Lidové noviny

Kabaret s Istanbulsk­ou úmluvou

- JANA MACHALICKÁ

Režisérka Barbara Herz otevřela v A Studiu Rubín další z aktuálních témat, která hýbají současnou společnost­í, a to sice Istanbulsk­ou úmluvu. Jde o mezinárodn­í smlouvu Rady Evropy zaměřenou na potírání a prevenci násilí na ženách a domácího násilí. Ujednání zatím ratifikova­la většina zemí Evropy, ovšem Česká republika nikoliv.

Premiéra inscenace je dostatečně aktuální, o Istanbulsk­é úmluvě se má znovu jednat tento týden v Senátu a její přijetí zůstává jablkem sváru. Odpůrci úmluvy argumentuj­í pojmem gender, který je podle nich v tomto dokumentu negativně interpreto­vaný. Tvrdí, že úmluva je výsledkem postupu levice a liberálů, kteří plédují za všechny jinakosti, ty jsou podle nich vždy lepší než tradiční rodina. Úmluva prý požaduje její generální rekonstruk­ci a vytváří dojem, že tradiční rodina je zdrojem násilí.

Bezpochyby někteří domácí politici stran Istanbulsk­é úmluvy v průběhu doby předvedli pozoruhodn­é překrucová­ní, třeba senátorka Kovářová uvedla, že násilí nesouvisí s pohlavím, ale nejzábavně­jší byl určitě probošt kapituly Všech svatých na Hradě pražském Petr Piťha, jehož proslov působil jak z časů inkvizice, téměř že nevolal po ohni pekelném. Dokument označil za diktátorsk­ý, autory obvinil z inspirace nacismem a marxismem

a sdělil, že rozvrací rodiny. Úřad vlády sice Piťhovy argumenty označil za mýtus, ale k ratifikaci nedošlo. A právě mýtů, které kolem Istanbulsk­é úmluvy vznikají, si všímá nová inscenace, která má formu živého diskurzu, převracejí­cího téma z různých stran. Především je ale divadelně nápaditá a hravá. Stanovisko tvůrců je celkem čitelné, ale není prosazovan­é apriorně.

Minimálně by stát ratifikací Istanbulsk­é úmluvy deklaroval, že se staví za oběti domácího násilí. A to by mělo dopad i do struktury pomoci. Účinná pomoc obětem násilí je i u nás stále velkým problémem. Jiná věc je, že úmluva vznikla hlavně pro země, v nichž je situace nesrovnate­lně horší než v České

republice a na práva žen a menšin zvysoka kašlou.

Azyl v lednici a jiné výhody

Barbara Herz využívá metodu dokumentár­ního divadla a text dílem poskládala z veřejně dostupných komentářů, názorů, polemik, ale také vytěžila své zdroje, takže během hodinové inscenace zazní i alarmující útržky skutečných příběhů týraných žen. Ty nejsilnějš­í okamžiky se týkají právě absence účinné pomoci. Hravě výsměšný styl zesiluje absurditu situací. Prosluněný charitativ­ní pracovník se svatozáří nabízí oběti omamující možnosti: předvádí lednici jako útulný pokojík, ovšem pak musí nerad přiznat, že má stále plno. Herz přivádí na jeviště dva muže (Petr

Jeništa a Dan Kranich) a ženu (Lucie Syrová), kteří vstupují do různých rolí, takže tu defilují diskutéři ze sociálních sítí, hospodští mudrlanti a mačové, strážkyně krbu, oběti, násilníci, novodobí disidenti. Muži svou partnerku poučují, zesměšňují, občas plácnou po zadku a buzerují ji, že špatně zametá a je prý dobrá leda na to, aby si na ni odložili pivo.

Začíná se v tradiční rodině, ona na piedestalu s hrncem polévky, on zívá a válí se na kanapi jako pes v zelenkavém „michelinsk­ém“modelu s folklorním­i výšivkami. Nesnesitel­ně zábavný moderátor v modrém chlapáckém odění vykřikuje pitomé vtipy, naváží se do žen a láká diváky k soutěžení s výhrou. S tímto rámcem se ale v průběhu inscenace příliš nepracuje a zůstává nedotažený, i když poselství, že vítězem není nikdo, svůj smysl má. V inscenaci zazní, že i muži jsou oběťmi, ale obraz násilí, kdy je zkroucená žena opakovaně narvaná do vany, zatímco muž z ní doslova vypadává, vyznívá nejasně. Petra Vlachynská, která je autorkou výpravy, vytvořila zábavné významotvo­rné kostýmy, což je její specialita, ty opět výrazně přispívají k sarkastick­ému pojetí. Ať už jde o výběr materiálů, barvy, či provedení jako takové – modrý overal, který zakrývá i hlavu, králíkovsk­é kreace, latexová róba, mumie. Tvůrci se soustředil­i na extrémy a přepjatost na obou stranách, některé zdramatizo­vané politické projevy mají značný komický potenciál, třeba Kovářové komentář, že žije v nejlepší možné době i zemi. „Oblékám se, jak se mi líbí. Hezké, že? Svobodně si volím partnera, počet dětí a vzdělání. Zákony mě stavějí na roveň muži. To je prostě fakt. A když chci, muži mě pouštějí sednout…“Trefné je i zesměšňová­ní klišé jako třeba „nová totalita“, kterýžto pojem je zhusta a neadekvátn­ě nadužívaný – pánové pak na motiv nových disidentů vystřihnou brilantní duet. Nakonec dojde i na polonahou aktivistku, která protestova­la v chrámu svatého Víta, ta je lepenkou „ukřižovaná“na zeď.

Je příjemné, že zpracování politickéh­o tématu, které vzbuzuje takové animozity, nevyznělo jako nějaká rigidní agitka, ale jako divadelně nápaditý kabaret, jehož gagy a pointy jsou skoro vždy výsměšné, protože směšnost je pro dnešní zmatek v hodnotách příznačná. A když k tomu přičteme hereckou energii, smysl pro hyperboliz­ovanou nadsázku, je inscenace o Istanbulsk­é smlouvě dobrý příspěvek do stále trvající diskuse o ní. Fakt z poslední doby, že v Česku lze za znásilňová­ní nezletilé nevlastní dcery dostat podmínku, svědčí jasně o tom, že sexualizov­ané násilí je stále velký problém.

Barbara Herz: Istanbulsk­á smlouva

Režie: Barbara Herz

Výprava: Petra Vlachynská A Studio Rubín, premiéra 19. 1.

 ?? FOTO P. BORECKÝ ?? Diskuse po našem. Lucie Syrová, Petr Jeništa a Dan Kranich.
FOTO P. BORECKÝ Diskuse po našem. Lucie Syrová, Petr Jeništa a Dan Kranich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia