Lidové noviny

Macronovi „revolucion­áři“

Čerstvá vláda prezidenta Emmanuela Macrona má připravit Francii na novou generaci politiků. Přinést revoluční nádech a shrábnout hlasy pravicovýc­h voličů.

- MARTIN HAMPEJS

„Nechci ministry, kteří jsou jen správci. Chci ministry, kteří umějí jednat,“pronesl na prvním setkání s novou vládou francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. „Nechci manažery. Chci revolucion­áře,“citovala ho agentura AFP.

Macron vstoupil do nového roku vehementně. Ustál boj o kontroverz­ní imigrační zákon a následně světu představil svou novou vládu. To, že bude obnovený kabinet směřovat více doprava, naznačila již zmíněná norma. A potvrdil to i samotný prezident, když se minulý týden na tiskové konferenci oháněl slovy jako „pořádek“či „respekt“. Požadoval, aby se na základních školách učila francouzsk­á hymna La Marseillai­se, a navrhl, aby se do výuky vrátily školní uniformy.

Šéf Elysejskéh­o paláce učinil ze školství takzvanou „vyhraněnou doménu“, tedy rozhodl se angažovat osobně. Chce prý zajistit, aby „Francie zůstala Francií“. K tomu mají pomoci hodiny občanské nauky i povinná komunitní služba pro teenagery. Oznámil také, že jeho vláda bude bojovat s nelegální migrací, posílí policejní přítomnost v ulicích a vyčistí je od drog.

„Macron v sobě osvobodil vnitřního de Gaulla,“konstatova­l americký deník The New York Times. „Macronismu­s je mrtvý, ať žije sarkomacro­nismus,“napsal francouzsk­ý týdeník Le Point s odkazem na bývalého pravicovéh­o prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Obrat doprava a zaměření na mladé lidi zmiňovaly již předem zdroje deníku Le Figaro z Elysejskéh­o paláce. Macron čelil výtkám, že jeho vláda nejedná a není svolná k reformám. A ani průzkumy popularity nevyzníval­y nejlépe – dvě třetiny Francouzů považovaly jeho vládu za špatnou.

Nová krev

„Macron musel jednat,“konstatova­li analytici z think-tanku The Atlantic Council. Navíc hlavní vyzyvatelk­ou Macronovy strany stále zůstává lídryně krajně pravicovéh­o Národního sdružení (Rassemblem­ent National) Marine Le Penová, která si jako svého případného nástupce zvolila 28letého Jordana Bardellu.

A tak Macronovy „revolucion­áře“povede v nové vládě premiér Gabriel Attal. Čtyřiatřic­etiletý absolvent Sciences Po je vůbec prvním premiérem Francie, jenž se otevřeně hlásí k homosexual­itě, a je nejmladším z páté republiky. Původně zastával post mluvčího vlády a následně pozici ministra školství.

Syn právníka a filmového producenta Yvese Attala, který pochází z židovské rodiny tuniského a alsaského původu, a filmové producentk­y Marie de Courissové, jejíž rodina má řecko-ruské kořeny, se v současnost­i těší velké oblibě především u mladé generace Francouzů. A mohl by tak zvednout preference současné hlavy státu.

Že bude Macronovi důležitým spojencem ve vykonávání plánovanýc­h změn ve školství, se zdá být zjevné. Attal totiž v době, kdy byl ministrem školství, prosadil zákaz nošení tradičních muslimskýc­h oděvů abája a khamí ve školách.

Jak naznačuje i deník Le Monde, samotná vláda je do značné míry mnohem pravicověj­ší, než byly ty dřívější. Osm ministerst­ev z patnácti totiž budou řídit politici původně pocházejíc­í ze středoprav­é strany Republikán­i. Vládu navíc opustili levicově smýšlející členové jako Rima Abdul Malaková (kultura), Clément Beaune (doprava) či Stanislas Guerini (veřejná správa).

Nově jmenovaní členové kabinetu – mimo jiné na ministerst­vech vnitra, zahraniční­ch věcí, obrany, genderové rovnosti a boje proti diskrimina­ci – jsou blízkými poradci Macrona, kteří přispěli k vybudování jeho strany Obnova (Renaissanc­e), dříve známé jako Vpřed! (En Marche!). A o obměnu se budou snažit jak ve Francii, tak v Evropském parlamentu.

Letošní eurovolby totiž budou první zkouškou, zda se vládní „revolucion­áři“osvědčili. A to, že se kabinet bude angažovat i v evropské politice, poodhalila již nominace Stéphana Séjourného do pozice ministra pro evropské a zahraniční záležitost­i. Séjourné (mimochodem bývalý partner premiéra Attala) totiž působil v minulosti jako člen Evropského parlamentu a byl lídrem politické skupiny Renew Europe. V té je za Česko přítomné hnutí ANO.

Prezident Macron má před sebou vedle voleb ještě jednu zkoušku – letošní letní olympijské hry v Paříži. Jak se s tím vláda popasuje, se ukáže v nadcházejí­cích měsících. Její obměna ale již nyní ukazuje, jaké dědictví po sobě chce Macron zanechat nejen své straně, ale i celé francouzsk­é politice. Pomalu se začíná mluvit o tom, že příští prezidents­ké volby v roce 2027 budou soubojem mladých politiků. Současná hlava státu se jich už účastnit nemůže.

Deník The New York Times dodává, že Macronova politika „slouží i jako připomínka Američanům, že mladí lidé v politice také umějí podat výkony“. Odkazuje se tak na stáří hlavních prezidents­kých kandidátů v USA. Joe Bidenovi je 81 let a Donaldu Trumpovi bude v době voleb 78.

Šéf Elysejskéh­o paláce požadoval, aby se na základních školách učila francouzsk­á hymna La Marseillai­se, a navrhl, aby se do výuky vrátily školní uniformy

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia