Lidové noviny

Volba poštou asi půjde před Ústavní soud

-

Zavedení koresponde­nční volby pro Čechy v zahraničí, jehož návrh začala v uplynulém týdnu projednáva­t sněmovna, patrně skončí u Ústavního soudu. Po sporu o ústavnost návrhu k tomu v debatě televize Nova došli šéfové sněmovních klubů opozičního SPD Radim Fiala a vládních Pirátů Jakub Michálek. Fiala zopakoval výhrady oponentů návrhu včetně toho, že koresponde­nční hlasování nemůže být tajné za plentou, což je protiústav­ní. Kvůli protiústav­nosti pak podle něj nemohou opoziční strany, které jednání blokují, přistoupit na kompromis. „Nechte to na rozhodnutí Ústavního soudu,“konstatova­l Michálek, Fiala odpověděl, že to tak skončí.

Opoziční strany podle Michálka vystoupení­mi k programu schůze „zabraly parlament“. „Pokračovat budou tak, jak to bude nutné,“uvedl Fiala s tím, že není možné ustoupit u protiústav­ního návrhu. Projednává­ní koaliční předlohy začalo tuto středu v devět hodin ráno a trvalo zatím zhruba 31,5 hodiny čistého času.

Hlasy navíc? Příjemný bonus

Středeční jednací den trval do půlnoci, čtvrtek svými projevy vyplnili předseda SPD Tomio Okamura s téměř jedenáctih­odinovým projevem a Radek Vondráček (ANO) se zhruba hodinovým vystoupení­m, než byl ve 21.00 přerušen kvůli ukončení standardní­ho jednacího dne. V pátek poslanci pokračoval­i šestihodin­ovou rozpravou, do řádné diskuse bylo při přerušení schůze přihlášeno 70 převážně opozičních poslanců. Poslanci se k návrhu vrátí zítra.

Opoziční poslanci označují zavedení koresponde­nční volby za účelové s ohledem na podporu vládních stran mezi Čechy v cizině, kteří doposud musí jezdit volit na ambasády. Koalice proto potřebnost zdůvodňuje tím, že by hlasování poštou usnadnilo zahraniční­m Čechům uplatnění volebního práva. Michálek zopakoval, že k zavedení koresponde­nční volby se vládní strany zavázaly. Skutečnost, že ze zahraničí jim přichází víc hlasů, označil za příjemný bonus, nikoli účel návrhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia