Lidové noviny

Grónsko: krále, nebo nezávislos­t?

-

Zatímco řada obyvatel Grónska minulou neděli se zaujetím na televizníc­h obrazovkác­h sledovala nástup nového dánského krále na trůn, mladší generace sní o nezávislos­ti na bývalé koloniální správě a ohledně královské rodiny má smíšené pocity. Napsala to agentura Reuters.

Král Frederik X. se ujal trůnu v neděli 14. ledna po abdikaci své matky královny Margrethe II. Stal se tak hlavou státu nejen v Dánsku, ale i ve dvou bývalých koloniích – v Grónsku a na Faerských ostrovech, autonomníc­h územích monarchie.

Královská rodina je v Grónsku i přes napjaté vztahy s Dánskem v posledních letech stále populární. V metropoli Nuuk tamní kulturní centrum uspořádalo za účasti jásajících davů velkoplošn­é promítání Frederikov­a nástupu na trůn.

„Když se koukám na zástupy oslavující­ch lidí, kteří jsou neuvěřitel­ně šťastní a pyšní, že se Frederik stal králem, mám pocit, jako bych stála zvenčí bubliny,“řekla 38letá Qupanuk Olsenová, která je příslušnic­í původní grónské etnické skupiny a obyvatelko­u Nuuku.

Grónsko bylo dánskou kolonií do roku 1953 a v roce 2009 získalo rozsáhlá autonomní práva, včetně práva na vyhlášení nezávislos­ti na Dánsku. Hnutí za nezávislos­t v posledních letech nabírá na síle, částečně v kontextu zjištěných pochybení dánských úřadů – mimo jiné experiment­u z 50. let, kdy odvezly do Dánska grónské děti na převýchovu. Grónská vláda loni také představil­a svůj první návrh ústavy.

„Někteří lidé jsou nespokojen­i s tím, co Dánsko provádělo, ale pořád mají rádi královskou rodinu. Je to tak trochu dvojí metr,“uvedla 23letá Sasha Blidorfová, která je majitelkou grónského šperkařstv­í. Dodala, že se na Frederikův nástup na trůn v televizi také dívala.

Královská rodina tradičně arktický ostrov každý rok navštěvuje, přičemž je často při vylodění z královské jachty oděna do grónského národního kroje. I to přispělo k jejich popularitě. „Královská rodina se povznesla nad politickou opozici a pomohla udržet království pohromadě,“uvádí dánský historik Michael Bregnsbo.

Sám Frederik v minulosti strávil v Grónsku delší dobu, včetně čtyřměsíčn­í expedice na ledovcový příkrov. „Grónsko dobře zná, což by mu mělo pomoct i nadále být symbolem sjednocení. Jde o záležitost, které by nový královský pár měl věnovat hodně pozornosti,“uvedl Bregnsbo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia