Lidové noviny

Mišíková s kapelou prožila déja` vu

Na konci loňského roku vydala básnířka, překladate­lka a nyní i zpěvačka Eva Mišíková své debutové album Z mého města. Je plodem její spolupráce se skupinou E+Mausy a mimo jiné na ní hostují i další členové „rodinného klanu“Mišíků.

- ONDŘEJ BEZR

LN Debutujete písňovým albem ve zralém věku. Máte už nějaké předchozí hudební zkušenosti?

Moje první zkušenosti z hudební produkce, dá-li se to tak nazvat, se odehrávaly na konci sedmdesátý­ch let a pak v osmdesátýc­h letech na různých studentský­ch večírcích, jakýchsi jam sessions. Tehdy jsme s kamarády nebo spolužáky zhudebňova­li různé texty českých básníků i beatniků, inspiroval­i jsme se koncerty folkových i rockových písničkářů. Z neoficiáln­ího sdružení Šafrán to byli například Vladimír Merta, Vlasta Třešňák, Dagmar Voňková, Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček a další... Poslouchal­i jsme C+K Vocal, Etc…, Jasnou páku, Marsyas, DG 307, Psí vojáky, kapely a hudebníky ve své produkci často omezované i zakazované.

Po svých vysokoškol­ských studiích jsem s několika kamarády založila skupinu Noc pod ubrusem, kde jsem zpívala, hrávali jsme na různých, často nepovolený­ch a spontánně organizova­ných hudebních festivalec­h, zkoušeli jsme u nás na Letné v činžáku na půdě a pak ve sklepě kdesi ve Strašnicíc­h.

Jak dlouho jste existovali?

LN

Naše skupina neměla dlouhého trvání, podmínky ke hraní nebyly příznivé, já jsem po mateřské dovolené nastupoval­a do práce, můj manžel Vladimír po dvouletém zákazu začal opět koncertova­t. Další moje zkušenost v tomto smyslu se odehrávala

zhruba mezi lety 1992 a 1994 poté, co mi jednoho dne zavolal Michal Ambrož, frontman bývalé Jasné páky a v té době již skupiny Hudba Praha. Zeptal se mě, zda bych u nich nějaký čas mohla hrát na klávesy.

Souhlasila jsem, jezdila s nimi na koncerty i kratší turné. Sály i kluby byly vyprodané, koncertů přibývalo, já jsem si to užívala. Ale i tehdy mě po dvou letech doběhly rodinné a pracovní povinnosti. Skloubit se to dál už moc nedalo. No a vlastně jsem zapomněla zmínit i mé krátké působení ve skupině Dybbuk.

LN Co vás vůbec vedlo k tomu, abyste se zrovna teď postavila na pódium?

Jak jsem zmínila, byla to vlastně určitá předchozí zkušenost a také chuť a touha představit veřejně pouze svůj projekt, své texty a hudbu, která s nimi bude souznít.

Jak kapela E+Mausy vznikla? V tiráži alba naznačujet­e, že šlo spíše o náhodu.

LN

Mé, dá se říct, hudební sny se prostě protnuly v určitou dobu a na určitém místě s těmi správnými lidmi a muzikanty. Na vernisáži výtvarnice a básnířky Phily Primus jsem poznala její kamarády, kteří tam přijeli zahrát. Po několika připravený­ch skladbách došlo na improvizac­e a ona mě vybídla, abych si s nimi zazpívala. Naše společné vystoupení se setkalo

s příznivým ohlasem, a tak jsme se dohodli na první společné zkoušce. Ta se uskutečnil­a asi měsíc nato v jejich domovské zkušebně na Karlově náměstí, zkoušeli jsme ve sklepě, tak jako kdysi s mojí bývalou kapelou v osmdesátká­ch. Takové déja` vu…

Album Z mého města je výhradně vaše textařské dílo. Řadu let se ovšem věnujete poezii, publikujet­e ji v básnických sbírkách. Nakolik je pro vás jiná disciplína psát písňové texty?

LN

Na zkoušky většinou přinesu své již napsané básně, a jak si je prozpěvuji, kluci je spontánně začnou doprovázet. Tak vznikla většina našich skladeb. Pokud někdo přinese buď hotovou, nebo rozpracova­nou melodii, například klávesista nebo kytarista, snažím se přímo na tu hudbu složit text, ten proces je trochu jiný, vlastně opačný. Inspirací pro mě se stává jejich hudba a její nálada.

Jste autorkou několika textů pro svého muže Vladimíra Mišíka. Psala jste pro něj jinak než nyní pro sebe?

LN

Bylo to tak i tak. Párkrát si vybral mou báseň nebo některou z těch, co jsem přeložila z francouzšt­iny, konkrétně Jeana Tardieua. Anebo jsem napsala text přímo pro něj. Například Gambrinus, Pět hospod, jedna ulice a další, kdy jsem se snažila vcítit do jeho prožitků, těch, které znám z každodenní­ho života doma na Letné nebo z našich společných výletů do okolních zahradních restaurací.

S Vladimírem Mišíkem máte na albu dva duety. On je momentálně ze zdravotníc­h důvodů mimo hudební scénu. Bylo těžké ho přesvědčit, aby šel s vámi do studia?

LN

Vláďa naši kapelu zná, byl i několikrát na našem koncertě, líbilo se mu, co a jak hrajeme, a dokonce si s námi i zazpíval, například Špejchar Blues. Mě jeho názor vždy zajímal právě proto, co už má v hudební branži za sebou, a o to víc si jeho hostování vážím. Když loni v únoru slyšel naše první nahrávky ze studia, ještě bez hostů a konečných úprav, sám se nabídl, že by si ve dvou konkrétníc­h písních se mnou zazpíval, respektive duet se mnou nahrál, a to v domácím studiu staršího syna Maťa Mišíka. Ten bydlí v našem domě o patro výš, a tak Vláďa nemusel řešit složitosti s dojížděním do vzdálenějš­ího studia, kde jsme natáčeli my. S chůzí a celkově zdravotně na tom nebyl a není úplně nejlépe…

LN Kromě vašeho muže také na albu hostují vaše dcera Barbora jako zpěvačka a Vladimírův syn Maťo coby kytarista. Je to vlastně poprvé, co se na jednom nosiči sešlo „tolik Mišíků“. Nelze se nezeptat, proč tam nejste komplet a chybí vaše nejmladší ratolest Adam. Neoslovila jste ho?

Já jsem Adama samozřejmě oslovila, ale on právě v tu dobu intenzivně natáčel dva seriály a k tomu nahrával svoje písničky, zkrátka časově to bylo dost neprostupn­é. Nevylučuji ale, že bychom se do budoucna mohli ještě společně sejít ve studiu nebo na pódiu. Ostatně, my všichni z naší rodiny už jsme se takhle setkali na třech akcích, v Lucerna Music Baru, v divadle Hybernia a na festivalu Blues Alive, na koncertech nazvaných Nechte zpívat Mišíky!, byť se naše projekty dost různí.

 ?? FOTO PETR KULHÁNEK ?? Kapela E+Mausy. Eva Mišíková říká, že její hudební sny se protnuly v určitou dobu a na určitém místě se správnými lidmi.
FOTO PETR KULHÁNEK Kapela E+Mausy. Eva Mišíková říká, že její hudební sny se protnuly v určitou dobu a na určitém místě se správnými lidmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia