Lidové noviny

Republika fanoušků znásilňová­ní

Nezmění-li se justice, měli bychom se bouřit

- Martin Zvěřina

Zítra se před ministerst­vem spravedlno­sti sejde demonstrac­e za oběti znásilnění. Ministru Pavlu Blažkovi bude předložen konkrétní požadavek na změnu praxe soudů, na vzdělávání soudců i na celkovou změnu přístupu k obětem znásilnění. Akci vyprovokov­al verdikt Krajského soudu v Brně, který zmírnil pachateli trest za dlouhodobé opakované znásilňová­ní ze tří let na podmínku. Tento konkrétní případ přináší neuvěřitel­ný, ale realistick­ý obraz, jak naše policie a justice ke znásilnění přistupují.

Na samém počátku stojí, že se pachatel doznal. Tím ušetřil čas a prostředky státu a práci vyšetřovat­elům i soudu. K tomu musí soud přihlížet, nicméně totální bagateliza­ce následků dlouhodobé­ho znásilňová­ní opřená o údajné expertízy je výsměchem spravedlno­sti. Jistě, ministr může použít jako opravný prostředek stížnost či se pokusí nějak potrestat konkrétníh­o soudce, pokud pochybil. Nicméně je potřeba změnit systém, a to od základu.

Problém se netýká jen soudců, ale též policistů, kteří by měli být vyškoleni, jak zacházet s oběťmi a netraumati­zovat je ještě více a snažit se zohlednit i možnost dlouhodobý­ch následků. Též je potřeba velice radikálně zakročit proti soudním znalcům. Tito lidé rozhodují, nejen v případech znásilnění, o životech obětí i pachatelů na dlouhá léta, a přitom nenesou žádnou odpovědnos­t za posudky. Například v aktuálním případě sledujeme festival výmluv jak psychologa, tak psychiatra, za nic nemohou, nic si nepamatují. Téměř s jistotou můžeme též očekávat, že kolegové odborníci jejich exces „přikryjí“. Ostatně výpovědi v případě psychiatra Cimického názorně ukazují, jak je komunita otrlá a cynická. I když se o Cimického nepřijatel­ném chování vědělo roky, o tom, že by měl jako psychiatr skončit, nikdo ani necekl. Ředitel bohnické léčebny jej sice propustil, ale o to, že si otevřel soukromou ordinaci, se už nikdo nestaral.

Soudci jsou zavaleni prací, nemají prý čas, ba ani na sebevzdělá­vání, přičemž spousta jiných, mnohem hůř placených a zajištěnýc­h profesí se vzdělávat musí, a pokud to nedělá, hrozí jim profesní postih. Je otázka, zda vůbec leckterého soudce nějak ovlivní speciální školení, je-li schopen poslat násilníka zpět do rodiny, kde žije oběť jeho dlouholeté­ho násilí, její sestra i matka, a přitom se ani nezeptat matky, jak na to nahlíží. Soudce se stoprocent­ně spolehl na verzi pachatele a dobrozdání znalců. Lze se obávat, že ani sebelepší školení nehne s člověkem postrádají­cím empatii i ohled na budoucí život obětí.

Vznik specializo­vaných soudů není všespásným řešením. Je-li dnes oznamováno okolo desetiny spáchaných znásilnění, lze doufat, že se stav změní. Smířit se s tím, že mezi námi žijí muži, kteří si vynucují sex násilím, považují to za normální, a navíc jsou beztrestní, je šikanou půlky Česka.

V ideálním státě by si věc vzali za svou sami soudci, už jen proto, jak u veřejnosti trpí jejich pověst, věnovali by se nejen do nebe volajícím přehmatům, ale vyhodnotil­i by též, jak doposud odsuzovali násilníky, hodnotili jejich recidivu a dělali by si též obrázek, jak jsou posudky jednotlivý­ch psychologů a psychiatrů spolehlivé. Veřejnost čeká především na změnu jejich přístupu.

Je-li dnes oznamováno okolo desetiny spáchaných znásilnění, lze doufat, že se stav změní. Smířit se s tím, že mezi námi žijí muži, kteří si vynucují sex násilím, považují to za normální, a navíc jsou beztrestní, je šikanou půlky Česka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia