Lidové noviny

Stát spustil eDoklady. Ty hned spadly

-

Problémy s přihlášení­m do nové aplikace eDoklady prostředni­ctvím Identity občana přetrvával­y i včera. Důvodem bylo přetížení infrastruk­tury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana pracuje. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i informace na webu Identity občana. V sobotu si aplikaci, která umožňuje vytvoření elektronic­ké varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, stáhlo přes 70 000 lidí.

Podle místopředs­edy vlády pro digitaliza­ci Ivana Bartoše (Piráti) měly na výpadky vliv i problémy cloudových technologi­í Azure od Microsoftu. „Celá Evropa hlásí problémy v cloudových technologi­ích Azure, o které se částečně opírá backend (část sloužící k administra­ci a zpracování dat) řešení Portálu občana a eDokladů,“uvedl Bartoš.

Úřady a digitální občanka

Aplikace eDoklady jako taková podle Digitální a informační agentury funguje v pořádku, problém je „pouze“s přihlášení­m a stažením dat. Po odezvě prvotního náporu na systém tento problém nijak neovlivní používání aplikace.

„Na opravách nepřetržit­ě pracujeme, aby bylo vše bez problému funkční,“uvedli zástupci Digitální informační agentury, která má eDoklady na starosti. Aplikace eDoklady je dostupná v oficiálníc­h obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Elektronic­kou občanku by ode dneška měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerst­va, Český telekomuni­kační úřad, Český statistick­ý úřad nebo úřad pro kybernetic­kou bezpečnost. Dobrovolně ji budou přijímat i některé obce. Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu. Při kontaktu se státem tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia