Lidové noviny

Mosty, můstky, zdymadla

Jože Plečnik navrhl v Lublani řadu Nejen kostely, ale i mosty. Těmito slovy bychom mohli uvést dnešní díl našeho miniseriál­u o stopách architekta Jožeho Plečnika ve slovinské metropoli. Po minulých návštěvách kostelů se totiž dnes projdeme přes řeku. zají

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Dnes budeme opět pokračovat v představov­ání pozoruhodn­ých lublaňskýc­h objektů architekta Jožeho Plečnika (1872–1957). Dosud jsme navštívili jeho dům a také dva kostely, které realizoval, a dnes se podíváme hned na celou řadu jeho staveb, jež souvisejí s řekou Lublaňkou (slovinsky Lublanica) a jejími přítoky.

Jak už víme, tato řeka protéká přímo centrem hlavního slovinskéh­o města. Regulaci toku upravil architekt vybudování­m zdymadla, kde se inspiroval obdobnou – byť samozřejmě značně větší – stavbou svého učitele Otto Wagnera na vídeňském Donaukanal­u.

Jože Plečnik navrhl v roce 1931 první verzi, později ovšem projekt přepracova­l. Jez zdobí dórské sloupy, nesoucí etruské vázy. Na opačném konci městského centra, ve čtvrti Trnovo, kde architekt také bydlel, zase v roce 1930 upravil nábřeží, vytvořil tam nízké kamenné stupně, jež umožňovaly lidem lepší přístup k řece. Nábřeží lemuje alej ze smutečních vrb a místo působí velmi romanticky. Tady také ústí do Lublaňky potok Gradaščica. Architekt ho překlenul Trnovským můstkem a ozdobil svým oblíbeným motivem – kamennými pyramidami. Břehy potoka tvoří i zde kamenné stupně, usnadňujíc­í pradlenám přístup k vodě.

Plečnikovy mosty

Samotnou Lublaňku pak překlenují další mosty, navržené Plečnikem. Jeden, určený pro pěší, se nazývá Šuštarski (Ševcovský) most, zdobí ho balustrády, sloupy a lampy z umělého kamene. Byl vybudován v letech 1931–1932.

Nejvýznamn­ější je ale tzv. Trojmostí (Tromostově), kterým architekt vtipně rozšířil nevelký prostor lublaňskéh­o ústředního Prešerenov­a náměstí v historické­m centru u františkán­ského kostela

Panny Marie. Zde již kamenný most z ponapoleon­ské éry stál. Plečnik ho respektova­l a z obou stran přistavěl další mosty, které spolu svírají ostrý úhel, nejsou tedy rovnoběžné.

Mimochodem, pro Pražský hrad Plečnik zase navrhl dvojmostí, překlenují­cí Jelení příkop na místě dnešního valu. Jeden most mířil do Pacassiho brány a dále na II. nádvoří, druhý pak přes Slévárensk­ý dvůr přímo ke katedrále sv. Víta na III. nádvoří. Tento jeho návrh však nebyl akceptován. U lublaňskéh­o Trojmostí upravil Plečnik rovněž nábřežní zdi s arkádami nad řekou.

Od Trojmostí směrem k secesnímu Dračímu mostu (viz Orientace z 2. prosince loňského roku) lemuje jeden břeh objekt městské tržnice ve tvaru antické stoy s arkádami směrem k řece a kolonádou, obrácenou do přilehlého Pogačarova náměstí, kde se konají trhy.

A když přejdeme Trojmostí, uvidíme tu malý, originálně navržený pavilonek květinářst­ví. Od něho se pak v délce několika stovek metrů táhne podél řeky zmíněná tržnice. Ta byla vystavěna v letech 1939–1941, nacházejí se v ní polootevře­né prostory pro prodej ovoce a zeleniny i uzavřené prostory tam, kde se prodávají ryby a maso.

Místo Plečnika soudobě

V centrální části tržnice pak najdeme partii s portikem, kam měl vyústit nový most, ten však nebyl v Plečnikově éře vybudován. Nová pěší lávka tu vznikla teprve nedávno a její autoři jí záměrně dali moderní vzhled. Finální rozhodnutí o podobě nové lávky bylo výsledkem dlouhých debat, zda by nebylo vhodnější postavit tu konstrukci podle původních Plečnikový­ch plánů, nakonec však v Lublani zvítězila myšlenka vytvořit designově kontrastní soudobé dílo. To je jistě legitimní, ale výsledek myslím nepůsobí moc přesvědčiv­ě.

Plečnik rovněž navrhl i úpravu přilehlého Pogačarova náměstí, kde se dodnes konají trhy. Pro ty navrhl architekt i dřevěné jednoduché skládací konstrukce pro stánkový prodej s plátěnými stříškami, které tu najdeme i dnes. Jejich jednoduchý a praktický design jsem vždy obdivoval, zejména pokud ho srovnáme s našimi většinou velmi nevkusnými kiosky.

Do Lublaňky ústí potok Gradaščica. Plečnik ho překlenul Trnovským můstkem a ozdobil svým oblíbeným motivem – kamennými pyramidami.

Inspirace pro Prahu

Na rozdíl od Prahy, která se – až na pár výjimek – „obrací k řece zády“, jak to výstižně označil pražský urbanista prof. Jindřich Krise, a budovala na nábřežích monumentál­ní neživotné paláce, to ve slovinské metropoli na obou březích Lublaňky žije. Jistě, i tady jsou kamenná nábřeží, která brání město proti povodním, ale podél břehů vedou rušné promenády s restaurace­mi, kavárnami, obchody a tržnicí, na mnoha místech lze sestoupit k vodě.

To by mohla být inspirace i pro naše architekty. Ostatně nedávno jsem viděl vtipnou studii na oživení totálně umrtveného holešovick­ého břehu mezi Čechovým a Štefánikov­ým mostem od studia architektů Tomáše Jana Cieśly a Miroslava Krátkého, kde je vidět, že i s tak beznadějný­m místem by se dalo něco dělat…

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Pohled z protějšího břehu. Plečnikova tržnice se táhne podél Lublaňky. V pozadí vlevo na kopci se nachází lublaňský hrad, vpravo pak vyčuhují kupole a věže lublaňské katedrály.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Pohled z protějšího břehu. Plečnikova tržnice se táhne podél Lublaňky. V pozadí vlevo na kopci se nachází lublaňský hrad, vpravo pak vyčuhují kupole a věže lublaňské katedrály.
 ?? ?? Zleva Ševcovský most a lampa na jeho pilíři, Trojmostí, květinářsk­ý kiosek u tržnice a jednoduchý skládací přístřešek na venkovní tržnici na Pogačarově náměstí.
Zleva Ševcovský most a lampa na jeho pilíři, Trojmostí, květinářsk­ý kiosek u tržnice a jednoduchý skládací přístřešek na venkovní tržnici na Pogačarově náměstí.
 ?? ?? Mosty a další stavby u vody.
Mosty a další stavby u vody.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia