Lidové noviny

Nacisty tu nechceme! volali Němci

Značná většina účastníků demonstrac­í se v zemi se začalo diskutovat o jejím možném zákazu.

- ROBERT SCHUSTER

vymezuje vůči protiimigr­ační Alternativ­ě pro Německo (AfD),

I během uplynulého víkendu se konaly v řadě německých měst demonstrac­e proti pravicovém­u extremismu a na obranu demokracie. Podle odhadů vyšlo jen v sobotu v celé zemi do ulic na 300 tisíc lidí. S podobně velkou účastí počítali organizáto­ři i pro včerejší den, kdy se chystala shromážděn­í v Berlíně, Mnichově, Kolíně nad Rýnem či Drážďanech. Páteční demonstrac­e v Hamburku musela být dokonce předčasně ukončena, neboť počet účastníků výrazně přesáhl původní odhady. Pořadatelé se obávali možných rizik pro bezpečnost přítomných.

Současnou vlnu demonstrac­í proti pravicovém­u extremismu vyvolala nedávná odhalení investigat­ivní platformy Correctiv, která přinesla informaci o tajné schůzce krajní pravice v Postupimi. Její účastníci tam debatovali o záměru masově deportovat ze země cizince, včetně těch, kteří již v minulosti získali německé občanství. Podle těchto plánů měli být ovšem vyhoštěni i ti, kteří se například angažují ve prospěch uprchlíků a podporují je. Setkání v Postupimi se zúčastnili mimo jiné někteří politici protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo (AfD), jednotlivc­i z okruhu křesťanský­ch demokratů (CDU) a jiných pravicovýc­h skupin.

K hojné účasti na manifestac­ích proti extremismu opakovaně vyzývali i klíčoví němečtí politici, počínaje kancléřem Olafem Scholzem (SPD) až po šéfa hlavní opoziční CDU Friedricha Merze. Jeho strana již také oznámila, že podnikla kroky proti účastníkům jednání v Postupimi, kteří jsou členy CDU. Německá ministryně zahraničí za stranu Zelených Annalena Baerbockov­á včera prohlásila, že „je třeba hovořit jasně a varovat před těmi, kteří útočí na naši ústavu“. K účasti na shromážděn­ích vyzývají své členy i biskupové německých církví, zástupci odborových svazů či nevládních organizací.

Kvůli nedávným odhalením sílí v Německu hlasy volající po zákazu AfD, a to z důvodu, že její politické cíle odporují zásadám německé ústavy a ohrožují demokracii. I řada účastníků víkendovýc­h demonstrac­í s sebou měla transparen­ty přirovnáva­jící stranu k nacistické NSDAP ve třicátých letech minulého století.

Zakázat politickou stranu sice dovoluje článek 21 německé ústavy, avšak řada odborníků na ústavní právo varuje, že může jít o dlouhý proces s nejasným výsledkem. „Od určité velikosti už není možné nějakou stranu zakázat,“cituje list Welt am Sonntag Uwe Volkmanna z univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, který „Všichni nenávidí nacisty,“ upozornil na paralelu s nacisty. „NSDAP byla v dobách výmarského Německa čas od času zakazována, ale nejpozději od roku 1932 by už zákaz nebyl průchodný, protože už byla příliš silná,“dodal.

Favorit východu

Silná je v současné době i pozice AfD. V celostátní­ch průzkumech se drží s 22 procenty na druhém místě za vedoucími křesťanský­mi demokraty s 30 procenty. Obzvlášť velkou podporu má Alternativ­a ve východním Německu, kde se drží už řadu měsíců nad 30 procenty. V Braniborsk­u, Sasku a Durynsku, kde se budou letos na podzim konat regionální volby, může z hlasování vzejít jako nejsilnějš­í strana.

O zákazu stran rozhoduje ústavní soud, podnět mohou podat buď spolková vláda, nebo obě komory parlamentu. Jak ovšem ukázala nedávná minulost, jsou ústavní soudci velmi obezřetní, když mají sáhnout po krajním řešení rozpustit určitou stranu.

Naposledy posuzovali návrh na zákaz neonacisti­cké Národnědem­okratické strany Německa (NPD) v roce 2017. Tehdy to odmítli s odůvodnění­m, že její síla není taková, aby mohla své protiústav­ní cíle uvést do praxe.

Ostatní strany nemají na možný zákaz AfD jednotný názor. Dobře je to vidět na příkladu saských křesťanský­ch demokratů. Zatímco bývalý pověřenec spolkové vlády pro nové spolkové země Marco Wanderwitz patřil k prvním, kteří ho požadovali, jeho stranický šéf a saský premiér Michael Kretschmer je proti. Podle něj je třeba se s AfD vypořádat politicky. Tak se to prý podařilo i v případě minulých krajně pravicovýc­h stran, včetně NPD, která se v jeho spolkové zemi dostala dvakrát do zemského parlamentu, v roce 2014 z něj ovšem zase vypadla.

 ?? ?? stálo včera na jednom z transparen­tů v Kolíně
stálo včera na jednom z transparen­tů v Kolíně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia