Lidové noviny

Dvě stovky za oběd. Víc už Češi nezaplatí

Zdražování obědových menu již narazilo na svůj psychologi­cký strop. Ceny už by více růst neměly

- MIROSLAV PETR

Guláš nebo svíčková k obědu za zhruba 140 korun, ale také třeba hovězí steak za víc než 400. Ceny poledních menu se liší podle typu restaurace, ale jedno mají společné. Jsou o něco vyšší než před rokem. A přibývá lidí, kteří takové ceny meníček nejsou ochotni akceptovat.

Za celé Česko narostla cena během loňského roku o čtyři procenta na současných 197 korun v průměru. Z dat, která pro LN zpracoval přední poskytovat­el zaměstnane­ckých benefitů, včetně stravenek, společnost Pluxee (dříve Sodexo Benefity), ale vyplývá, že hospodští už šlapou na cenovou brzdu. Předloni totiž zdražení obědů činilo 19 procent.

Letošek by podle odhadu Pluxee i oslovených gastro provozovat­elů mohl být pro obědová menu ještě příznivějš­í. Tedy minimální nebo žádný nárůst cen. I když hospodští si to snaží vynahradit jinde, třeba vyšší cenou ostatních jídel a některých nápojů. Letos letí vzhůru zejména cena čepovaného piva.

Podle marketingo­vého ředitele Pluxee Jana Michelfeit­a provozovat­elé restaurací promítli do cen silnou inflaci posledních dvou let, jak to jen šlo. A ceny obědů se už v posledních měsících loňska téměř nezvedaly, někde prý dokonce mírně klesly.

Poklesla návštěvnos­t

„I když inflace v roce 2023 byla nadále dvoucifern­á a jídlo stále druhým největším tahounem růstu spotřebite­lských cen, restauraté­ři již naráží na pomyslný psychologi­cký strop, který jsou lidé za oběd ochotni platit. Je možné, že ceny porostou dále, ale budou to jen haléřové vzestupy, maximálně koruna v průměru,“uvedl Michelfeit pro LN.

Zpomalení a někde i zastavení zdražování obědů souvisí s poklesem polední návštěvnos­ti. Na obědy do restaurací, ať už se stravenkou, nebo penězi v kapse, chodí jednoduše míň zákazníků.

Zpomalení zdražování obědů souvisí s poklesem polední návštěvnos­ti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia