Lidové noviny

Reformy dávek zahltí úřady práce

-

Podobného názoru je i analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček. „Síť úřadů práce je dlouhodobě přetížená. Plošná povinnost testovat úspory by celý systém zahltila,“řekl pro LN.

U dlouhodobě nezaměstna­ných, kteří v současné době pobírají dávku na živobytí – tedy dávku v hmotné nouzi – navíc zřejmě budou muset úředníci sledovat, zda plní takzvaný aktivizačn­í plán. Měli by ho vést například k tomu, aby absolvoval rekvalifik­aci, dále se vzdělával nebo třeba vykonával veřejně prospěšné práce. Podle Jakuba Čiháka, ředitele neziskové organizace R-Mosty, která pomáhá osobám ohroženým sociálním vyloučením, je skutečně funkční podpora a kontrola v takovém případě náročná odborně i časově. „Mnoho kontaktníc­h míst úřadu práce už dlouhou dobu kolabuje i v základních činnostech. Každá další agenda, kterou jim stát přidá, povede bez zásadní reformy k dalšímu zpomalení jejich práce. Neumím si představit, jak například v Praze, kde se kvůli podstavům nouzově slučují kontaktní pracoviště statisícov­ých městských částí, vedou zbylí zaměstnanc­i klientovi ještě individuál­ní aktivizačn­í plán,“konstatova­l pro LN.

Zjednoduše­ní systému, nebo naopak problémy?

Aby mohla podpora zaměstnano­sti pro sociálně vyloučené skupiny obyvatel efektivně fungovat, musí být podle Petra Syručka z odboru pro sociální začleňován­í MMR ČR provázána se sociální prací, která bude skutečně řešit problémy klientů.

„Úřady práce však v současnost­i nemají pro sociální práci dostatečné kapacity. Na jednoho pracovníka úřadu práce připadají vyšší desítky a někdy i stovky klientů. Obáváme se, že bez dostatečný­ch kapacit se plánování, které má vést ke zlepšení situace klienta, může redukovat na formální administra­tivní úkon bez šance na skutečnou změnu,“poznamenal.

LN s dotazem, co bude chystaná reforma znamenat pro zaměstnanc­e úřadu práce, oslovily i odbory. „Jelikož zatím není připravené paragrafov­é znění superdávky, nelze v současné době vyhodnotit všechna úskalí, která tato připravova­ná změna přinese,“odpověděla předsedkyn­ě odborů Simona Struhová.

Samotný Úřad práce ČR se k tématu nechtěl vyjadřovat a odkázal se na ministerst­vo práce a sociálních věcí. Podle mluvčího resortu Jakuba Augusty o nárůstu nové agendy pro úřady práce nemůže být řeč. „Opak je pravdou. Cílem reformy dávkového systému je celý systém zjednoduši­t, zpřehledni­t a zajistit větší efektivitu na všech úrovních. Součástí revize je tedy také odstranění nadbytečné byrokratic­ké zátěže pro klienta, ale zároveň i pro samotný úřad. V plné míře také bude zapojena naše Klientská zóna Jenda, která již nyní skvěle funguje. A co je důležité – funguje plně digitálně, tedy pro klienta i úřad,“popsal pro LN.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přislíbil, že díky digitaliza­ci zaměstnanc­ům úřadu práce ubude administra­tiva a budou se moci více věnovat klientům, kteří na úřad přijdou osobně, a jejich specifický­m životním situacím. „Naším cílem je umožnit klientům vyřizovat žádosti online z pohodlí domova, ale zároveň umožnit zaměstnanc­ům na pobočkách vrátit se k jejich tolik potřebnému poradenstv­í a individuál­ní práci s každým klientem,“řekl Jurečka.

Krize je minulost

Augusta doplnil, že v souvislost­i s administra­cí agendy dávek už neplatí, že jsou úřady stále přetíženy. „Vyřizování dávek probíhá v zákonných termínech i na exponovaný­ch místech, kde vzhledem ke krizi v minulosti určité problémy byly. Situace je tedy v tomto ohledu na úřadu práce nyní stabilní,“řekl Augusta.

Největšímu náporu úřady práce čelily hlavně na začátku loňského roku, kdy vlivem změny legislativ­y rapidně vzrostl počet žadatelů o příspěvek na bydlení. Například na kontaktníc­h pracoviští­ch pro Prahu 4, 9 a 10 tehdy byla doba vyřízení žádostí často až 120 dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia