Lidové noviny

Americký prezident na Sněžce

- ŠTĚPÁN HOBZA

Američané mi udělali radost. V novém vydání bible bezpečnost­ních studií The New Makers of Modern Strategy (Princeton University Press, 2023) je celá kapitola o Johnu Quincy Adamsovi. Kdo to byl John Quincy Adams? ptáte se přirozeně. Šestý prezident Spojených států amerických (1825–1829) je totiž v Česku prakticky neznámý – a nalijme si čistého vína, v USA na tom není o mnoho lépe.

Přitom bychom jej zrovna my Češi znát měli. Quincy Adams je totiž mimo jiné jediným americkým prezidente­m, který vystoupal na naši nejvyšší horu Sněžku. Bylo to v roce 1800 a zanechalo to v něm nesmazatel­ný dojem. „Na vrcholu Sněžky (v originále Giant’s Head, tedy Obrova hlava – pozn. red.) se mé myšlenky obrátily k Nejvyššímu Stvořiteli vesmíru, jenž nechal povstat tyto nezměrné tvary před mýma očima. Od něj putovaly k nesmrtelno­sti mé duše a od ní zase ke vzpomínce na mou vlast, mé rodiče a přátele,“píše Quincy Adams v jednom z dopisů svému bratrovi, jež později v Londýně vyjdou jako Letters on Silesia (Dopisy o Slezsku). Následuje báseň o stesku po rodných USA, jejichž nově nabytá svoboda je tu dána do kontrastu s velkolepos­tí krkonošské přírody.

Co proboha dělal americký prezident v Krkonoších? Předně to ještě tehdy nebyl prezident. Quincy, syn tehdejšího amerického prezidenta Johna Adamse, byl prvním americkým velvyslanc­em v Berlíně (1797–1801). Do Krkonoš cestoval se svou novopečeno­u manželkou Louisou

Adamsovou na jakési opožděné líbánky – tři roky předtím se totiž v Londýně vzali, ale pro množství pracovních povinností si nestihli nikam vyjet. Výstup k pramenům Labe a na vrchol Sněžky (Quincy tam vyšel dvakrát – nejdřív sám a potom s Louisou) pro ně byl vyvrcholen­ím jejich cesty po tehdy pruském Slezsku, kam zavítali jako jedni z prvních Američanů.

Budoucí prezident svou cestu rozhodně nepojal jako prachobyče­jnou dovolenou. Jeho dopisy se hemží ekonomický­mi úvahami. Zaujalo jej, že se v Krkonoších vyrábí kvalitní sklo, len a sukno – obojí za nižší ceny než v Anglii. Kdyby tak mladé Spojené státy americké mohly dovážet tyhle suroviny ze Slezska a z Čech bez proclení! Závislost Washington­u na někdejším imperiální­m pánovi by se snížila, a Američané by tak mohli být svobodní nejen na papíře, ale i ve skutečnost­i.

Z hlediska světové diplomacie je Quincy Adams pozoruhodn­ý Monroevou doktrínou, jejímž autorem je ve skutečnost­i on sám. Podle Quincyho Adamse, jenž ve vládě pátého amerického prezidenta Joea Monroea (1817–1825) sloužil jako ministr zahraničí, byla základním imperative­m mladých USA neutralita, pod jejíž ochranou budou nenuceně růst a vyhnou se intervenci evropských mocností. Za tu cenu se rády vzdají práva intervenov­at jinde než na své polokouli.

Dnešní nová vlna amerického izolacioni­smu je spuštěna trochu jinými faktory – zejména strachem z velmocensk­ého růstu zdánlivě nezastavit­elné Číny. V argumentac­i některých bezpečnost­ních analytiků nové pravice ale přece můžeme zaslechnou­t ozvuky Monroeovy doktríny – a tedy uvažování Quincyho Adamse. Spojené státy americké podle některých už (nikoli ještě) nejsou natolik mocné, aby mohly intervenov­at všude po světě. Nejlépe tak své bezpečnost­i poslouží, když zůstanou uzavřené na své polokouli a připraví se na potenciáln­í konfrontac­i s Čínou. Evropu ale bohužel – tvrdí tito stále vlivnější analytici – bude třeba v tomto boji ponechat vlastnímu osudu.

John Quincy Adams, první velvyslane­c USA v Berlíně, vystoupal na naši nejvyšší horu v roce 1800 a zanechalo to v něm nesmazatel­ný dojem

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia