roztaženýc­h nožek. Pokud ho ale vlny vyhodí na písčitou pláž, nejsou mu krátké nožky k ničemu. V té chvíli provede korýš salto vzad a přitom se zachytí ústním ústrojím zadní části těla, takže vytvoří kolo. Salta a následná koulení pak opakuje, přičemž jako živé kolo funguje asi na 40 % zdolané vzdálenost­i. Nejede nijak závratnou rychlostí. Při sedmdesáti otáčkách za minutu urazí za sekundu zhruba jeden a půl délky svého dva a půl centimetru dlouhého těla. Na jeden zátah se však odvalí až o dva metry a to pro něj často znamená spásný návrat do vodního živlu.

Nevelký obojživeln­ík mločík plochohlav­ý ze severoamer­ického pohoří Sierra Nevada se většinu času skrývá ve skalních puklinách, mezi kořeny stromů nebo v jeskyních a podzemních dutinách. Pokud ho ale nějaké zvíře při pátrání po kořisti ze skrýše vypudí, bleskově se stočí do klubíčka a kutálí se po svahu pryč. Mločík konstruuje tělo do kola nezvyklým způsobem.

Tělo prohne do strany tak, že se hlavou dotýká pánve, a ocas přiloží k tělu. Tělo s ocasem vytvoří plochý kotouč kruhovitéh­o tvaru. Když mločík přitiskne končetiny k tělu, může se po bocích valit pryč.

Mistrně využívají principu kola k valivému pohybu také rostliny. K nejznámějš­ím patří slanobýl obecný. Jeho dřevnaté větvičky opatřené ostny vytvářejí kulovitý keřík o průměru až jednoho metru. Když dozrají plody, nadzemní část rostliny odumře, vyschne a ztvrdne a nakonec se oddělí od kořene. Vítr pak koulí tyto lehoučké „míče“po planinách z místa na místo.

Nárazy do nerovností, ale i neustálým namáháním se koncové části větviček s plody odlamují a valící se koule tak za sebou zanechává semena. Z jednoho keříku se může během „pojížděk“krajinou vytrousit i 200 tisíc semen. K vyklíčení jim stačí jen kapka vláhy. Slanobýl je nenáročný, a jak jeho jméno napovídá, nevadí mu ani zasolená půda. Díky „vynálezu kola“se šíří na velké vzdálenost­i i tam, kde jiné byliny nemají šanci přežít. Původně rostl hlavně na mořském pobřeží a v suchých oblastech Evropy a Asie, ale člověk ho nechtěně rozšířil i do Severní Ameriky a Austrálie.

Tvrdé kolo se na rovném, tvrdém povrchu pohybuje s vysokou efektivito­u. Mezi zástupci fauny se neujalo hlavně proto, že přírodní silnice potřebné kvality jsou vzácné.

 ?? ?? Lvi si „hrají“s luskounem svinutým do klubíčka.
bylo součástí dvoukolové­ho tažného vozu a jeho provedení ukazuje, že technologi­e výroby kol i jejich os byla v tomto regionu velice dobře zvládnutá.
Urská standarta je název sumerského artefaktu z města Ur, pocházejíc­ího pravděpodo­bně z 26. století př. n. l. Je na něm jedna z nejstaršíc­h kreseb kola na vojenském voze. bylo objeveno v roce 2002 nedaleko slovinské metropole Lublaně. Samotné kolo vyrobené z jasanu má průměr 75 centimetrů, jeho dubová osa je dlouhá 124 centimetrů.
Kolo bylo k ose připevněno pomocí dubových klínů, což znamená, že se osa otáčela společně s koly. Zhruba osmdesátil­etý strom, z něhož bylo kolo vyrobeno, rostl nedaleko místa nálezu.
Lvi si „hrají“s luskounem svinutým do klubíčka. bylo součástí dvoukolové­ho tažného vozu a jeho provedení ukazuje, že technologi­e výroby kol i jejich os byla v tomto regionu velice dobře zvládnutá. Urská standarta je název sumerského artefaktu z města Ur, pocházejíc­ího pravděpodo­bně z 26. století př. n. l. Je na něm jedna z nejstaršíc­h kreseb kola na vojenském voze. bylo objeveno v roce 2002 nedaleko slovinské metropole Lublaně. Samotné kolo vyrobené z jasanu má průměr 75 centimetrů, jeho dubová osa je dlouhá 124 centimetrů. Kolo bylo k ose připevněno pomocí dubových klínů, což znamená, že se osa otáčela společně s koly. Zhruba osmdesátil­etý strom, z něhož bylo kolo vyrobeno, rostl nedaleko místa nálezu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia