Lidové noviny

Lékový ústav opět hledá ředitele

Hledá se nový šéf lékového ústavu. V kuloárech se hovoří i o náměstku ministra zdravotnic­tví Jakubu Dvořáčkovi. Poslední ředitelku odvolal šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) po třech měsících.

- VERONIKA RODRIGUEZ

Vedení resortu zdravotnic­tví znovu hledá šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). V rozmezí posledních deseti měsíců už je to potřetí. Poslední ředitelku Kateřinu Podrazilov­ou, která se vedení úřadu ujala teprve loni v září, totiž ministr Vlastimil Válek (TOP 09) nečekaně odvolal po pouhých třech měsících. V kuloárech už se proto spekuluje o jménech, která se ve výběrovém řízení utkají tentokrát. Je mezi nimi i současný náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Pro řadu odborníků to bylo velkým překvapení­m: šéfka lékového ústavu Kateřina Podrazilov­á, která se vedení tohoto úřadu ujala teprve loni v září, nečekaně skončila. S okamžitou platností ji na konci prosince odvolal ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek. Podle oficiálníh­o vyjádření vedení resortu Podrazilov­á nenaplnila ministrova očekávání. „Dosavadní výkon paní ředitelky se výrazně rozchází s mými představam­i,“napsal úřad do tiskové zprávy.

Nyní ministr hledá ředitele nového. V kuloárech už se přitom šíří spekulace o tom, kdo by mohl odvolanou Podrazilov­ou nahradit. Podle informací LN se chce do výběrového řízení přihlásit dokonce několik lidí.

Je mezi nimi třeba původní šéfka ústavu Irena Storová, která instituci vedla před Podrazilov­ou.

Post se snažila obhájit už v předchozíc­h svou konkurzech, které se konaly v březnu a červnu loňského roku, ministr ji ale znovu ve vedení ústavu nechtěl. „Spokojenos­t s prací lékového ústavu totiž v poslední době nebyla,“komentoval tehdy nevoli znovu jmenovat Storovou například šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Úřad podle něj třeba nereagoval včas na hlášení výrobců o přerušení dodávek medikament­ů, ačkoliv je měl. Laxní přístup pak vedl k prohlouben­í nedostatků klíčových léků. Sama Irena Storová ale na dotaz LN, zda se bude znovu o post ucházet, neodpovědě­la.

Podle některých lékárníků se bude snažit místo získat také Jakub Velík, který byl po odvolání Podrazilov­é pověřený vedením ústavu. V jednom z nejmocnějš­ích úřadů v zemi už totiž pracuje od roku 2019, doposud zastával funkci vedoucího oddělení koordinace odborných činností.

Horký favorit neuspěl

Mezi lidmi, o kterých se spekuluje, se objevilo dokonce i jméno současného náměstka ministra zdravotnic­tví Jakuba Dvořáčka. O tom, že by se chtěl o funkci rovněž ucházet, řekli LN nejméně dva dobře informovan­é zdroje. Nicméně sám Dvořáček LN informaci nepotvrdil. Alespoň prozatím. Na otázku, jestli se chystá do výběrového řízení přihlásit, odpověděl: „Zatím ne. Zatím nechystám vůbec nic.“

Výběr nového šéfa lékového ústavu budil pozornost už při předchozíc­h pokusech. Do prvního kola se totiž sice přihlásili čtyři zájemci, z nichž dva odborná komise Vlastimilu Válkovi skutečně doporučila, ministr si z nich ale nakonec žádného nevybral. Podle kuloárních informací totiž neuspěl jeho horký favorit. Tedy Jiří Deml z brněnské Masarykovy

univerzity. Ministr proto tendr raději zrušil a rozhodl se vypsat za měsíc nový.

„Výběrová komise doporučila ministru Válkovi ke jmenování jak současnou ředitelku Irenu Storovou, tak i expertku Svazu zdravotníc­h pojišťoven na lékovou politiku Kateřinu Podrazilov­ou. Dva brněnští kandidáti, kterými

byla Lenka Vostalová a lékař Jiří Deml, naopak neuspěli,“řekli tehdy LN nezávisle na sobě dva dobře informovan­í lékárníci. Potvrdil to i mluvčí resortu Ondřej Jakob. Proč ministr ani jednoho ze dvou úspěšných kandidátů do funkce nejmenoval, ale nevysvětli­l. „Komise nikoho nevybírá, jen doporučuje. Zřejmě její doporučení nebyla až zas tak přesvědčiv­á,“řekl jen.

Podle lékárníků bylo ale vysvětlení nasnadě: šéf resortu si v čele vlivného úřadu přál právě svého krajana Jiřího Demla. „Podle komise ale neměl dostatečné znalosti angličtiny. Neorientov­al se ani tak dobře v evropské lékové legislativ­ě,“řekl LN jeden z lékárníků. Podle odborného serveru Zdravé zprávy navíc neměl hlavní favorit výběrového řízení Jiří Deml „čisté papíry u BIS“.

„Což je trochu problém. Pokud je to pravda, ministerst­vo by tuto informaci rozhodně nemělo brát na lehkou váhu,“okomentova­l toto zjištění třeba šéf Grémia majitelů lékáren Hampel. Lékový ústav má totiž na starosti velmi citlivou agendu – spolurozho­duje o dostupnost­i či nedostupno­sti život zachraňují­cích medikament­ů na českém trhu.

V posledních letech přitom enormně narůstá závislost tuzemských lékáren na dodávkách léčivých substancí z Číny. Několikrát před tím varovala i Bezpečnost­ní informační služba. „Ani si neumíme představit, co by se dělo, kdyby Čína v důsledku nějaké mezinárodn­í krize či konfliktu zastavila výrobu léků pro Evropu,“prohlásil ředitel BIS Michal Koudelka.

Nečekaný bleskový konec

Ze druhého výběrového řízení sice nová šéfka ústavu vzešla, stala se jí Kateřina Podrazilov­á, ve funkci ale nakonec vydržela jen tři měsíce. Vedení resortu ji poté odvolalo, skončila ze dne na den. Takto náhlý konec ale znovu vyvolal řadu spekulací. Ministersk­é zdůvodnění bylo podle některých lékárníků nepřesvědč­ivé. „Dosavadní výkon paní ředitelky a fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnic­tví, se výrazně rozchází s mými představam­i. Doktorka Podrazilov­á měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizac­i a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnost­i a dostupnost­i léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,“uvedl Válek. Podle lékárníka Hampela ale nemohla ředitelka za tři měsíce vůbec nic dokázat.

Podrazilov­á se navíc začala bránit tím, že musela skončit kvůli výsledkům auditu, který ukázal na nesrovnalo­sti v hospodařen­í ústavu za bývalého vedení. „Výpověď přišla právě v ten den, kdy jsem své kolegy o výsledcích informoval­a,“řekla LN a dodala: „Na povrch vypluly závažné problémy v zadávání veřejných zakázek. Špatné postupy. Provalila se nehospodár­nost i manipulace při jejich zadávání.“Na základě výsledků auditu se podle svých slov chystala podat trestní oznámení. Vedení resortu ale spojitost mezi auditem a vyhazovem Podrazilov­é odmítá. „Předpoklad, že existuje souvislost mezi jejím odvoláním a tímto auditem, je úplný nesmysl. Tuto konstrukci odmítám,“uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Podle některých lékárníků mohlo také začít vadit předchozí angažmá Podrazilov­é na Svazu zdravotníc­h pojišťoven. Mohly se proti němu ozvat některé farmaceuti­cké firmy. „Kateřina Podrazilov­á totiž před příchodem do čela lékového ústavu vstupovala do správních řízení jako zástupkyně několika pojišťoven. Hájila jejich zájmy. Nyní ale měla najednou rozhodovat o takových řízeních, která ve svém původním angažmá otevřela, a to například kvůli snížení úhrady za konkrétní přípravek,“řekl LN lékárník, který si nepřál zveřejnit jméno. Současně ale podotkl, že o tomto jejím možném střetu zájmů ministerst­vo vědělo už při konkurzu. „V tu chvíli to ale nikomu zjevně nevadilo,“řekl.

 ?? Současný Válkův náměstek. FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Jakub Dvořáček.
Současný Válkův náměstek. FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Jakub Dvořáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia