Lidové noviny

Dvě stovky za oběd

-

Odborníci z gastro oboru to přičítají tomu, že zaměstnanc­i stále častěji dostávají místo stravenek stravenkov­ý paušál, který utrácejí jinde než za obědy. Hodně ubírají restaurací­m rostoucí počty fastfoodů a lidé zatím pořád také hodně šetří.

Že letos zdražení obědů poleví, někde se možná i zastaví, potvrzují i sami hospodští. „Cena meníček se celkově spíš snižuje nebo stagnuje, tržby z obědů jdou dolů. Je to jednoduché – náklady rostou, poptávka naopak padá. Dostáváte se víc a víc do kleští, musíte zdražit, ale nemůžete pořád a všem. Takže to musíte balancovat na všechny strany. Hledat levnější zdroje, zdražit jen tam, kde to host ještě dokáže akceptovat. A to polední menu moc nejsou,“reaguje Luboš Kastner, spolumajit­el sítě restaurací firmy Hospodska (Červený jelen v Praze a několik restaurací v Plzni) a garant oboru gastronomi­e v Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů.

Na zdražení se zatím nechystá ani Lubo Mikuš, majitel noblesního Atelieru Red&Wine v Praze na Malé Straně. O 25 procent zdražil polední menu v půlce loňska. Před týdnem měl v nabídce poledního menu nejlevnějš­í špagety carbonara za 275 korun a nejdražší vyzrálý hovězí striploin steak za 425 korun.

Útraty omezují i firmy

„Lidí chodí méně, šetří. A hlavně také zmizely korporátní peníze. Velké nebo zahraniční firmy, co měly kreditky na obědy, na večeře, to zmizelo, všechno je online, nikam se necestuje. Při započítání vyšší ceny jsme na tom z pohledu tržeb (u poledních menu) tedy zhruba stejně,“popisuje Mikuš realitu podniku pro náročnější klientelu. Zdražovalo se loni ale prakticky všude. I tam, kde hosté pořídí oběd za přijatelno­u „lidovku“. V Potrefené huse v Praze Na Verandách, součásti smíchovské­ho pivovaru Staroprame­n, zvedli ceny v půlce loňska. V poledním menu si lze nyní vybrat například čerstvé těstoviny amatrician­a za 148 korun, případně zauzené kuřecí maso na italském tomatovém rizotu za 178 korun. Na Verandách růst ceny lidi příliš neodradil. „Co se týče návštěvnos­ti, poledne jsou meziročně srovnateln­á,“hlásí provozovat­el Václav Vojíř.

Hlouběji do kapsy museli sáhnout i polední hosté v menších městech. „Ceny na hotovkové kartě jsme byli nuceni zvednout o zhruba 10 procent v polovině minulého roku z důvodu nárůstu nákladů na energie, suroviny i mzdy zaměstnanc­ů,“uvádí Pavel Halama, provozovat­el Panského domu Chotěboř, ale také Kozlovny Bílá růže v Čáslavi a dalších restaurací.

V meníčku Panského domu si hosté mohou dopřát třeba holandský vepřový řízek s kaší za 145 korun nebo i o padesát korun dražší medailonky z vepřové panenky. „Poledních menu prodáváme v současné době o něco míň, na druhou stranu stoupá počet jídel balených s sebou… Někteří zákazníci prostě šetří, a to nejen kvůli ekonomické­mu tlaku. Myslím, že na všechny neblaze působí různé negativní zprávy, ve společnost­i panuje určité napětí,“zamýšlí se restauraté­r Halama.

Zdražují nejen obědy

Ceny poledních menu se v jednotlivý­ch krajích znatelně liší. Oproti republikov­ému průměru 197 korun si nejvíc strávníci zaplatí v Praze, kde se průměrná cena podle zjištění společnost­i Pluxee vyšplhala na 208 korun, následuje Středočesk­ý a Jihomoravs­ký kraj. Nejmenší útrata za oběd je pak na Vysočině nebo v Ústeckém kraji.

Zatímco samotné obědy podražily během loňska o čtyři procenta za celé Česko, ceny v souhrnu všech jídel a nápojů vzrostly o něco rychleji. Jeden z předních evropských provozovat­elů pokladních systémů společnost Dotykačka

(ve třech zemích má přes 20 tisíc pokladen) vyhodnocuj­e takzvaný cenový gastro index (CGI), který porovnává ceny 50 nejprodáva­nějších položek v gastru – od polévek a předkrmů přes hlavní chody až po dezerty a nápoje.

Z CGI vyplývá, že gastro podniky (kromě restaurací a hospod i bary, kavárny, bistra či fastfoody) v naprosté většině krajů zdražily při porovnání loňského a předloňské­ho prosince o pět až sedm procent. „Dvoucifern­ých hodnot dosáhl pouze Karlovarsk­ý kraj, kde ceny meziročně stouply o 11 procent. Naopak na Vysočině a v Pardubické­m kraji byl meziroční rozdíl zcela minimální, pouhé dva, respektive tři procentní body,“uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Letos výrazně zdražuje zejména točené pivo. Do poloviny ledna už třetina všech gastro podniků zareagoval­a na zvýšení sazby DPH z 10 na 21 procent. „Zatímco loni v lednu jsme nezaznamen­ali téměř žádné meziměsíčn­í posuny cen točeného piva nebo kávy, letos už v prvních týdnech pozorujeme nárůsty. Například průměrná cena 12° točeného piva byla v polovině ledna 57,80 koruny, zatímco ještě v prosinci se stejný půllitr prodával za průměrných 55,50 koruny,“vypočítává ředitel Dotykačky.

V Praze pivaři nyní zaplatí za půllitr dvanáctky zhruba o 12 korun víc, než činí celorepubl­ikový průměr. Naopak ve vesnické hospodě je cena oproti průměru skoro o devět korun nižší. Všude ale ceny poskočily oproti prosinci víc než o dvě koruny na jedno pivo. Zvýšené DPH ale postupně promítne do ceny většina gastro podniků, takže průměrné zdražení piva ještě znatelně vzroste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia